'La Marató' de TV3 posa el focus en les malalties respiratòries
La cita solidària de TV3 se celebra aquest diumenge amb Albert Om al capdavant
BarcelonaLa Marató de TV3 és, des de fa 33 anys, una de les cites solidàries més multitudinàries del calendari català. Amb el temps aquesta iniciativa que mobilitza milers de voluntaris ha vist com la generositat i la implicació de la ciutadania creixia i arrelava amb força a tot el territori. "Pel que fa a les sessions divulgatives, arribem a un 98% del territori català. Les fem a petició de les escoles i les biblioteques i s'han convertit en una eina fonamental per arribar als instituts", assenyala el director de la Fundació de La Marató, Lluís Bernabé. En total, La Marató mobilitza de mitjana cada any tres milions de persones, una xifra que segons Bernabé es manté estable i que es tradueix tant en els voluntaris del dia que té lloc el programa com també les persones que participen en les activitats populars. "Vam començar amb vuit activitats i ara n'hi ha més de 3.000", diu Bernabé. Aquest diumenge se celebra la 33a edició de La Marató, que enguany està dedicada a les malalties respiratòries.
Bernabé explica que fa cinc anys van viure un canvi generacional entre els voluntaris i participants de la iniciativa. "Fa set anys els fills d'alguns donants de tota la vida ens van dir que incorporéssim un QR, i un temps després ens van suggerir també afegir el Bizum", afirma. Aquestes novetats han portat avantatges, "com per exemple que els joves s'impliquen més, perquè coneixen aquestes eines, i això ha fet créixer el nombre de donatius", però també una contraprestació, que és que els donatius són de menor quantitat. En qualsevol cas, l'evolució de la recaptació al llarg dels anys no és lineal i Bernabé atribueix les fluctuacions a la temàtica del programa. "Quan les malalties són més conegudes o hi ha més persones afectades, aparentment provoca que la gent sigui més solidària. Però no fem La Marató per fer rècords ni triem les malalties per la seva popularitat, sinó per la necessitat de recerca", subratlla Bernabé.
La part televisiva de La Marató tindrà aquest any un únic presentador, Albert Om, tot i que repetirà el model d'edicions anteriors en què diversos periodistes de la casa es repartiran pel territori català per conduir tertúlies i entrevistes. El programa solidari començarà, com ja és habitual, a Catalunya Ràdio. El suplement de Roger Escapa donarà el tret de sortida a les sis del matí i, al llarg de tot el matí, acollirà testimonis amb pacients i entrevistes a experts. El programa posarà el focus en l'impacte del tabaquisme i de la contaminació i en l'auge dels vàpers. També mostrarà històries singulars com, per exemple, testimonis que competeixen en esports d'elit i tenen malalties respiratòries.
A TV3 La Marató arrencarà a dos quarts de deu del matí i tindrà com a fil conductor el concepte d'aire lliure. Per reivindicar la importància de respirar aire net, aquesta edició el programa sortirà del plató de TV3 i es farà simultàniament des de quatre indrets de Catalunya. Al Parc Audiovisual de Catalunya, situat a Terrassa, s'hi ubicarà el plató central de La Marató. Des d'allà Albert Om anirà donant pas a tres platós situats en espais naturals: el primer situat a l'illa de Gràcia, al Delta de l'Ebre; el segon al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell, i el tercer al Parc de la Devesa, a Girona. A l'Ebre, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí posaran l'accent en la importància de l'aire que respirem. A la Seu d'Urgell, els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch parlaran de la prevenció d'aquestes patologies a través de l'esport i l'estil de vida saludable. I a Girona, els periodistes de Catalunya Ràdio Marta Montaner i Manel Alías se centraran en la recerca mèdica.
Ofec, infeccions i ingressos hospitalaris
Els testimonis són cada any un dels eixos centrals de La Marató, que a través de les històries explicades en primera persona busca sensibilitzar la població i fer difusió de l'impacte de les malalties. En aquesta ocasió, el programa acollirà adults, infants i joves que pateixen asma, apnea obstructiva del son, al·lèrgies o MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica). També es donarà veu a persones amb malalties menys comunes com la fibrosi quística, fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i hipertensió pulmonar. Tots ells han de conviure amb símptomes com l'ofec, el cansament i les infeccions recurrents que els porten a ingressar sovint als hospitals.
De fet, una de les conseqüències de les malalties respiratòries són les dificultats per desplaçar-se. Per això, el presentador d'Al cotxe, Eloi Vila, anirà a veure alguns d'aquests pacients que no es poden moure fins al plató i hi conversarà. Vila recorrerà el territori català per trobar-se amb els malalts i anirà connectant amb el plató de Terrassa. Un altre dels clàssics de La Marató són els personatges populars i mediàtics que expliquen la seva pròpia experiència amb la malaltia. Aquest any el programa donarà a conèixer els testimonis del presentador Llucià Ferrer i la periodista Pilar Eyre. A més, hi haurà una tertúlia sobre tabaquisme amb Olga Viza, Pere Escobar, Montse German i Txabi Franquesa.
Música amb Mariona Escoda i Raquel Sans
La Marató vol servir com a eina de divulgació i difusió de coneixement sobre les malalties respiratòries i, amb aquest objectiu, conversarà amb experts. A través d'ells els espectadors aprendran com funciona el sistema respiratori, com l'ataquen les diferents malalties i què hi pot fer la recerca per frenar-les. Aquests espais es complementaran amb accions mèdiques per parlar de la salut mediambiental, els inhaladors, les espirometries i les proves diagnòstiques dels pulmons.
Però La Marató és també un programa solidari d'entreteniment i, com a tal, serà l'escenari de nombroses actuacions musicals amb alguns dels noms més reconeguts del país. Hi cantaran, per exemple, Mariona Escoda, Sole Giménez amb l'Orfeó Català i el Cor Respira, Elena Gadel amb l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat, Misty, Julien, Miki Núñez, Raquel Sans i els Beta de l'SX3. Tot plegat es completarà amb les nombroses accions i activitats solidàries que, des de fa unes setmanes, s'estan desplegant pel territori català.
El rècord de recaptació de La Marató es va assolir el 2018, any en què el programa va estar dedicat al càncer i va aconseguir un marcador de 15.068.252 euros. En l'última edició, dedicada a la salut sexual i reproductiva, es van recaptar 8.232.366 euros, la xifra més baixa dels últims anys.