Cita solidària

La Marató posa llum a la salut sexual i reproductiva

La cita solidària de TV3 se celebra aquest diumenge amb Helena Garcia Melero i Xavi Coral al capdavant

BarcelonaA Catalunya hi ha tres milions de persones amb un problema de salut sexual o reproductiva. Cada any, de fet, es diagnostiquen prop de 211.000 nous casos. Dins d'aquest àmbit hi ha reconegudes més de 200 patologies; s'hi inclouen totes les malalties que afecten el sistema reproductor femení i masculí, les infeccions de transmissió sexual, la medicina reproductiva, i les malalties relacionades amb l’embaràs, el part o el postpart i amb la menopausa. Amb aquestes dades, era evident que La Marató de TV3 no podia girar l'esquena al fet que bona part de la societat catalana està afectada pels problemes de salut sexual o reproductiva. Per això, la 32a edició del programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio posarà el focus en aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com ja és tradició, la cita solidària transcorrerà durant tot aquest diumenge i es podrà seguir per tots els canals i plataformes de 3Cat, com també per la ràdio i la televisió convencionals. El programa radiofònic El suplement, comandat per Roger Escapa, donarà el tret de sortida a La Marató a partir de dos quarts de deu del matí. En paral·lel, durant tot el matí TV3 oferirà connexions en directe amb tres seus situades en diferents punts del territori. La presentadora de La tarda de Catalunya Ràdio, Elisenda Carod, i Marina Romero, d'El matí de Catalunya Ràdio, connectaran des de la Maternitat de Barcelona. A la Universitat de Lleida hi haurà la presentadora del Telenotícies comarques, Núria Solé, i la periodista d'Els matins Marta Carreras. I la reportera del Tot es mou Sara Loscos narrarà totes les novetats des del far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú.

Cargando
No hay anuncios

A partir de les cinc de la tarda, el relleu arribarà des del plató de Sant Joan Despí amb Helena Garcia Melero i Xavi Coral com a presentadors. Ells seran els mestres de cerimònia del tram més intens de La Marató, que s'allargarà fins a la matinada i comptarà amb moments de sensibilització i divulgació, entrevistes a testimonis i personal sanitari, actuacions d'artistes i altres propostes d'entreteniment. La Marató vol ser un espai de conscienciació per a la ciutadania, però sense deixar de banda l'humor. Per això, aquest any comptarà amb un monòleg d'Elisenda Pineda sobre l'endometriosi i la intervenció de José Corbacho, que parlarà de les disfuncions erèctils. Tots dos tenen el repte de trencar tabús sobre aquests temes i d'arrencar uns quants somriures als espectadors.

Els joves també agafen el timó

Una de les novetats de l'edició d'enguany de La Marató és la creació d'un espai íntegrament per a joves que també es desenvoluparà durant tot el dia i que s’instal·larà al Parc del Fòrum i al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona. Serà un plató amb continguts simultanis als de La Marató tradicional i presentat per les cares més joves de la CCMA: Alba Riera i Andrea Gumes de La turra, Roger Carandell del Que no surti d'aquí i Xènia Casado del Loft. A més, Carla Rubio d'Ets un motivat conduirà una retransmissió per Twitch des d'aquest espai.

Cargando
No hay anuncios

En aquest plató hi actuaran referents de la música urbana catalana com The Tyets, Mushka, Figa Flawas, Julieta, Mama Dousha, Lal’ba i Bandes Kóreo, que es combinaran amb tertúlies i converses centrades en les qüestions de salut sexual i reproductiva que més afecten les persones d'entre 15 i 25 anys. Des de l'emissió de TV3 es faran diverses connexions amb aquest espai per recollir tot allò que hi estigui passant al llarg de la jornada.

Cargando
No hay anuncios

Testimonis anònims i mediàtics

Un dels valors de La Marató és la voluntat del programa de visibilitzar temàtiques que sovint no tenen prou altaveu a la societat, sensibilitzar els espectadors i posar al centre la importància d'aquestes qüestions per potenciar-ne la recerca científica. Sovint ho fa amb testimonis anònims, i aquest any també serà així: per La Marató hi passaran persones que relataran les seves experiències sobre parts prematurs, preeclàmpsia, incontinència, malalties de transmissió sexual, depressió postpart, menopausa i endometriosi.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes entrevistes s'alternaran amb les vivències de persones mediàtiques que han patit alguna problemàtica relacionada amb la salut sexual i reproductiva i que ho volen explicar. En són alguns exemples la periodista de Catalunya Ràdio Xantal Llavina, que parlarà del tractament al qual es va sotmetre quan li van diagnosticar càncer de mama, i el músic i productor Caïm Riba, que explicarà com va saber que tenia càncer de pròstata. També intervindran a La Marató la periodista Mayka Navarro, que revelarà com va ser la teràpia hormonal que va seguir per intentar quedar-se embarassada i el tractament psicològic posterior per assumir que no podria ser mare, i la nedadora Ona Carbonell, que va haver de seguir una preparació especial per als Jocs Olímpics de Tòquio just després de tenir el seu primer fill.

A banda d'aquestes intervencions també hi haurà la participació de figures mediàtiques de la televisió com Ramon Pellicer, Agnès Marquès, Toni Cruanyes, Llucià Ferrer, Quim Masferrer, Eloi Vila i Jair Domínguez. La Mercabanda s'encarregarà de posar la música al plató de Sant Joan Despí, però a La Marató també hi haurà actuacions d'artistes com Joan Dausà, Stay Homas, Chanel, els concursants de la segona temporada d'Eufòria, Estopa i Nil Moliner.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat es completarà amb les nombroses accions i activitats solidàries que, des de fa unes setmanes, s'estan desplegant pel territori català. Aquest any, de fet, donada la complexitat de la temàtica, la Fundació de La Marató ha ampliat el temps que dedica a aquest tipus d'accions i ha decidit començar a fer-les al setembre. En total es faran més de 3.000 activitats populars, entre les quals hi ha curses amb bombers, tallades de cabells solidàries, dibuixos col·lectius i subhastes d'obres d'art.

El rècord de recaptació de La Marató es va assolir el 2018, any en què el programa va estar dedicat al càncer i va aconseguir un marcador de 15.068.252 euros. En l'última edició, dedicada a la salut cardiovascular, es van aconseguir 11.206.936 euros. Per saber si la 32a edició arriba a aquesta xifra o si, fins i tot, s’aproxima al rècord del 2018, caldrà esperar fins dilluns a la matinada, quan es faci l'última actualització del marcador de la jornada, ja que després les donacions continuen obertes durant un temps.