L’última cançó dels Beatles

The last Beatles song.
2 min

Tots els informatius del món s’han fet ressò aquesta setmana del llançament d’un nou tema dels Beatles gràcies al progrés de la tecnologia. Now and then se suma a la llista d’èxits del grup, sobretot per la singularitat de la cançó, reelaborada quan John Lennon i George Harrison ja fa temps que són morts. Però com s’ha aconseguit aquest miracle? A Movistar+ i a YouTube trobareu el curt documental Now and then. The last Beatles song, on el mateix Paul McCartney fa de fil conductor per explicar com han reconstruït aquesta cançó que John Lennon va deixar a mitges i mal enregistrada en una cinta. Dirigit per Oliver Murray, aquest documental de només onze minuts és un collage temporal magnífic. És senzill, és explicatiu i és molt aclaridor sobre el procés tècnic i musical. Amb una edició laboriosa però que no enfarfega gens, Murray fusiona passat i present, diferents etapes dels Beatles, estètiques vinculades a diversos àlbums i múltiples períodes de treball als estudis de gravació. Fa confluir alguns dels moments clau de la història dels Beatles per crear la percepció d’un hipotètic instant on la simultaneïtat dels quatre membres del grup ha estat possible. És a dir, visualment s’acaba transmetent la sensació que Now and then ha sigut un treball conjunt de tots quatre beatles i no pas un arranjament a posteriori o un simple producte de la tecnologia. I a més, revestit d’emoció.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La veu en off de McCartney el 2023 arrenca remuntant-se al 1970, recordant amb tristesa la mort de Lennon i assumint el moment en què els Beatles s’havien acabat per sempre més. Però el 1994 Yoko Ono els lliura una cinta amb gravacions del seu marit. La veu actual del seu fill, Sean Ono Lennon, recorda com el seu pare treballava a casa mentre ell era petit. Material que va quedar en un calaix i que la resta de beatles van pensar a recuperar per donar una nova vida al seu company. L’actual McCartney va explicant com es produeix el procés de frustració perquè el tema Now and then aleshores se’ls resistia. La veu de Lennon quedava massa amagada darrere del piano i la tecnologia d’aquell moment no els permetia recuperar-la. Novament, el documental accentua aquest dol per l’absència de Lennon, l’obligació de rendir-se. Fins que amb el documental de Peter Jackson Get back descobreixen que l’equip sí que disposa de les eines per fer una restauració tècnica de Now and then i separar i reconstruir la veu de Lennon. “And there it was! John’s voice! Crystal clear!”, exclama McCartney just abans de deixar-nos escoltar l’entonació de Lennon sense cap instrument que l’acompanyi. I a partir d’aquí expliquen com tornen a fer la mescla adequada per fer una última cançó dels Beatles amb la contribució de tots.

Now and then. The last Beatles song transmet aquesta idea de resurrecció final i, sobretot, d’eternitat. Perquè després d’aquesta màgia que permet la tecnologia, no podem descartar que McCartney i Ringo Starr ja hagin deixat algunes sorpreses pòstumes per a d’aquí a vint-i-cinc anys. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats