La llei Sinde entra en vigor: 5 preguntes amb resposta sobre el tancament de webs
La Comissió de la Propietat Intel·lectual ja té capacitat per clausurar webs que vulnerin els drets d'autor
BarcelonaDos anys després que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero aprovés el projecte de la llei Sinde –inclosa dins la Llei d'Economia Sostenible–, la polèmica norma entra avui en vigor. Això permetrà que la Comissió de la Propietat Intel·lectual (CPI), un organisme format per representants de diversos ministeris, tingui capacitat per clausurar les pàgines web que infringeixin el 'copyright'.
Què permet la llei Sinde?
La norma que entra en vigor avui atorga noves funcions a la Comissió de la Propietat Intel·lectual, un organisme que ja existia, però que a partir d'ara tindrà una secció segona amb potestat per tancar pàgines web que incompleixin la normativa referent als drets d'autor. Aquesta secció està presidida per la directora general de Política i Indústries Culturals i del Llibre, María Teresa Lizaranzu, i en formen part, també, representants dels ministeris d'Educació, Cultura, Indústria, Economia i Presidència.
Quines webs es podran clausurar?
Segons la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts –entitat que agrupa diverses associacions de productors audiovisuals, musicals i editorials–, actualment hi ha al voltant d'un centenar de pàgines web a Espanya –la meitat que fa un any– que vulneren la propietat intel·lectual i que, per tant, són susceptibles de ser clausurades en aplicació de la llei Sinde. Aquesta llei només pot actuar sobre webs espanyoles, tot i que també pot bloquejar l'accés des de l'Estat a pàgines estrangeres. Perquè la CPI intervingui contra un portal cal que ho sol·liciti un propietari de drets que consideri que li han estat vulnerats. Haurà d'acreditar que la pàgina en qüestió té afany de lucre i que pot danyar el seu patrimoni.
Què implica el tancament d'una pàgina?
La CPI podrà tancar les pàgines, durant un període màxim d'un any, que consideri que vulneren el 'copyright'. El temps es podrà reduir si el propietari de la web s'ajusta a la norma abans que s'acabi aquest termini. En cas que els responsables de la pàgina no compleixin amb la petició de tancament de la CPI, es podrà requerir la intervenció judicial.
Quan es començaran a tancar pàgines?
La llei estableix un termini de vint dies a tres mesos entre que la Comissió rebi una denúncia i dictamini sobre el futur de la pàgina en qüestió. Tenint en compte que els propietaris de drets fa temps que esperen l'entrada en vigor de la llei per començar a actuar contra les pàgines que consideren que vulneren els seus drets, és possible que abans que acabi aquest mes de març es comencin a clausurar els primers portals.
Per què entra en vigor avui?
L'executiu espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero, i en concret el ministeri de Cultura que encapçalava Ángeles González-Sinde, va aprovar el projecte de llei el març del 2010. El text era una disposició addicional de la llei d'economia sostenible, que el Congrés va aprovar, en part, el desembre del 2010. Entre els punts rebutjats hi havia, justament, la coneguda com llei Sinde, que només va rebre el vot favorable del PSOE. Al febrer del 2011, però, i després d'alguns retocs, la llei va ser votada de nou al Congrés, i va ser aprovada amb els vots de PSOE, PP i CiU. Per a la seva entrada en vigor, però, era imprescindible la redacció i aprovació d'un reglament. El govern de Zapatero va redactar-lo, però en el seu consell de ministres del 2 de desembre del 2011, ja en funcions, va deixar-lo sense aprovar. Finalment, el nou executiu, presidit per Mariano Rajoy, va donar llum verda al text en la seva primera reunió, el 30 de desembre. Després de la publicació al BOE de l'últim dia de l'any, avui entra en vigor.