L’ARA premia els millors dibuixos i relats fets per nens i nenes sobre l’ús (i abús) de les pantalles
10 escoles i instituts de Girona participen al concurs educatiu que il·lustrarà la nova edició del Diari dels Infants, que es publicarà el 20 de novembre
GironaTorna un dels diaris d’autor més especials de l’any: l’edició de l’ARA dibuixat per nens i nenes, que des del 2013 es publica cada 20 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Infància. Enguany el número especial tractarà sobre l’ús (i l’abús) de les pantalles i la tecnologia, un tema d’absoluta actualitat, que apareix contínuament als mitjans de comunicació, però, sovint, només a través de les opinions o els estudis de famílies, experts i professors, sense donar veu als infants i adolescents, principals afectats per aquesta problemàtica.
En el concurs organitzat pel diari a propòsit del projecte, aquest any hi han participat fins a 150 alumnes de 10 d’escoles i instituts de la ciutat de Girona, des de 5è de primària fins a 4t d’ESO, que han presentat els seus dibuixos, contes, poemes i relats. Els premis s’han entregat aquest dijous 14 de novembre, en un acte al Centre Cultural de La Mercè, organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Girona, la Diputació, la Plataforma Educativa i l'Unicef. Dimarts que ve, 19 de novembre, un grup d’estudiants dels centres gironins més premiats visitaran la redacció de l’ARA, al Raval de Barcelona. En la seva visita, els nens i nenes podran conèixer de primera mà el funcionament d’un mitjà de premsa escrita i també dibuixaran in situ noves estampes per a les notícies d’última hora per acabar d’il·lustrar el diari especial de l’endemà, que es publicarà sense cap fotografia, només amb dibuixos fets per nens i nenes.
“El talent de tots els participants ens ha sorprès moltíssim, tant en els dibuixos, per la seva tècnica o nivell d’abstracció, que podrien ser perfectament vinyetes habituals del diari, com pels textos, molt interessants, al nivell d’un article d’opinió”, ha explicat Mariona Ferrer, delegada de l’ARA a Girona, en la presentació de l’acte a La Mercè. El diari ha entregat un podi de tres premis per cada dos cursos escolars i els guardonats ha rebut un lot de llibres.
Dibuixos i relats d'altíssim nivell
En la categoria de relat de 5è i 6è de primària, el primer premi ha estat per a Clara Blanco, de l’Escola Domeny, amb un text sobre els beneficis d’allunyar-se de les pantalles, escrit amb referències constants al llenguatge digital i les emoticones. En aquesta mateixa franja d’edat, el dibuix guanyador ha estat el d’Iria Hurtado, també de Domeny, que ha pintat un carrer transitat per figures allargades que només estan pendents del mòbil, sense mirar-se els uns als altres. En la primera categoria de secundària, de 1r i 2n d’ESO, han compartit el primer guardó de dibuix ex aequo dues alumnes de l’Institut Montilivi: Etna Corominas, amb una nena que oblida les joguines per mirar el mòbil, i Jana Daunis, amb un malalt moribund que rep tecnologia via sonda. Mercè Vila, també del Montilivi, ha rebut el primer premi de relat, amb un escrit que posa veu a una consola per parlar de l’addicció. Finalment, en la categoria del segon cicle de secundària el dibuix guanyador ha estat el de Valèria Ferrer, de l’Institut Vicenç Vives, sobre una noia que no veu res més enllà de les pantalles, i el text, el de Laura Cruset, de Montilivi, sobre l’assetjament escolar.
L’ARA també ha donat tres premis més: en la categoria d’educació especial, el Centre d’Educació Especial Font de l’Abell s’ha endut dos guardons amb un dibuix sobre els tentacles de la tecnologia i un text sobre la dificultat d'eliminar el rastre de la identitat digital, tots dos creats en grup. I el darrer guardó ha estat el premi especial portada per a Guisla Fons, de 4t d’ESO del Vives, amb una il·lustració amb aquarel·les sobre la distorsió de la realitat vista a través de l’òptica dels telèfons mòbils.
"Un dels diaris d'autor que més ens estimem"
L’acte ha comptat amb la presència d'Elisabet Escriche i Lara Bonilla, directores del suplement Criatures, que aquest cap de setmana publicarà una selecció dels relats guanyadors. “És un dels diaris d’autor que més ens estimem des de la redacció i que més estimen els lectors”, ha explicat Bonilla. “El fem perquè ens encanta jugar i innovar”, ha afegit Escriche, tot recordant “les dues obsessions” de Carles Capdevila, fundador de l’ARA: els infants i l’educació.
També han intervingut en l'acte Gemma Geis, vicealcaldessa de l’Ajuntament de Girona, i Queralt Vila, regidora d’Educació. “En els moments difícils com els que hem viscut recentment, amb episodis com la DANA de València, queda demostrat que les xarxes socials i els vídeos i les imatges d’internet no sempre acaben d’explicar la realitat i són els diaris els que realment serveixen per informar-nos”, ha dit Geis, dirigint-se als nens i nenes de la sala. Finalment, Vila, ha volgut felicitar tots els alumnes participants: “La vostra implicació i la vostra mirada fresca, autèntica, sincera i genuïna ens permet entendre com viviu i us relacioneu amb la tecnologia i ens ajuda a aterrar millor les nostres idees sobre el món que ens envolta”, ha conclòs. L'any que ve el concurs es farà novament amb centres educatius de la ciutat de Girona.