Mèdia26/06/2015

L'univers de Jane Goodall, al RAR d'aquest diumenge

La científica, recentment guardonada amb el Premi Internacional Catalunya, protagonitza un número que explora la seva xarxa de connexions

Ara
i Ara

BarcelonaLa britànica Jane Goodall va ser una de les primeres a trencar la visió dels animals heretada de Descartes -i que el filòsof havia heretat de l'antigor clàssica- com a simples organismes que funcionen de manera mecànica, com els engranatges d'un rellotge. A través de l'observació del comportament de ximpanzés en llibertat, la científica va detectar en aquests primats comportaments que fins llavors s'havien considerat exclusius de les persones: abraçades, petons, cops a l'esquena com fan els col·legues, fins i tot pessigolles.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Avui, Goodall encapçala un institut amb el seu nom que s'encarrega de l'estudi i conservació en llibertat de poblacions de ximpanzés i està compromesa en programes de sostenibilitat ambiental i social. Tota aquesta activitat l'ha fet mereixedora de nombrosos premis i distincions, entre els quals el XXVII Premi Internacional de Catalunya, que li va ser concedit a finals de maig.

Cargando
No hay anuncios

El ‘Rar’ d'aquest diumenge explora el fascinant univers Goodall en un número farcit d'enllaços. Connectarem Jane Goodall amb el cineasta Joaquim Jordà a través de 'Mones com la Becky', un documental que el català va dirigir el 1999 i que explicava la història de la mona Becky i el seu canvi de comportament després que el neuròleg Egas Moniz li practiqués el 1935 una de les primeres lobotomies de la història.

Al seu torn, Jordà i el seu paper com a precursor del 'boom' dels documentals a casa nostra ens servirà per analitzar l'estat d'un gènere cinematogràfic que va eclosionar sobretot després de l'èxit de 'En construcción' de José Luis Guerín.

Cargando
No hay anuncios

I del documental 'En construcción', el suplement es traslladarà als edificis de Barcelona que, després d'anys d'obres i terminis incomplerts, semblen estar en un permanent estat d'en construcció. A més, el 'Rar' també dedicarà un article als perills de la superpoblació, un dels temes que més preocupen Goodall, i s'endinsarà en l'univers musical i anecdòtic de la vianda preferida dels ximpanzés: els plàtans.