La Marató aposta per una edició a l'aire lliure i allunyada dels platós de TV3
La cita solidària s'emetrà des d'espais naturals i l'antic Hospital del Tòrax, al Parc Audiovisual de Terrassa
BarcelonaLa qualitat de l'aire que ens envolta té un paper fonamental en el desenvolupament de malalties respiratòries i aquesta és la causa a la qual estarà dedicada La Marató d'aquest any. Per aquest motiu, bona part de la 33a edició, que es farà el 15 de desembre, tindrà lloc a l'aire lliure, segons ha explicat avui el presentador del programa, Albert Om, durant una roda de premsa celebrada als Jardins del Palau Robert, un dels espais verds de Barcelona. Més enllà d'aquest detall, La Marató d'aquest 2024 té una altra novetat: la part que es farà des de plató s'emetrà des del Parc Audiovisual de Terrassa, on hi ha l'antic Hospital del Tòrax, ara en desús però que en el seu moment va estar dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, una malaltia infecciosa molt estesa fa segles i amb la qual va començar la recerca en el camp de la pneumologia. Així doncs, en aquesta edició, La Marató no trepitjarà el plató de TV3 des d'on tradicionalment s'ha fet la cita solidària.
Segons ha detallat 3Cat, durant el matí, La Marató tindrà tres platós situats en espais naturals. El primer serà a l’illa de Gràcia, al delta de l’Ebre, reserva de la biosfera per la Unesco. Serà des d'allà des d'on els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí faran divulgació de la importància d'un aire net per a la nostra salut. Els hàbits de vida seran el fil conductor d'un dels altres espais naturals de La Marató, el Parc del Segre, a la Seu d’Urgell. Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch parlaran de la importància de fer esport i de tenir una vida saludable per tal de prevenir malalties respiratòries. El tercer refugi natural d'aquesta edició serà el Parc de la Devesa de Girona, al costat de la seu telefònica de La Marató. Allà hi seran els periodistes Manel Alías i Marta Montaner, que donaran a conèixer la recerca que s'ha de fer en el camp de les malalties respiratòries. A partir de la tarda, La Marató ja es farà íntegrament des del plató del Parc Audiovisual de Terrassa amb Albert Om, que conduirà en solitari les 16 hores que durarà el programa.
Com sempre, La Marató també tindrà cabuda a Catalunya Ràdio. A les sis del matí, El suplement de Roger Escapa serà l'encarregat de donar el tret de sortida al programa solidari. També és l'espai des d'on es farà la primera actualització del marcador de recaptació, un moment que ja s'ha convertit en un clàssic de La Marató. Escapa ha detallat que aquest any el programa se centrarà molt en l'impacte dels vapejadors. "Són uns dispositius que hem tractat com una joguina però que hem comprovat que tenen conseqüències fatals", ha explicat. L'editor i presentador del programa de cap de setmana ha detallat que també comptaran amb testimonis d'esportistes d'elit que han tingut una carrera exitosa malgrat tenir patologies respiratòries.
Una de les conseqüències de les malalties respiratòries són les dificultats per moure's i desplaçar-se que tenen alguns malalts. Per aquest motiu, Eloi Vila, presentador d'Al cotxe, anirà a veure alguns d'aquests pacients que no es poden desplaçar fins al plató.
Un espot protagonitzat per pacients reals
Aquest matí el 3Cat també ha aprofitat per estrenar l'espot de la campanya de conscienciació, que té el lema "A ple pulmó". Aquest any l'anunci televisiu el protagonitzen pacients reals i té com a fil conductor la cançó The air that I breathe, d'Albert Hammond, versionada en català per Manu Guix amb el títol Aire per respirar. La peça la interpreten Meritxell Neddermann i els malalts que han volgut prestar la seva veu per a la campanya. Segons ha explicat la directora de negoci i màrqueting de 3Cat, Núria Fargas, s'ha triat l'acció de cantar perquè els experts mèdics consideren que "és la millor expressió de l’exercici de respirar, de projectar la capacitat pulmonar i tot allò que representa". De fet, Fargas ha assenyalat que cantar "és una teràpia que ajuda molt a la qualitat de vida dels pacients".
A banda d'aparèixer en l'espot, molts dels pacients que han col·laborat en la campanya també explicaran les seves històries de manera individual a través de peces que es compartiran als mitjans digitals del 3Cat.
A més de fer una tasca de sensibilització, el gran objectiu de La Marató és recaptar fons per a la recerca de les malalties respiratòries, que, a Catalunya, afecten dos milions de persones i tenen un gran impacte sobre la qualitat i l’esperança de vida. Com ha recordat la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, la contaminació i el canvi climàtic, entre altres motius, fan que la incidència d'aquestes malalties sigui cada cop més gran. Només a Catalunya, moren cada dia 27 persones, una cada hora, d’una malaltia respiratòria, i 200.000 persones viuen connectades a respiradors artificials.