Els moments més emotius de 'La Marató de TV3'
Testimonis de covid-19, experiències dels sanitaris i actuacions musicals marquen la cita solidària
BarcelonaMés íntima, però amb la mateixa força de sempre per combatre aquest any la pandèmia. La Marató de TV3 s'ha hagut de reinventar en l'edició d'enguany per poder-se celebrar complint les restriccions imposades pel coronavirus. La cita solidària, dedicada a la lluita contra el covid-19, ha comptat amb cinc presentadors –Roger Escapa, Raquel Sans, Mònica Terribas, Jordi Basté i Laura Rosel– que s'han repartit pel territori per conduir el programa especial, que ha arrencat a dos quarts de deu del matí i s'ha allargat fins a la matinada. L'espai ha donat veu durant tot el diumenge a persones que han patit el coronavirus, però també al personal sanitari i de serveis essencials i a experts en epidèmies, combinant les entrevistes amb actuacions musicals i la retransmissió de les activitats organitzades per donar suport a La Marató. El programa s'ha acomiadat a les 2.22 de la matinada, amb un marcador de 10.305.819 euros, que ha quedat a prop dels 10.715.430 aconseguits durant el programa del 2018, en l'última edició dedicada al càncer. La xifra d'enguany, però, té el mèrit afegit que prèviament s'havien pogut fer moltes menys activitats populars que als altres anys. Les vies de donatius resten obertes i s'aniran actualitzant.
Quim Torra: "Em pensava que no aguantaríem tantes morts"
Roger Escapa entrevista l'expresident de la Generalitat a 'El suplement'
El presentador d'El suplement de Catalunya Ràdio, Roger Escapa, ha arrencat La Marató amb diverses entrevistes a polítics i experts. Una d'aquestes ha sigut a l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que ha explicat com va viure els mesos de confinament i la primera onada de la pandèmia. "Moren centenars de persones cada dia per un virus que desconeixes, veus que el personal ha d'afrontar-ho en condicions rudimentàries i molt sovint patètiques... Em vaig fer un fart de patir per tothom", ha recordat Torra en la conversa, que també ha admès que va "plorar molt". L'expresident ha explicat que durant el confinament es va sentir "molt sol" i ha confessat que va arribar un moment que es pensava "que no aguantaríem tantes morts".
Sílvia Pérez Cruz canta 'Estimat'
La cantant interpreta el tema des del Recinte Modernista de Sant Pau
La veu inconfusible de Sílvia Pérez Cruz ha omplert el Recinte Modernista de Sant Pau. La cantant ha interpretat Estimat, la cançó que va compondre el 2018 per a l'obra teatral Cyrano protagonitzada per Lluís Homar. "Tenir l'ull sempre viu / i una veu que vol riure. / Permetre'm, quan em vingui de gust, / semblar dispers", ha reivindicat la cantant amb aquest tema, que és una oda a la vida i a la bellesa del món.
La història de l'Esperança, que té covid-19 persistent
La metge de família explica la seva relació amb la malaltia i demana més atenció
L'Esperança Martín és metge de família i té coronavirus persistent. Va contraure la malaltia al març, i els símptomes li han durat mesos. En una entrevista impactant explica com ha viscut amb "la impotència de trobar-te malament, de tenir tant de dolor, i la por de no saber què tens dins el teu cos". També parla de la sensació d'ofec constant i del cansament, que encara pateix. Per tot plegat, reclama més atenció i investigació destinada a esbrinar com es pot combatre el coronavirus persistent.
Rozalén i l'Escolania de Montserrat, a vista d'ocell
La cantautora i el cor s'uneixen amb una versió de Jeanette
Les majestuoses muntanyes de Montserrat han fet de teló de fons per a l'actuació de la cantant Rozalén i el cor de l'Escolania de Montserrat. Junts han interpretat Jo em rebel·lo, una emotiva versió del Soy rebelde de Jeanette amb un missatge adaptat per a La Marató i en referència directa a la pandèmia: "Jo em rebel·lo envers allò que em fa patir, contra un món que de vegades no m'entén."
El missatge de Rosalía als avis
"Més que mai ens hem de cuidar els uns als altres", diu la cantant
Des de Miami, Rosalía ha volgut enviar un missatge per demanar prudència i responsabilitat amb el coronavirus. "Estem vivint moments molts difícils però ara més que mai ens hem de cuidar els uns als altres per cuidar tots els sanitaris, que hi han deixat la pell i l'hi segueixen deixant", ha dit la cantant de Sant Esteve de Sesrovires, que ha dedicat la seva mascareta "a tots els avis i a totes les iaies".
El diari del Joan Prat
Va bolcar a les pàgines tot el que sentia quan era a l'hospital
Des del 1946 el Joan Prat escriu un diari on recull el que li passa cada dia. Quan va agafar el coronavirus i el van ingressar a l'hospital, no va parar d'escriure. A les seves pàgines va recollir com va passar aquells dies –alguns dels quals a l'UCI–, que avui ha recordat en una entrevista amb Núria Solé. "M'ofegava i el respirador d'oxigen em pressionava molt el nas, que se'm va llagar", ha explicat Prat amb llàgrimes als ulls, en un dels moments més emotius del dia. "Gràcies a la medicina soc viu i soc aquí per explicar-ho", ha dit com a mostra d'agraïment per acomiadar-se.
El Luis, 40 dies en coma
Va estar més de 100 dies ingressat per culpa del coronavirus
El Luis Ayesta va ingressar a l'hospital per coronavirus, i la malaltia va obligar-lo a passar 40 dies en coma. "Quan vaig pujar a planta i vaig poder veure la meva dona va ser un punt d'equilibri emocional, després de 100 dies d'estar ingressat", recorda Ayesta, que ha conversat amb Jordi Basté i amb la metge de l'UCI que li va fer el seguiment, la doctora Imma Vallverdú. "S'ha posat de manifest la tenacitat i la persistència dels companys de l'hospital i la solidaritat ciutadana, que ens ha colpit", ha afirmat Vallverdú.
L'adeu de l'Amàlia al seu marit
El Cayetano va ingressar a l'hospital i no el va poder acomiadar als últims moments
El marit de l'Amàlia Lucas, el Cayetano, va contagiar-se de coronavirus i va ingressar a l'hospital. No el va poder tornar a abraçar mai més. El Cayetano va morir uns dies després per culpa de la malaltia. "L'última imatge que tinc és d'una videoconferència d'ell amb una infermera. Em va dir: «Estic molt malament»", recorda Lucas. "És horrible enterrar una persona d'una forma tan solitària, sense tots els que l'estimaven", explica. En una llibreta, bolca tots els sentiments que ha anat vivint durant els mesos de la pandèmia. "Al principi no podia expressar el dolor de manera clara. Ara a poc a poc veig que vaig tirant endavant", diu.
Els 79 dies a l'UCI del Xavier García
Mentre era a l'hospital va ser avi d'un nen, el Marcel
El Xavier García va sortir de l'UCI 79 dies després d'entrar-hi per contagi de coronavirus. "Mai havia pensat que viuria una experiència així", diu García. Mentre era a l'hospital, la seva filla, Berta García, estava embarassada, així que no el podia visitar. Després que li induïssin el part, la Berta va poder visitar el seu pare. "Només pensava que necessitava veure'l", explica. Xavier García també ha parlat de les seqüeles que encara té arran del covid-19. "Puc fer poques coses de les que feia abans. Em costa moltíssim caminar sol, fer servir les mans, no soc autosuficient. Tinc la sensació que aquestes seqüeles encara m'acompanyaran una temporada llarga", assenyala.
Gemma Humet canta 'Un núvol blanc'
L'artista interpreta el tema de Lluís Llach des del Recinte Modernista de Sant Pau
Gemma Humet ha ofert una actuació carregada d'emoció des del Recinte Modernista de Sant Pau. La cantant ha interpretat, amb veu i piano, Un núvol blanc, de Lluís Llach. Ho ha fet enmig d'una instal·lació artística feta per a l'ocasió de Josep Maria Soler i Casas, conegut com a Muma. El creador ha omplert d'espelmes el pati de Sant Pau, jugant amb la idea de la gent i el foc i donant forma a una atmosfera íntima que ha embolcallat la interpretació delicada d'Humet.
Oriol Mitjà i Josep Maria Argimon canten 'Vull ser covid free'
covid freeEl número musical de la nit reuneix Basté, Rosel, Terribas i Sans amb Antoni Trilla i Jaume Padrós
Un dels moments més divertits de la nit ha sigut el número musical amb els presentadors de la cita solidària -Mònica Terribas, Raquel Sans, Jordi Basté, Laura Rosel- acompanyats de professionals mèdics. Els epidemiòlegs Oriol Mitjà, Antoni Trilla i Josep Maria Argimon (a la guitarra elèctrica), juntament amb el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, han cantat Vull ser covid free, una versió de I want to break free, de Queen. També hi han participat el músic Arnau Tordera, la cantant Núria Feliu i la youtuber Patry Jordan.
Victoria Bovo, pediatra: "Estic aprenent a viure"
La metge relata la seva experiència amb la malaltia i les seves conseqüències
"És com si al despertar-me tingués la bateria al 70%, i quan he esmorzat ja estic al 50%. És esgotador calcular en tot moment l'energia que tinc. Només puc fer una cosa a la vegada", explica la doctora Victoria Bovo, que va contagiar-se de coronavirus mentre treballava. Bovo és pediatra de l'Hospital Can Ruti, on va estar després ingressada. "Al principi vaig tenir por de la mort. Després, dels símptomes persistents. Però després em vaig adonar que la por em limitava, i vaig dir prou. Em quedo amb l'acceptació i amb l'esperança", diu, i afegeix que no vol parlar de seqüeles sinó de coronavirus persistents. La metge encara no s'ha pogut reincorporar a la feina arran dels símptomes que encara pateix. "Estic aprenent a viure", conclou.
La història de l’home que va veure el mar
Isidre Correa va convertir-se en una imatge viral quan un equip de l'hospital el va apropar al Mediterrani
Una de les imatges de la pandèmia va ser quan un equip de l’Hospital del Mar va treure un pacient a fora de l’edifici perquè pogués veure el Mediterrani. Aquell pacient era l’Isidre Correa, que ahir va passar per La Marató. “Quan els metges veien el meu quadre mèdic em deien que ho tenia tot”, va relatar Correa, que encara està en procés de recuperació. “El pitjor és l’estat físic. Que vulguis fer una cosa i no la puguis fer –va explicar Correa–. Abans podia tallar un tronc, i ara no sé si podré tornar a fer-ho”.