Mèdia19/12/2016

'La Marató' de TV3 tanca amb 8.490.607 euros recaptats

El programa solidari s'ha dedicat aquest any a l'ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Albert Castellví / Francina Bosch
i Albert Castellví / Francina Bosch

BarcelonaLa 25a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicada a l'ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques,ha tancat a la 01.30 hores de la matinada amb una recaptació de 8.490.607 euros. Tanmateix, es podran continuar fent donacions fins a finals de març. Recupera aquí el minut a minut del programaEl programa ha començat a les 08.00 a Catalunya Ràdio, conduït per Ricard Ustrell. Ramon Pellicer i Helena Garcia Melero li han pres el relleu televisiu a les 10.00 hores i fins a la matinada.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Poca estona després que 'La Marató' arrenqués a la ràdio, Ustrell ha conversat breument amb Pellicer i Melero, que han assegurat que s'havien llevat abans de les 7.00 per estar a punt per a l'inici del programa. "No es pot abaixar la guàrdia ni un moment, encara que ja hagis fet un munt de Maratons", ha advertit Pellicer, que, en to de broma, ha dit que el que més li preocupa del programa d'aquest diumenge són "les estones de ball".

Segons el director de TV3, Jaume Peral, aquest és el programa "més important" que pot fer la televisió pública, i ha afegit: "A altres llocs han intentat fer el que fem nosaltres, però no ha funcionat".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en declaracions a TV3 que "la solidaritat s'ha de practicar, no n'hi ha prou de dir-ho". "A Catalunya fa molts anys que ho fem, el nostre país en té una llarga tradició. Catalunya és una nació de voluntaris. Moltes gràcies a tots els que cada dia hi dediquen tots els seus esforços", ha assegurat Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat a Catalunya Ràdio que la Fundació La Marató és "un dels grans donants que hi ha avui a Catalunya en recerca sobre salut", i ha assenyalat que aquest projecte solidari "s'estudia a Europa". En referència a l'ictus, Comín ha destacat que la taxa de mortalitat per aquesta malaltia a Catalunya és "de les més baixes d'Europa".

La consellera de Sanitat, Dolors Montserrat, que ha fet de voluntària atenent les trucades dels ciutadans, ha destacat que La Marató demostra "la solidaritat dels catalans".

El director de La Fundació La Marató, Lluís Bernabé, ha remarcat que aquest ja no és un projecte de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), sinó que "és del ciutadà". En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta de la Corporació, Núria Llorach: "La Marató és una cosa de tot el país".

Al llarg de tot el dia s'han organitzat arreu del país més de 3.000 activitats solidàries amb La Marató, que han permès recollir diners que se sumaran al marcador del programa.

Entre les activitats estrella destaca el partit de La Marató, que com cada any ha enfrontat dos equips formats per famosos. El matx, emès per Esport3, ha començat a les 12.00. Entre els participants hi havia Carles Puyol i Marc Márquez. El partit ha acabat amb empat a 3 i el músic Ramon Mirabet hi ha tingut un paper destacat, amb dos gols.

Els testimonis

En el tram televisiu del programa, Eduard Franquesa, que va tenir un ictus fa vuit anys, ha estat el primer testimoni a exposar el seu cas. "He esborrat la paraula 'felicitat' de la meva vida", ha assegurat. "Jo era una persona feliç, i de cop et trobes que s'ha apagat la llum", ha afegit. Segons ell, ha arribat a tenir "sentiment de culpa" a causa de la dependència que té del seu entorn, i especialment de la seva dona.

Cargando
No hay anuncios

A la ràdio, una altra afectada, Nàdia Fernàndez, ha explicat que va tenir un ictus vuit dies després de tenir un fill. "Me'n vaig adonar perquè no sabia llegir el rellotge, ni el calendari", ha recordat. Ara, però, està recuperada. "Sóc molt feliç, és un temps regalat. El que m'ha passat molta gent no ho explica", ha reflexionat.

La cantant Mònica Naranjo, que va gravar 'Avui vull agrair' per al disc de La Marató, ha explicat a Catalunya Ràdio que la seva mare va tenir un ictus. "Aquest any havia de ser a La Marató", ha dit.

Per la seva banda, el director de cinema Ventura Pons ha recordat que el 2014 va tenir dos vessaments cerebrals a causa d'un accident de bicicleta. "Vaig tornar a néixer. No tothom té la sort que he tingut jo", ha reconegut.

En Daniel Bernardo va ser víctima d'un accident que li va provocar una lesió medul·lar i ara va en cadira de rodes. En Daniel ha explicat que li han canviat el caràcter i les amistats. "Molts cops he desitjat la mort", ha afirmat, tot i que es considera "afortunat pel fet d'haver sobreviscut".

En Josep Maria ha explicat com ha adaptat casa seva per poder fer-hi exercicis de recuperació i recuperar així la mobilitat després d'haver tingut un ictus.

A la ràdio, Claudia Zangoli ha recordat que la va atropellar un autobús a Barcelona. Va estar tres setmanes en coma i quan es va despertar anava en cadira de rodes. "Per cert, al cap de dos mesos em vaig aixecar", ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

La Yolanda Vallvé, filla de la Isabel, que va tenir un ictus, ha explicat com els ha canviat la vida a totes dues des de llavors. Segons la Yolanda, la seva mare "sempre havia sigut una persona molt emprenedora, vivia sola, feia de tot", però ara és incapaç de parlar. "No pot comunicar, però sí expressar", ha assegurat.

El pianista Lucky Guri també ha visitat el programa. Ho ha fet com a testimoni, ja que fa 12 anys va patir un ictus. "No sabia ni el meu nom, tot havia desaparegut", ha dit, i ha assegurat que "veia les tecles blanques i negres del piano i no sabia què fer-ne". Tot i així, i malgrat no tenir sensibilitat al costat esquerre del cos, ha reaprès a tocar el piano, i ho ha demostrat interpretant en directe una versió del 'My way' de Frank Sinatra.

Abans de la pausa del migdia, s'ha exposat el cas de la Irene Romero, una nena que va tenir un ictus aquest estiu i que s'està recuperant. "És una lluitadora, farà una vida normal", ha pronosticat el seu pare, el Manel.

A la tarda va passar pel programa Javier Engel, que pateix un ictus. Quan era a l'hospital va intentar suïcidar-se llançant-se per la finestra, però va caure abans d'arribar-hi. "No valia la pena viure per mi, però sí per als meus pares i germans", ha reflexionat. "Sóc més feliç ara que abans. Faig més coses". Tot i que era dretà, ha après a pintar amb l'esquerra, i torna a ser capaç de parlar.

Per la seva banda, el doctor Àngel Chamorro, de l'Hospital Clínic, ha explicat que els avenços científics permeten actuar molt més ràpidament contra les causes de l'ictus. El repte actual, diu, és fer-ho de manera més eficaç.

Diversos experts han explicat en què consisteix el mètode 'ràpid' per identificar si una persona té un ictus. La 'R' es refereix a 'riure', una cosa que una persona amb ictus no podrà fer, ja que només serà capaç de torçar la boca. La 'A' correspon a 'aixecar els braços': si la persona té ictus només en podrà aixecar un. La 'P' és de 'parlar': no ho podria fer. Qualsevol d'aquests símptomes pot ser indici de la 'I' d''ictus', davant dels quals cal actuar amb la 'D' de 'de pressa' i trucar al 112. Actuar ràpidament és clau, ja que cada minut que passa es perden fins a dos milions de neurones. Per això els neuròlegs diuen que "temps és cervell".

Cargando
No hay anuncios

El neuròleg Jordi Jiménez ha explicat gràficament, amb l'ajuda de l'esquema d'un cervell, què és un ictus i com es produeix. Per la seva banda, la doctora Montserrat Bernabéu ha explicat, amb l'ajuda d'un esquelet, quines són les causes i les conseqüències d'una lesió cerebral.

La nutricionista Mariona Martin ha afirmat que els factors de risc de l'ictus són els mateixos que els de les malalties cardiovasculars: el colesterol i els triglicèrids alterats en són dos dels principals. En aquest sentit, ha assenyalat que una bona alimentació és bàsica per a la prevenció. El cuiner Marc Ribas ha donat alguns consells de bona alimentació.

Ben entrat el tram de tarda del programa, la metgessa Cristina Abadía ha explicat la seva experiència d'haver tingut un ictus. "A mi les paraules màgiques d'"estàs curada" no me les han dit mai. L'ictus m'ha fet prendre'm la vida d'una altra manera", ha assegurat. La Cristina també ha insistit que l'acompanyament emocional dels pacients és bàsic per sortir-se'n.

En Miquel G. Font, ballarí de la companyia Habemus Corpus, ha explicat la seva experiència després d'haver patit un traumatisme cranioencefàlic fa aproximadament un any. Font ha perdut el record d'alguns episodis de la seva vida. "La gestió emocional ha canviat molt. Sovint em sento com si fos un nen petit, perquè, amb la meva trentena, torno a reviure coses que ja havia viscut abans", ha assegurat.

En François Oller ha explica que als 3 anys li van diagnosticar una patologia estranya que feia que se li dilatessin les artèries. Es va sotmetre a una operació de cirurgia vascular i va poder-ho superar. "No m'adonava gaire de res. Em posaven calmants i no sentia res de res". La seva mare ha enviat un missatge d'esperança a totes les famílies que es trobin en la mateixa situació que ells. "Hi ha professionals molt ben preparats. S'hi ha de confiar".

Cargando
No hay anuncios

L'Eduard Paredes, que fa quatre anys va patir un ictus, ha explicat que la malaltia l'ha fet adonar-se que "el més important és la teva salut i la dels teus". Ha passat per diverses operacions, i, gràcies a molta força de voluntat i moltes hores de rehabilitació, està recuperant, mica en mica, part de la seva autonomia. Ara està estudiant dret a la universitat, amb el suport de la seva germana. "Em vaig adonar que si jo m'enfonsava, enfonsava els meus. Sé que em posaré bé perquè no tinc altra opció". "Ara m'és més fàcil ser més feliç que abans, perquè no subordino la meva felicitat a coses estúpides o superficials", ha afirmat.

Fa 9 anys, l'Alba López va tenir un accident de moto que la va deixar en una cadira de rodes. "La meva vida va canviar totalment. Jo era molt independent, i ara no puc fer gairebé res sola", ha explicat. "Ara, he après a aprofitar i gaudir de les petites coses, que són les importants, com abraçar la meva família o acariciar el meu gos". Amb l'ajuda de la universitat i dels seus companys, l'Alba ha pogut estudiar dues carreres. Ara es vol independitzar, i la seva mare, tot i les pors que no amaga, l'anima a fer-ho "com qualsevol persona jove".

La Noemí Cot va tenir un ictus fa dos anys, amb un vessament cerebral molt sever. Té moltes dificultats per parlar, però amb el seu testimoni a La Marató ha afirmat amb força que "segur que sortirà tot bé. N'estic segura". Abans de tenir l'ictus, la Noemí era fornera. "M'agrada molt la meva feina, i a la gent també li agrada molt el meu pa", ha afirmat. La Noemí ha enviat un missatge de suport a tots els afectats per un ictus: "Que tinguin molta paciència i molta perseverança, per treballar cada dia molt per posar-se bons aviat".

Cargando
No hay anuncios

En Robert va tenir un accident que l'ha deixat, entre altres seqüeles, sense poder parlar. Es comunica a través d'una tauleta electrònica. "Per mi la felicitat és poder ajudar altra gent. Sóc feliç quan puc tornar a la comunitat el que m'ha donat a mi". En Robert era arquitecte, i la seva il·lusió és poder-s'hi tornar a dedicar. "No necessito res en el futur, ho tinc tot. El que sí que voldria és més independència, per no haver de dependre tant de la meva mare, i una feina, i també una companya per compartir la vida", ha explicat.

La Montse Aguiló va tenir un ictus fa un temps. No va voler que cap de les seves dues filles canviés la seva vida per cuidar-la. Ha explicat que ha volgut intentar tirar endavant de forma autònoma. "L'ictus m'ha canviat la vida al 100%, però m'ha donat moltes altres oportunitats", ha afirmat.

L'Elena de Pfaff va tenir un vessament cerebral molt sever poc després de tenir el seu tercer fill. "Quan em vaig despertar del coma no reconeixia ni els meus fills". Recorda gairebé sense llacunes la seva vida abans de l'ictus. Treballava en publicitat, i portava una vida força estressant. En canvi, ara sovint s'oblida de coses del dia a dia. "L'ictus m'ha pres mig cos, però m'ha donat altres coses", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Les actuacions

Pel que fa a les actuacions, durant el matí han passat pel plató 1 de TV3 el 'breakdance' de Street Squad i la música de Tildo, a més de la Gramophone Allstar Big Band, que és l'orquestra del programa. També han actuat Frank Monastell i Lydia Torrejón, amb el tema 'Quan jo feia moure el món', i Marcos Franz, que ha cantat 'Amunt'. El clown Guillem Albà també ha passat pel plató de 'La Marató', igual que Doctor Prats, que han cantat 'Les nits no moren mai' acompanyats dels SP3. Abans de l'aturada del migdia, s'ha representat al plató un fragment del musical 'Scaramouche'.

Durant la franja de tarda, la Família del Super3 ha interpretat 'Som un equip' juntament amb els Brodas Bros. Sole Giménez, acompanyada del Taller de Músics i el Cor de professors i professores de música de Catalunya, han interpretat 'Sense tu', tema mític de la banda olotina Teràpia de Shock. Animal ha tocat la cançó 'Només amb tu', i Las Migas han interpretat 'La plaça del Diamant'.

També han passat pel plató de 'La Marató' el trio italià Il Volo ('Et queda tant per viure') i Els Gossos ('Zenit'). Ramon Mirabet i Paula Valls han interpretat 'No et deixis (No et rendeixis)', la cançó de l'espot de La Marató d'enguany. Mentrestant, testimonis que han passat per les 25 edicions del programa han pujat a l'escenari amb consignes d'esperança per superar les malalties que els afecten o els han afectat.

El cantant italià Nek ha interpretat 'Perquè la vida és així', una versió de 'A whiter of shade of pale', del grup de rock britànic Procol Harum. David Otero, exguitarrista d'El Canto del Loco, també hi ha participat amb 'Una vez más'. A més, la Kimberley i la Jillian, nétes del fundador del circ Raluy, han fet un número d'acrobàcies impossibles al plató, i les 'dives' de 'Priscilla, el musical' han interpretat 'It's raining men'.

Cargando
No hay anuncios

A la ràdio s'han pogut sentir Cybee i Clara interpretant 'Angie', el tema que van versionar per al disc de 'La Marató', i Arnau Tordera, d'Obeses, que ha cantat la versió de 'Rosó' que va interpretar al disc del 2014. També hi han anat Los Manolos, que han cantat 'Seré feliç'.

Amb motiu del 25è aniversari, antics presentadors del programa han passat pel programa. Antoni Bassas, Mari Pau Huguet, Fina Brunet, Josep Puigbó, Lídia Heredia, Mònica Terribas i Ariadna Oltra, entre d'altres, que han participat en una actualització del marcador o en la presentació d'alguns dels testimonis o professionals que han passat pel programa.