Mèdia18/12/2021

Una 'Marató' per fer sortir de l'armari la salut mental

La cita solidària de TV3 celebra 30 anys d'història amb una trentena de presentadors

BarcelonaAny rere any el marcador final de La Marató, la gran cita solidària de TV3, bat records. Enguany, però, els organitzadors del programa asseguren que no estan tan fixats en la suma final –que continua sent important–, sinó en la divulgació, ja que dels problemes de salut mental encara se'n parla i es comparteixen molt poc. Un any després del previst –el 2020 es va canviar la temàtica per centrar-se en el covid–, La Marató de TV3, que es fa aquest diumenge, dedica els seus esforços a fer sortir de l'armari les malalties mentals. "Els especialistes ens han demanat que aquesta vegada parem molta més atenció a la sensibilització i la conscienciació de la gent que a aconseguir més ingressos. En aquesta ocasió serà més important conscienciar la gent perquè treguin de l'armari tot això que portem dins i que sempre amaguem", explicava Vicent Sanchis, director de TV3, durant la presentació d'aquesta edició. El director de la televisió pública va remarcar que la temàtica d'aquest any va molt lligada a la crisi de coronavirus. "És una Marató, de nou, molt necessària i molt vinculada al context i a l’actualitat: en el segon any de la pandèmia que ha canviat les nostres vides, els problemes de salut mental van en augment, sobretot entre els més joves", va recordar.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més de ser el retorn a una Marató amb una certa normalitat després del covid, l'edició d'aquest any coincideix amb la celebració dels 30 anys d'història del format, una efemèride que es recordarà retrobant molts dels presentadors que han conduït el programa al llarg dels temps. En total, aquest any La Marató tindrà 30 conductors, amb noms tan coneguts com Lídia Heredia, Ramon Pellicer, Mari Pau Huguet, Ramon Gener i Jordi Basté. "Al segle XXI no ens podem permetre que encara hi hagi por, tabús i estigmes pel fet de tenir un problema mental. Això és el pal de paller d'aquesta Marató, que parla de salut mental en positiu", va remarcar la directora d'aquest macroprograma, Àngels Molina. En aquesta edició, qualificada per Molina d'"excepcionalment i inesperadament complicada", es parlarà de problemàtiques com l'angoixa, la depressió, la psicosi i l’esquizofrènia, i del trastorn bipolar, l'obsessivocompulsiu, el del límit de la personalitat i el de la conducta alimentària, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

La Marató d'aquest any prestarà especial atenció als joves, ja que més de la meitat dels trastorns mentals, entre un 60% i un 70%, comencen a l'adolescència. A més, les grans síndromes psiquiàtriques –esquizofrènia, trastorn bipolar i depressió recurrent– solen manifestar-se entre els 18 i els 30 anys. Segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Tornen les seus telefòniques

En relació a l'edició passada, La Marató d'enguany recupera una de les tradicions del format: les quatre seus telefòniques –Fira de Barcelona, Palau de Congressos de Girona, Universitat de Lleida i Port de Tarragona– tornaran a estar actives per rebre les trucades solidàries dels espectadors al 900215050. A més, també es podran fer donacions a través d'altres sistemes, ja operatius, com la pàgina web de La Marató, transferències bancàries, Bizum i caixers automàtics.

Cargando
No hay anuncios

Com és habitual, la llarga jornada de La Marató arrencarà a El suplement, el programa de cap de setmana de Catalunya Ràdio. Enguany, l'espai presentat per Joan Botta –Roger Escapa està de baixa per paternitat– dedicarà tot el diumenge a presentar històries personals, entrevistar experts i fer connexions al territori que posaran el focus en la salut mental.

L'espai radiofònic també connectarà amb dues de les presentadores de la versió televisiva del programa, Raquel Sans i Lídia Heredia, desplaçades a un dels quatre escenaris principals de La Marató de TV3, el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Seguint la política iniciada fa un parell d'anys, la cita solidària de la televisió pública aposta per la descentralització. Per això durant el matí el programa es farà des de quatre punts diferents: a més del MNAC, hi haurà connexions des del Teatre Museu Dalí de Figueres, on Gemma Nierga i Ramon Gener exerciran de mestres de cerimònies; la Seu Vella de Lleida, on hi seran Núria Solé i Roger de Gràcia, i l'amfiteatre romà de Tarragona, amb Xavier Coral i Espartac Peran. El desplegament sobre el territori permetrà cobrir les més de 2.000 activitats que es faran per sensibilitzar sobre salut mental.

A partir de les 17.00 de la tarda, la festa de La Marató es traslladarà al plató de TV3, on començarà la gran gala d'entreteniment que és marca de la casa. Serà en aquest escenari, i en d'altres com l'interior de la Seu Vella, Siurana, Penelles i el Palau de la Música, que diferents artistes interpretaran els temes que han enregistrat per al disc de La Marató. Entre d'altres, hi participaran cantants com Ana Mena, Miguel Ríos, Joan Dausà, Alfred García i Sílvia Pérez Cruz. També s'han sumat a la cita solidària Luis Fonsi, Els Amics de les Arts amb Pablo López, Mayumana, Álvaro Soler i Alizzz. La música estarà molt present durant tota la jornada, ja que el grup Obeses, liderat per Arnau Tordera, s'encarregarà d'amenitzar La Marató versionant cançons internacionals que visibilitzen la salut mental a les lletres.

Cargando
No hay anuncios

Enguany, a més de la música, La Marató tindrà molt en compte altres expressions artístiques, que en molts casos han ajudat persones amb problemes de salut mental. Per això durant tot el programa s'emetran diverses peces audiovisuals en què alguns protagonistes expliquen el poder curatiu i alliberador de diferents disciplines artístiques. Així, els espectadors coneixeran com la música ha ajudat una noia diagnosticada amb trastorn bipolar a lluitar contra l'estigma, o com una altra noia ha trobat en el dibuix una manera de comunicar-se i parlar dels problemes mentals que pateix i que no pot explicar amb paraules.

L'art també estarà present en un dels elements icònics del programa, el polsador que es prem per actualitzar el marcador. L'organització del programa ha convidat nou artistes de diferents estils i generacions a personalitzar aquest polsador. Jordi Labanda, Joana Santamans, Javier Mariscal i Pilarín Bayés deixaran la seva empremta en aquest element imprescindible de cada Marató.

El testimoni dels famosos

Una de les eines més eficaces a l'hora de sensibilitzar sobre qualsevol problema de salut són els relats en primer persona. En aquesta edició es comptarà amb el testimoni de fins a trenta persones anònimes que explicaran com és viure un trastorn de salut mental o què implica acompanyar un familiar que té un problema d'aquest tipus. Els testimonis, que van des dels 9 fins als 84 anys, no parlaran tant de les seves patologies i el seu camí mèdic, sinó que se centraran més en compartir com són les seves vides, quins són els seus sentiments, els seus pensaments i les seves pors.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta Marató serà especialment important la participació de personatges famosos que han decidit sumar-se a la lluita contra l'estigma explicant les seves experiències, ja sigui a través d'entrevistes al plató o de converses a dos ja enregistrades. Rostres coneguts com Mercedes Milá, Andreu Buenafuente i James Rhodes formen part d'un grup de fins a 20 personatges que parlaran de les dificultats i entrebancs que han trobat al voltant de les patologies que pateixen. A més, durant el programa també s'emetran una quinzena de peces breus en què persones conegudes com Kilian Jornet, Veronica Blume i Glòria Serra parlaran en primera persona dels seus problemes de salut mental. "Aquesta serà una Marató en la qual hem d'estar molt orgullosos i molt agraïts del gran nombre de persones de l'àmbit de la comunicació, de l'esport i d'altres que s'han sumat a compartir les seves experiències", va destacar Molina, que va afegir que l'atenció estarà posada sobretot en l'atenció familiar, social i comunitària.

En tots els seus anys d'història, La Marató s'ha convertit en la cita solidària ineludible de Catalunya. Des de la seva primera edició fins ara, el programa de TV3 ha recaptat més de 215 milions d'euros i ha finançat 949 projectes, unes xifres que aquest any tornaran a créixer.

Cargando
No hay anuncios

Quatre preguntes amb Jordi Basté

Jordi Basté serà un dels trenta presentadors que conduiran aquest any La Marató, una edició que, assegura, se sent més propera que cap altra.

Aquesta és La Marató que més t'interpel·la?

— Sí, perquè jo ja sabia fa temps que era TOC [trastorn obsessiu compulsiu], però fa dos anys em van fer les proves del TDAH i em van dir que en tenia en un grau lleu. Hi ha coses que ja formen part de la meva vida que jo no sabia que existien. Sabia que les patia però no les verbalitzava. En definitiva, sí que és La Marató amb què em sento més identificat.

Cargando
No hay anuncios

Què és el més difícil d'intentar explicar a la gent quan tens un problema de salut mental?

— El més important, que a la vegada és el més fàcil, és que vagin a buscar un especialista. L'especialista els donarà unes pautes, i quan en surts notes una millora bestial. Jo fa molts anys que vaig al psicòleg i ho recomano molt, és una de les millors coses que m'han passat a la vida.

Accedir a recursos públics, però, és difícil.

— Aquesta per a mi és la clau de volta. Anar al psicòleg pel sistema públic és gairebé impossible, al marge que et donen hora per al cap d'un any, quan, en els casos greus, es necessita un seguiment setmanal. Tenim un dèficit públic amb les malalties mentals que s'ha de resoldre amb immediatesa, perquè en aquests moments és la segona pandèmia, en paral·lel a la del coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

La Marató contribuirà a aquest objectiu?

— Sí. Quan em pregunten per què hem de vacunar els nens, hi ha un element que et diuen tots els pediatres: per la seva salut mental. Una criatura no expressa que es troba malament o que se sent trist, però en canvi els tanquem a casa una setmana, quinze dies o un mes, i això és terrible. La Marató ha de servir per conscienciar d'aquest tema i altres, com les bulímies, l'anorèxia i les pantalles. Les pantalles estan tenint un paper lamentable en les malalties mentals. Els temes són infinits i s'han de visibilitzar i, sobretot, deixar d'estigmatitzar.