Plataformes

L'estiu és per cridar: les millors sèries de terror de l'última fornada

Una selecció per tremolar i amb procedències molt diverses

4 min
'True detective'

BarcelonaPrepareu mantes i llençols per amagar-vos-hi, encara que sigui ple estiu. Hem preparat aquesta selecció de sèries de terror –en sentit ampli– estrenades aquest 2024 per si voleu capbussar-vos en un dels gèneres més habituals en els mesos de vacances. Des de zombis fins a presències malignes demoníaques, passant per assassins en sèrie, aquests títols us mantindran desvetllats.

'Parasite: The Grey' (Netflix)

Considerada la resposta coreana a The last of us, la sèrie s’emmarca clarament en el subgènere del body horror, en què les mutacions del cos abominables posen a prova la temperança de l’espectador. A partir d’un manga creat per Hitoshi Iwaaki, la sèrie explica la invasió d’uns paràsits alienígenes que s’alimenten d’humans i, en el procés, els deformen el cap (de manera sempre terrorífica). Una jove no aconsegueix escapar-se de la infecció, però sí que s'escapa del control mental a la qual sotmeten les seves víctimes.

'Hasta que te mate' (Filmin)

Thriller britànic que condensa en quatre capítols l’experiència real de Delia Balmer, que va sobreviure tres anys a una relació sentimental amb l’assassí en sèrie John Sweeney. La relació comença de manera idíl·lica, i ella no sospita que el seu enamorat es dedica a matar les seves parelles. Fins que comencen les temptatives d’assassinat i Balmer pren la decisió de testificar contra el seu marit, perquè s’aturi aquesta corrua de crims masclistes. Sense ser terror pur, la sèrie acumula un bon grapat de moments de màxima tensió i és, també, una denúncia sobre els errors del sistema a l’hora d’excarcerar perfils perillosos.

'The walking dead: The ones who live' (AMC+)

Els zombis es resisteixen a morir i la saga The walking dead, també. Si l’any passat es va posar en marxa l’spin-off Daryl Dixon, enguany ha estat el torn de The ones who live, la sisena derivació de la sèrie original. En aquest cas, ens situem uns quants anys després a la desaparició de Rick Grimes. Tothom el dona per mort, però la seva viuda Michonne descobreix que no és el cas. La sèrie segueix el viatge d’ella per retrobar-se amb el seu amor, enmig de les hordes habituals de morts vivents. Andrew Lincoln recupera aquí, doncs, el paper amb el qual va saltar a la fama.

'Inspector Rishi' (Amazon)

Els que, aprofitant l’estiu, vulguin fer turisme per altres filmografies poden tastar aquesta sèrie índia rodada en tàmil i que es pot veure a Prime Video. L’inspector titular té l’encàrrec d’investigar la mort misteriosa d’un fotògraf de natura, de qui es diu que ha estat occit per un esperit maligne del bosc anomenat Vanaratchi. Al llarg de deu episodis, aquest agent es veurà cada cop més xuclat per un misteri que el porta a alguns dels mites tel·lúrics del país, mentre se li materialitza un fantasma del seu passat i se succeeixen noves víctimes.

'Joko Anwar's nightmares and daydreams' (Netflix)

També des d’Indonèsia han llançat propostes de gènere que arriben a l’arena global de la mà de Netflix. El cineasta Joko Anwar proposa una sèrie antològica, on cada capítol explora un cas diferent, per bé que les set històries estan interconnectades i passen totes a Jakarta. Protagonitzades per personatges corrents que topen de morros amb fenòmens inexplicables, les trames tenen també un missatge més o menys declarat, ja que s’han inspirat en afers polítics i socials que afecten aquest país asiàtic.

'Dead boy detectives' (Netflix)

El terror sovint fa frontera amb la comèdia i Dead boy detectives juga a transitar sobre aquesta línia fina amb aquesta adaptació en format sèrie del còmic de la factoria DC perpetrat pels tòtems Neil Gaiman i Matt Wagner. Uns detectius que van rebutjar ingressar en el més enllà i es van quedar a la Terra s’enfronten a casos fantasmagòrics. HBO va encarregar un pilot, però finalment la sèrie –que manté una continuïtat argumental i temporal amb The Sandman– l’ha acabat desenvolupant Netflix i ha aconseguit l’aplaudiment de la crítica.

'Them: The scare' (Prime)

Jordan Poole ha vigoritzat la unió entre el gènere de terror i el de la denúncia del racisme. Una de les sèries sorgides al seu redós és Them, que aquest 2024 ha estrenat una nova temporada, amb una història independent de la primera. Aquí trobem la detectiva Dawn Reeve, de la policia de Los Angeles, que rep l’encàrrec d’investigar un assassinat truculent. Com més s’acosta a descobrir la veritat, més pertorbador és tot el que emergeix, i més l’amenaça a ella i la seva família. La sèrie no busca tant fer saltar l’espectador com capbussar-lo en un mal rotllo permanent.

'True detective: Night country' (Max)

Com en les temporades anteriors d'aquesta sèrie antològica, el mal aquí és una presència absolutament present, però al mateix temps esquiva. I la frontera entre el que es pot explicar i els fenòmens paranormals és molt escumosa. La nova història té una posada en escena visual molt atractiva, que es beneficia dels paisatges gèlids americans, i pivota de nou entorn de la relació que mantenen dos policies de mètodes antagònics. Jodie Foster i Kali Reis encarnen el duo protagonista i són clarament els puntals d'una sèrie que va deixant mal al cos a mesura que avança la trama. De cocció lenta, però intensa.

stats