BarcelonaEl diari ARA fa cinc anys i ho celebra amb un extraordinari concert al Palau de la Música en què el mestre Jordi Savall presentarà, a partir de les 21 hores, el concert Diàlegs i improvisacions. D’Orient i d’Occident, de l’Antic i del Nou Món. Tal com explica el musicòleg, una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació, la seva proposta és “un diàleg contrastant i no oposant” de músiques de diferents cultures en el qual ell tocarà la lira de gamba i la viola de gamba baixa de set cordes. El seu fill, Ferran Savall, l’acompanyarà a la veu, la guitarra i la tiorba, i David Mayoral farà les percussions.
Tal com explica Savall, l’objectiu serà posar “en paral·lel diferents tradicions d’Orient i d’Occident: d’una banda, cants sefardites, peces d’Israel i de l’Afganistan; de l’altra, peces catalanes i cançons populars de la Bretanya”. “Després -afegeix- fem dialogar improvisacions de l’Antic Món i el Nou Món. Al mateix temps, també hi haurà un diàleg generacional. Jo represento una generació gran, que té una visió de la música clàssica més lligada a un estil, la música del Barroc i la renaixentista, mentre que el Ferran trenca aquesta barrera i amb la seva manera de cantar i de tocar va més enllà i ja se situa en el món actual. Ell es nodreix de la música antiga però no la fa el seu centre. És una excusa per alliberar-se”.
La parada que farà Savall en el concert commemoratiu de l’ARA al Palau de la Música forma part de la seva nodrida agenda de concerts, en què hi ha països com Colòmbia, França, Portugal, Romania, Holanda, Alemanya i Geòrgia. A més, Savall també té dues cites especials, dins dels actes de l’Any Llull, a l’església de Sant Francesc de Palma i a la de Santa Maria del Pi de Barcelona, els dies 27 i 28 de novembre. Es tracta d’uns concerts dedicats a Ramon Llull i titulats Temps de conquestes, de diàleg i de cohort.
Però el primer quinquenni de l’ARA, que es compleix el 28 de novembre, no s’oblida d’altres valors que també identifiquen el mitjà, com són la solidaritat i l’emprenedoria. Per aquest motiu, abans del recital es portarà a terme el lliurament dels Premis ARA Fundació Bancària La Caixa que porten el nom de Tatiana Sisquella i Ignasi Pujol, dos periodistes que l’ARA va perdre el 2014 per culpa del càncer. A les 18.30 h, en un acte presentat per Antoni Bassas, es donaran els premis per segon any consecutiu.
El Premi Tatiana Sisquella, que distingeix entitats que fan una contribució social, ha recaigut aquest any en l’ONG Pallapupas. L’entitat sense ànim de lucre treballa, segons expliquen, “perquè hi hagi espai per al riure durant el procés de la malaltia, i així convertir els hospitals en espais més amables i plens de vida mitjançant actuacions artístiques orientades a infants i gent gran, en estreta col·laboració amb el personal sanitari”.
El Premi Ignasi Pujol, que reconeix el foment de l’emprenedoria, recaurà en l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), “una institució jove que té com a objectiu fer avançar els límits del coneixement de la fotònica, la ciència i la tecnologia de la llum”, com ells mateixos es presenten. També hi haurà una menció especial per a Maravillas Rojo, secretària general del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà.
Entre els convidats que assistiran a l’acte hi haurà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de l’ARA, Ferran Rodés, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró. També està prevista l’assistència de polítics com Francesc Homs, Andreu Mas-Colell, Raül Romeva, Miquel Iceta o Antonio Baños.