POLÈMICA PER LA FILTRACIÓ D'UNA BROMA TELEFÒNICA AMB EL REI
Mèdia08/01/2011

"Majestat? Truco de la ràdio"

El programa Tot és molt confús , de Catalunya Ràdio, dimecres va trucar al rei. La conversa no va sortir per antena, però ahir es va filtrar a internet. No és la primera ni l'última broma d'aquest tipus.

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaJoan Carles I va fer dimecres 73 anys. Ricard Ustrell, membre del programa Tot és molt confús , de Catalunya Ràdio, va trucar a la Zarzuela per felicitar-lo, assegurant que era "el secretari del senyor Pere Mas", és a dir, del presentador del programa. Tot i així, a partir d'aquest moment va jugar amb la confusió de parlar simplement del "senyor Mas", de manera que a la casa reial es va deduir que la trucada venia de la presidència de la Generalitat. La broma, enregistrada prèviament, es va emetre fins al moment en què una secretària passava la trucada al monarca, i en aquest punt es va aturar perquè, segons va dir Ustrell durant el programa, havien rebut "una trucada".

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ahir, però, es va fer pública, per internet, la conversa completa amb el rei, que efectivament va respondre al telèfon i va parlar durant més d'un minut amb el periodista. L'origen de la filtració és una incògnita. Pere Mas, que va declinar fer declaracions, va assegurar ahir al Twitter: "És impossible saber qui ho ha filtrat! Nosaltres volíem emetre-ho". I en una altra piulada afegia: "És un tema molt delicat. No sé d'on ha sortit, però la trucada és totalment verídica".

Cargando
No hay anuncios

En una nota emesa ahir, la direcció de Catalunya Ràdio afirma que "ja ha iniciat un procediment per aturar l'apropiació i ús indeguts d'aquest arxiu sonor", i "lamenta" que la conversa hagi arribat a la xarxa. El comunicat aclareix que "la direcció de l'emissora va decidir no autoritzar la difusió de la felicitació d'aniversari, en compliment dels criteris expressats" a la seva Guia editorial , on s'especifica que els programes d'entreteniment només poden emetre gravacions ocultes si abans s'ha demanat "permís per difondre el material" enregistrat.

Problemes legals

Cargando
No hay anuncios

Justament aquest "permís" és el que separaria una simple broma d'un possible delicte. En el cas de Catalunya Ràdio, el rei no va explicitar el seu vistiplau per a l'emissió de la conversa, però sí que era conscient que estava parlant per a una cadena de ràdio. Tot i que la salutació inicial del monarca va ser "president", immediatament Ustrell va corregir-lo i li va fer saber que trucava "de part de Pere Mas, de Catalunya Ràdio".

Segons l'advocat Carles Viñas, això seria motiu suficient perquè no hi hagués cap delicte. Si no se l'hagués advertit, diu l'advocat, "seria una vulneració del dret a la imatge, però si li van dir, ja no". "El dret a la imatge -continua Viñas- és constitucional, però té uns límits quan el personatge és públic o ha donat el seu consentiment". El delicte existiria, doncs, si es fes passar la broma per una conversa privada -amb el rei o qualsevol altra persona- i dependria "del resultat que en sortís", és a dir, de si la víctima de la broma donés alguna informació privada.

Cargando
No hay anuncios

El periodista Queco Novell, que en la seva etapa al programa Minoria absoluta , de RAC 1, va protagonitzar diverses trucades a polítics fent-se passar per Pasqual Maragall, recorda que sempre havien vigilat especialment aquest punt: "Hi havia una conversa protocol·lària de mig minut que se'ns feia eterna, i en un moment determinat, el Toni Soler [presentador del programa] entrava a la conversa i deia "no segueixis, que estàs en directe en una emissora". "No volíem que caigués en la trampa de creure que estava en una conversa privada". Novell assegura que mai no es van plantejar seriosament la possibilitat de trucar al rei, i confessa per què van deixar de fer aquest tipus de trucades: "Ho passàvem molt malament".