L'univers de Jane Goodall, al RAR d'aquest diumenge
La científica, recentment guardonada amb el Premi Internacional Catalunya, protagonitza un número que explora la seva xarxa de connexions
BarcelonaLa britànica Jane Goodall va ser una de les primeres a trencar la visió dels animals heretada de Descartes -i que el filòsof havia heretat de l'antigor clàssica- com a simples organismes que funcionen de manera mecànica, com els engranatges d'un rellotge. A través de l'observació del comportament de ximpanzés en llibertat, la científica va detectar en aquests primats comportaments que fins llavors s'havien considerat exclusius de les persones: abraçades, petons, cops a l'esquena com fan els col·legues, fins i tot pessigolles.
Avui, Goodall encapçala un institut amb el seu nom que s'encarrega de l'estudi i conservació en llibertat de poblacions de ximpanzés i està compromesa en programes de sostenibilitat ambiental i social. Tota aquesta activitat l'ha fet mereixedora de nombrosos premis i distincions, entre els quals el XXVII Premi Internacional de Catalunya, que li va ser concedit a finals de maig.
El ‘Rar’ d'aquest diumenge explora el fascinant univers Goodall en un número farcit d'enllaços. Connectarem Jane Goodall amb el cineasta Joaquim Jordà a través de 'Mones com la Becky', un documental que el català va dirigir el 1999 i que explicava la història de la mona Becky i el seu canvi de comportament després que el neuròleg Egas Moniz li practiqués el 1935 una de les primeres lobotomies de la història.
Al seu torn, Jordà i el seu paper com a precursor del 'boom' dels documentals a casa nostra ens servirà per analitzar l'estat d'un gènere cinematogràfic que va eclosionar sobretot després de l'èxit de 'En construcción' de José Luis Guerín.
I del documental 'En construcción', el suplement es traslladarà als edificis de Barcelona que, després d'anys d'obres i terminis incomplerts, semblen estar en un permanent estat d'en construcció. A més, el 'Rar' també dedicarà un article als perills de la superpoblació, un dels temes que més preocupen Goodall, i s'endinsarà en l'univers musical i anecdòtic de la vianda preferida dels ximpanzés: els plàtans.