Premsa

L’ARA recull el premi a millor publicació diària en català

L’APPEC celebra una nova edició de la seva tradicional Nit de les Revistes i la Premsa en Català

24a Nit de les Revistes i la Premsa en Català
3 min

BarcelonaEn temps de tempestes, literals i metafòriques, calen refugis. I la premsa en català ho és per a la llengua. Així s’ha celebrat aquest dimecres, al casino de l’Aliança del Poblenou de Barcelona, amb una nova edició de La Nit de les Revistes que inclou l’entrega d’uns premis ja tradicionals en el sector i que sempre s’agraeixen perquè es reben de mans de companys de viatge. L’emblemàtic teatre es va omplir de tots els que alimenten el frondós sotabosc de les publicacions en català, amb centenars de capçaleres arrelades al territori i especialitzades.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’ARA no només era testimoni d’aquesta trobada, sinó també protagonista, ja que recollia el premi a millor publicació, en la categoria de publicació diària. El jurat, en el seu veredicte, aplaudia com aquest diari s’ha convertit “en un referent nacional gràcies al seu compromís amb un periodisme rigorós, de qualitat i compromès amb l'actualitat catalana i internacional” i en destacava “l’aposta per la innovació, amb un ús destacat de les noves tecnologies, i el tractament profund i analític de temes socials, polítics i culturals”, la qual cosa li ha permès “consolidar-se com un mitjà de comunicació indispensable”.

El director adjunt del diari, Ignasi Aragay, recollia el premi i recordava la missió fundacional de l’ARA, en l’any en què compleix catorze anys: “Quan vam néixer, vam proposar-nos tres coses. La primera, renovar les narratives periodístiques d'acord amb les noves eines digitals i la idea de comunitat de lectors. Doncs bé: no hem parat de reinventar-nos. La segona, crear un model de negoci en un moment de crisi de la premsa, de nou amb la idea de confiar en els lectors fidels, els subscriptors. Són ells (no la publicitat institucional o comercial) els que ens han de garantir la nostra independència periodística. I tercera, contribuir a repensar el país i el món en un context de fortes transformacions i crisis recurrents. Tot això ho hem intentat fer sempre des del rigor, l'honestedat intel·lectual i la valentia per dir veritats que incomodin els poders, els nostres mateixos lectors i sovint també a nosaltres mateixos”.

El mensual Descobrir, la publicació local Som Rurals i la versió a internet d’El Vallenc rebran també el premi a millor publicació, en aquest cas a les categories de revista, mitjà no diari i digital, respectivament.

El president de l’Appec, Germà Capdevila, va conversar amb Màrius Serra sobre el moment present –complicat– del sector. L’era digital preocupa i la voluntat des de l’entitat és traslladar la idea que les revistes són “el refugi del bon periodisme”. Capdevila es va referir a la proliferació de les notícies falses i la desinformació, la qual cosa a parer seu dona valor al periodisme pausat i rigorós. “Les revistes esdevenen un espai on el periodisme pot respirar, on es pot aprofundir, analitzar i presentar continguts treballats amb cura i professionalitat”, explicava, i remetia a l’experiència personal de recordar articles d’aquells que es recorden durant temps, perquè han destapat realitats ocultes. O bé entrevistes que han donat veu a qui no en tenia.

Capdevila també ha recordat que les revistes són la porta d’entrada a la lectura per a totes les edats. I ha anunciat que l’Appec treballa en “una resposta solidària i col·laborativa” per assegurar que Camacuc torna a aixecar-se i a publicar amb normalitat tan aviat com es pugui. Aquesta veterana revista infantil valenciana ha patit especialment els efectes de la DANA, ja que el fang ha sepultat la casa des d’on s’elaborava i que contenia dècades d’història.

Fundada el 1983, l’Appec és una entitat sense ànim de lucre que avui dia dona aixopluc a 90 empreses editores i més de 200 capçaleres de paper i digitals. Com sol ser tradició, es va reconèixer la persistència de les revistes amb aniversaris significatius: Caramella i Bonart arriben als 25 anys, Els Marges, Foc Nou i Perspectiva fan ja mig segle i, per primera vegada, se celebra un centenari: el de Revista de Catalunya.

stats