Mèdia14/03/2022

L'ARA, premiat amb dos guardons de la Society for News Design

Els reportatges interactius 'Cos de dona, medicina d'home' i 'Vides trencades per la soja' han sigut reconeguts pel seu disseny

BarcelonaEl disseny de l'ARA continua sumant èxits. El diari ha sigut un dels premiats de la 43a edició dels guardons Best of Digital New Design de la Society for News Design, uns reconeixements d'abast mundial considerats els més importants del sector del disseny editorial. El jurat, format per 21 professionals, han escollit dos interactius de l'ARA com dos dels millors dissenys de l'any. D'aquesta manera, el diari comparteix espai amb algunes de les principals capçaleres i mitjans del món, com ara el New York Times, el Washington Post, Reuters i la CNN. En la llista de premiats d'aquest any també hi figura l'espanyol El Confidencial, que ha rebut quatre guardons.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un dels treballs de l'ARA premiats és el reportatge digital i interactiu Vides trencades per la soja que alimenta els nostres porcs, amb text de Sònia Sánchez López i fotografies de Ruth Marigot Murillo. Totes dues van viatjar fins al Brasil per explicar quines conseqüències tenen per a aquell país els cultius de soja, un llegum que s'utilitza en grans quantitats per fer pinso per als porcs de Catalunya. El reportatge, que explica a través d'infografies molt entenedores les principals xifres i moviments comercials generats per la soja, s'ha endut un award of excellence (premi a l'excel·lència) en la categoria de disseny per a històries mediambientals i de ciència. A més de Sánchez i Marigot, també van participar en el projecte Lara Bonilla, responsable d'edició; Ricard Marfà, responsable de disseny; Marta Masdeu, editora de vídeo, i Idoia Longan i Jordi Guilleumas com a programadors.

Cargando
No hay anuncios

L'altre reportatge que ha aconseguit fer-se un forat entre els treballs més destacats de l'any és l'especial Cos de dona, medicina d'home, que ha sigut premiat amb un altre guardó a l'excel·lència, en aquest cas per disseny per a informació en l'àmbit de la salut. El reportatge, escrit per la periodista Lara Bonilla amb disseny de Ricard Marfà, programació d'Idoia Longan i il·lustracions de Carmen Casado, fa un recorregut per diferents exemples de biaix de gènere en medicina i investigació mèdica. El treball recorda com el desconeixement que, en general, tenim del cos de la dona és només un exemple de les desigualtats de gènere que hi ha, també, en la recerca mèdica.

Cargando
No hay anuncios

Aquest no és el primer premi que guanya Cos de dona, medicina d'home. A finals del 2021 va ser guardonat amb el premi periodístic Boehringer Ingelheim, el guardó més antic de l'Estat dedicat a la comunicació i al periodisme en salut. A més, també va guanyar un European Newspaper Award en la categoria de narració digital, una de les grans especialitats del diari.

Amb els premis a l'excel·lència, la Society for News Design reconeix treballs periodístics que destaquen per la seva capacitat per explicar històries d'una manera visual. "Aquests reportatges van més enllà de la mera competència tècnica o estètica i superen els límits de l'originalitat i la creativitat", expliquen des de l'organització. En aquesta 43a edició, en la qual s'han premiat treballs publicats durant el 2021, s'ha rebut una xifra rècord de candidatures. Durant tres dies, els 21 membres del jurat han revisat i avaluat 1.984 reportatges procedents de 30 països diferents, amb els Estats Units com el capdavanter en nombre de candidatures presentades (un 55% del total). Les tres publicacions que més reportatges han presentat als premis han sigut el Washington Post, el New York Times i l'agència Reuters. La Society for News Design destaca que així com l'any passat el tema estrella dels reportatges que es van presentar era el covid, enguany hi ha hagut més diversitat pel que fa a temàtica.