'Line of duty', la veterana sèrie que rebenta els audímetres britànics
El drama policial, que aquí ofereixen Movistar+ i Netflix, ha aconseguit xifres rècord amb la seva sisena temporada
BarcelonaDes de l'aparició de les plataformes hi ha un mantra que assegura que la televisió en obert ja no interessa. Però hi ha sèries que aconsegueixen portar la contrària als que creuen que el visionat més tradicional està mort. Una d'elles és Line of duty (BBC), un autèntic fenomen al Regne Unit, on la seva base de seguidors no para de créixer tot i portar sis temporades en emissió. Amb la seva sisena entrega, que s'acomiada aquest diumenge, el drama policíac, que aquí es pot recuperar a Movistar+ i Netflix (en aquest cas, les quatre primeres temporades), no només ha aconseguit les millors xifres de la seva història, sinó que també s'ha convertit en la ficció més vista del Regne Unit de l'última dècada. Les seves bones dades deixen constància que no només de maratons viuen els serièfils i que encara hi pot haver esperança per a la televisió en obert (i pública) si es fan apostes decidides.
Per entendre la magnitud de la popularitat de Line of duty només cal repassar les dades dels seus últims episodis. El seu penúltim capítol –el sisè– va registrar una audiència de 10,9 milions d'espectadors, gairebé la mateixa xifra de persones que van seguir el funeral del príncep Felip d'Edimburg a través de la BBC (11 milions). La sèrie no només es pot equiparar a aquest esdeveniment històric: també ha superat els anteriors rècords d'audiència aconseguits per ficcions britàniques com Bodyguard, que l'any 2018 va registrar una xifra màxima de 10,4 milions d'espectadors, i Downton Abbey, que amb el final de la seva segona temporada va arribar als 10,6 milions. Per trobar una sèrie que superi Line of duty hem de viatjar fins al 2008, quan Doctor Who va emetre un especial de Nadal que es va enfilar fins als 11,7 milions de seguidors. A falta de saber les dades del seu últim capítol, és probable que Line of duty, caracteritzada pels seus girs de guió, li arrabassi el tron a la sèrie de ciència-ficció.
Jed Mercurio, artesà de 'hits' televisius
Dona la casualitat que Line of duty i Bodyguard comparteixen creador, Jed Mercurio, que abans de dedicar-se a la televisió treballava com a metge en un hospital de Glasgow (el seu debut, escrit amb pseudònim, va ser el drama mèdic Cardiac arrest). Mentre la segona –que és una minisèrie– va ser un èxit de manera gairebé instantània, la carrera del thriller policíac ha sigut més gradual, tot i que sempre ha estat considerada un triomf de la televisió pública britànica. Les seves primeres temporades es van emetre per la segona cadena de la corporació pública, la BBC Two, i llavors ja era la sèrie més popular del canal –la primera entrega va aconseguir una sòlida audiència de 4,1 milions d'espectadors, cosa que la va convertir en el drama més vist de la cadena en deu anys–. A partir de la tercera, el drama ja va fer el salt a la primera divisió i les seves audiències van seguir creixent fins a la gran explosió viscuda aquest any (l'estrena de la sisena temporada ja va registrar 9,6 milions d'espectadors).
Line of duty segueix l'activitat de la unitat d'anticorrupció AC-12, liderada per Ted Hastings (Adrian Dunbar) i dedicada a investigar les males pràctiques d’alguns agents d’actitud aparentment impecable. El trio protagonista es completa amb Kate Fleming (Vicky McClure), l'especialista que treballa de paisà, i Steve Arnott (Martin Compston), l'investigador més jove però també un dels millors. Una de les novetats d'aquesta temporada ha sigut la incorporació de Kelly MacDonald (Trainspotting) com la inspectora en cap Joanne Davidson, una de les noves sospitoses de la unitat. Al llarg de les seves sis temporades, Line of duty s'ha convertit en un catàleg de les cares més conegudes de la ficció britànica, com, per exemple, Keeley Hawes, ara molt popular gràcies a Els Durrell.
Tot i l'èxit indiscutible d'aquesta sisena temporada, Jed Mercurio fa l'orni quan li pregunten sobre la possibilitat de fer una setena temporada. L'entrega actual es va endarrerir a causa del covid –portaven quatre mesos rodant a Belfast quan van haver de fer una aturada de sis mesos– i, amb la pandèmia encara per superar, el futur és un gran interrogant. "Estem en una situació en què no està del tot clar si hi haurà una setena temporada. Ens agradaria molt fer-la, però estem fent plans en un moment en què tot just estem sortin del covid i hi ha moltes coses que ara mateix no estan garantides", explicava Mercurio en una entrevista amb Radio Times. Malgrat la cautela de Mercurio, que assegura que des de la temporada quatre s'estan plantejant quina seria la durada raonable i realista per a la sèrie, sembla difícil que la BBC vulgui deixar escapar una ficció que fa que la televisió en obert continuï sent rellevant per als espectadors.