Netflix acaba d’estrenar Scoop (La gran exclusiva), la pel·lícula que recrea la gestació i les bambolines de l’entrevista que li va fer la BBC al príncep Andreu en què va haver de donar explicacions sobre la seva relació amb el magnat Jeffrey Epstein, detingut per abusos sexuals a menors. És l’entrevista més vista de la història de la televisió pública britànica i, després de la conversa que va mantenir amb la periodista Emily Maitlis, la reina va desposseir el seu fill de tots els títols reials. El duc de York va quedar en evidència, argumentant de manera maldestra els seus vincles amb un delinqüent sexual i les relacions que hauria mantingut amb una menor en tres ocasions.
L’entrevista es va dur a terme el 2019, quan l’escàndol d’Epstein va esclatar de manera massiva. No es tracta de reconstruir la conversa televisiva en el programa Newsnight, sinó tot el que va passar abans i durant l’emissió. “Em passo la meitat del temps aterrida perquè m’acomiadin i l’altra meitat desitjant que tot això s’acabi. No entenc per quina raó no em veuen com un d’ells”, lamenta a la ficció Sam McAlister, la productora de la BBC que va tenir l’ull clínic per detectar que el duc de York no trigaria a sortir esquitxat d’aquell afer. Però el programa no confiava en ella, menystenien el cas i rebutjaven la manera de treballar de la seva productora. McAlister es converteix en el fil conductor d’aquesta recreació de Netflix perquè, malgrat els obstacles dels seus propis companys, va ser l’enllaç entre la televisió pública i la corona.
En l’actualitat, a la vida real, McAlister ja no treballa a la BBC. Imparteix classes de negociació a la prestigiosa Escola d’Economia de Londres i, en certa manera, la ficció aprofita la seva capacitat d’anàlisi per explicar de quina manera la productora va convèncer els assessors i el mateix príncep Andreu per donar la cara a la televisió. Scoop es basa en el llibre que McAlister va publicar més tard explicant tot el que va envoltar aquella entrevista. La pel·lícula reconstrueix com va preparar el terreny per guanyar-se la confiança del gabinet de comunicació del duc de York. També mostra la manera com ella va aprofitar l’escàndol per pressionar sobre la necessitat de l’entrevista. La pel·lícula reprodueix les trobades prèvies: “No sé per què els escandalitza tant la meva amistat amb Jeffrey Epstein. A en Jimmy Savile el coneixia molt més!”, diu burleta el duc de York en una conversa privada, recordant el famós pederasta de la BBC que va acumular centenars de víctimes. L’actriu Gillian Anderson interpreta la presentadora Emily Maitlis i un caracteritzat Rufus Sewell fa de príncep Andreu. A Scoop hi ha una escena magnífica: la reconstrucció en paral·lel de cadascuna de les parts implicades preparant l’entrevista. Maitlis assaja les preguntes i el duc de York les excuses, en un muntatge excel·lent previ a la recreació de la conversa que vam veure el 2019 a la BBC. Scoop és un relat ben explicat i l’oportunitat de mirar pel forat del pany i descobrir les interioritats i els ets i uts d’una emissió televisiva històrica.