L'ARA, onze anys de compromís amb el periodisme innovador i la defensa del català

La Nit de l'ARA al Palau de la Música Catalana

4 min

BarcelonaAquest diumenge farà onze anys del naixement de l'ARA, un diari que s'atrevia a arribar als quioscos quan el país estava immers en una crisi financera i el periodisme tot just començava a assumir la dimensió de l'impacte de la digitalització. Avui, en un moment socialment convuls per les conseqüències de la pandèmia, l'ARA continua explicant el món als seus lectors i celebra el seu onzè aniversari. Per commemorar l'efemèride, l'ARA ha organitzat un acte de celebració al Palau de la Música Catalana de Barcelona conduït per Antoni Bassas, que en la seva presentació ha destacat el moment històric en què el diari va fer els seus primers passos. "Una vegada un col·lega nord-americà va preguntar-me com és que vam treure un diari en aquestes condicions i jo li vaig dir que precisament per això, perquè cada cop que una societat s’enfronta a una era nova necessita mitjans nous, que expliquin la realitat d’acord amb les noves visions «que es van obrint pas amb naturalitat al compàs del canvi generacional i el curs de la història», com dèiem en el manifest fundacional", ha assenyalat Bassas.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'acte, que ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde Jordi Martí; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i l'expresident José Montilla, ha arrencat amb la intervenció de Ferran Rodés, president de l'ARA. Rodés ha agraït el suport de la comunitat de l'ARA, que l'ha convertit en el primer diari en català i en un rotatiu amb 42.000 subscriptors. Rodés ha assenyalat que, actualment, la informació periodística és un bé de primera necessitat. "El bon periodista ha de ser crític, fins i tot amb les seves pròpies idees, perquè és l'única manera d'oferir una mirada lúcida", ha remarcat el president de l'ARA. Rodés també ha assenyalat alguns dels reptes als quals s'enfronta el sector de la premsa, com ara explicar als lectors que la bona informació té un preu, o evitar i silenciar el soroll excessiu.

Rodés ha donat el relleu a Esther Vera, directora de l'ARA, que ha volgut agrair el suport dels lectors i els subscriptors, "el motor del diari", segons ha explicat. La directora, que ha recordat que l'any passat la pandèmia va impedir la celebració de l'aniversari del diari, ha qualificat la Nit de l'ARA com "una celebració de la vida i del periodisme". "El coronavirus ens va esperonar a innovar. Hem posat en marxa nous canals digitals encara que la situació era complicada, hem renovat el Criatures i l'Ara Diumenge i hem tingut fotoperiodistes al carrer per informar de la forma més honesta els nostres lectors", ha dit Vera sobre com la pandèmia ha servit per donar una nova empenta al diari. "La nostra raó de ser és el periodisme, ni la propaganda ni el silenci", ha remarcat.

Durant la vetllada s'han entregat el Premi Tatiana Sisquella a la contribució social i el Premi Ignasi Pujol al foment de l'emprenedoria, dos guardons que es lliuren des de fa vuit anys i que compten amb la col·laboració de la Fundació "la Caixa". L'acte també compta amb el suport de Damm, Gramona, la Fundació Vila Casas i Abacus. El primer guardó ha anat a parar a l'associació Colors de Ponent, que defensa els drets del col·lectiu LGTBI+, mentre que el segon s'ha atorgat a La Fageda, l'empresa d'èxit pels seus productes lactis i que ocupa persones amb discapacitat.

El futur del periodisme

L'acte ha comptat amb una conversa sobre el futur del periodisme moderada per Àlex Gutiérrez, cap de Mèdia del diari ARA, i en la qual han participat Ismael Nafría, director de la revista National Geographic España i autor del llibre La reinvención del New York Times, i Liliana Arroyo, experta en transformació digital i impacte social. La xerrada és una mostra d'un dels compromisos de l'ARA: fer un periodisme de qualitat, però també innovador i adaptat als temps actuals. Un dels eixos de la conversa ha sigut el repte dels mitjans de comunicació d'arribar al públic jove. En aquest sentit, Nafría ha destacat la feina feta pel New York Times, que el 2011 va llançar les subscripcions digitals i actualment és el mitjà del món amb més subscriptors. "Un dels segments que té menys por a pagar per informació digital és el dels joves, perquè ja paguen per altres serveis com els de música o sèries", ha assenyalat Nafría.

Tant Nafría com Arroyo s'han mostrat convençuts que el futur del periodisme passa per una premsa més compromesa, una actitud que és transversal. En aquest sentit, Arroyo ha assenyalat que la ciutadania té cada cop més ganes de participar en els debats públics. Per a Nafría, en aquest nou escenari, és fonamental que la premsa no només expliqui el món, sinó que també aporti solucions als debats en els quals està immersa la societat.

De fet, durant l'acte, una de les principals preocupacions actuals de la societat catalana, la salut del català, s'ha mencionat en diverses ocasions. Han sigut les autoritats presents les que han volgut recordar el paper fonamental que tenen els mitjans en la defensa de la llengua. "L'ARA és un diari escrit en català i jo crec que avui és indispensable agrair el compromís amb la llengua. El català no està en el seu millor moment i, a més, pateix atacs un darrere l'altre", ha assenyalat el tinent d'alcalde Jordi Martí. El conseller Elena, que ha tancat l'acte, ha secundat la lloança de Martí: "Vosaltres vau néixer en català i heu sigut un exemple de compromís".

Colors de Ponent guanya el premi Tatiana Sisquella 2021
La Fageda guanya el premi Ignasi Pujol 2021
stats