L’adéu d’Echenique aboca RTVE a un canvi de model

Montoro veu garantida la viabilitat de l’ens però els partits alerten del “fracàs” del sistema de finançament

Albert Castellví Roca
26/09/2014
3 min

BarcelonaL’anunciada dimissió de Leopoldo González-Echenique ha obert la caixa dels trons de Radiotelevisió Espanyola. Poques hores després que el fins ahir president de la corporació pública comuniqués al consell d’administració que abandonava el càrrec, la majoria de partits de tot l’arc parlamentari van assenyalar el que sens dubte és el moll de l’os de la complicadíssima situació econòmica que arrossega l’ens des de fa anys, i que ha estat al darrere de la sortida d’Echenique: l’actual sistema de finançament de RTVE.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de l’1 de gener del 2010 la corporació pública no pot emetre publicitat, de manera que les seves úniques fonts de finançament són les aportacions de l’Estat i les noves taxes imposades a les empreses de telecomunicacions i als operadors de televisió privats. Durant els últims anys, i a conseqüència de la crisi, els ingressos per les dues vies s’han reduït de manera substancial: la partida governamental ha caigut de 544,3 milions d’euros el 2011 a 292,4 l’any passat, i les telecomunicacions i els canals privats han passat d’aportar 240 milions a 168 en el mateix període. Tot plegat ha comportat que RTVE arribés a acumular, abans de l’estiu, un deute de 716 milions d’euros, i que segons Echenique tingui un dèficit estructural d’uns 100 milions anuals.

Fins ara, tant el PP com el PSOE sempre s’havien mostrat contraris al retorn dels anuncis, però ahir la situació va començar a canviar. “La corporació està a tocar de la inviabilitat”, alertava el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, abans de demanar al PP que prepari un “paquet de mesures” que inclogui “el retorn al model anterior, perquè aquest ha fracassat”. El portaveu dels populars a la comissió de control parlamentari a RTVE, Ramón Moreno, li donava la raó en aquest últim punt, però recordava que va ser el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero qui va impulsar el sistema de finançament actual, i que el PP no li va donar suport. Mentrestant, IU, UPyD i el PNB també obrien la porta a una possible reaparició de la publicitat als mitjans públics estatals, una opció que secundava l’Associació d’Usuaris de la Comunicació.

En la carta de comiat que va fer arribar als treballadors de RTVE, Echenique parlava de “motius estrictament personals” per justificar la seva marxa, però el cert és que la dimissió arriba després de la negativa del ministeri d’Hisenda a injectar els 130 milions d’euros que la corporació li havia demanat al juliol per tancar l’exercici sense dèficit. El titular d’aquesta cartera, Cristóbal Montoro, reconeixia ahir que Echenique ho ha tingut “difícil” per tirar endavant RTVE en unes condicions econòmiques tan ajustades, però recordava que el pressupost de l’ens “ja se sabia des del principi”.

Montoro es va mostrar reticent a canviar el sistema de finançament de la corporació i va assegurar que la viabilitat de RTVE està garantida. Els treballadors de la corporació, en canvi, són més pessimistes. En declaracions a Europa Press, la secretària general de CCOO a RTVE, Maite Martín, alertava que, des del seu punt de vista, les “amenaces” sobre l’ens públic “augmenten”, i recordava que hi ha previstes aturades parcials per dimarts. La UGT anava més lluny en un full informatiu: “Si es confirma que Hisenda no posa aquests diners, no ens valen les aturades parcials; hem de parar-los els peus com sigui, incendiar la casa si fa falta”.

President interí

Mentre no s’esculli un substitut per a Echenique -alguns mitjans especulen amb l’excap d’informatius de TVE Ernesto Sáenz de Buruaga, que al juliol va deixar la Cope-, la presidència en funcions l’ocupa un dels membres del consell d’administració, José Manuel Peñalosa, nascut a Girona i que va ser diputat del PP per Zamora del 1993 al 1999. Aquesta situació d’interinitat és un mal auguri per a la corporació, que ja en va viure una altra d’un any entre la dimissió d’Alberto Oliart, el juliol del 2011, i l’arribada d’Echenique, el juny del 2012. Durant aquell període RTVE va quedar paralitzada i, per exemple, es va aturar l’emissió de sèries com Cuéntame i Águila Roja per no fer créixer la despesa.

stats