L''Ara Balears' celebra una dècada d'història i recupera els seus premis
Enguany, el diari ha entregat un guardó especial a Antònia Font
BarcelonaArribar als deu anys d’història no és una fita fàcil, però l’Ara Balears l’acaba d’assolir i, per celebrar-ho, la publicació s'ha reunit aquest dijous al vespre amb la seva comunitat. La trobada també ha servit per recuperar els premis de l’Ara Balears, que van quedar interromputs per la pandèmia de covid i que enguany han arribat a la setena edició. Amb els guardons, la publicació reconeix ciutadans i organitzacions que destaquen com a referents culturals amb una important contribució a les Illes, els qui fomenten la millora contínua de l’educació, els qui impulsen iniciatives en favor de les persones vulnerables i els qui fan de la seva activitat econòmica un motor d’emprenedoria i innovació.
La festa, que ha tingut lloc al museu Es Baluard, ha reunit una representació del món polític, social i cultural de les illes i va servir per celebrar la feina feta fins ara i també per conjurar-se per un futur longeu en què el periodisme rigorós i de transformació social continuï sent prioritari. “Amb la creença ferma que el periodisme és una eina per millorar la societat –tot i que també pot empitjorar-la–, l’Ara Balears va néixer, ara fa deu anys, precisament amb el compromís de contribuir a fer millor el nostre país a través de la informació. Amb uns principis clars d’aposta per l’educació pública i de qualitat; pel respecte al territori i al medi; per la sostenibilitat; per una major justícia social; pel feminisme; per la cultura i per la llengua pròpia; hem posat en valor aquests principis, n’hem informat i hem alertat cada vegada que els hem vist perillar. Avui no dubtam que d’aquests principis que ens vàrem marcar com a prioritaris depèn el nostre futur com a país. Per això, hi continuarem atents i ho contarem. En català, naturalment”, remarcava Cristina Ros, directora de l’Ara Balears, durant la seva intervenció a la festa.
Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears, ho ha deixat clar, també, al final del seu discurs: “Valtros xerrau clar i català, les dues coses són molt benvingudes en aquesta terra”. Catalina Cladera, presidenta del Consell de Mallorca, també ha assistit a l’acte. Esther Vera, directora de l’ARA, ha aprofitat per recordar la vigència de la missió del diari: “L’Ara Balears és imprescindible en un moment com l’actual amb desafiaments culturals, ecològics i econòmics grans. Continuarem treballant plegats amb la societat de les diverses illes per tenir cura de la llengua i la cultura. És imprescindible fer periodisme rigorós, lliure i compromès”, ha assegurat.
Compromís social
A més dels quatre guardons habituals –Premi Bartomeu Picornell d’Educació, el premi a la iniciativa econòmica, premi a l’acció social i el premi Toni Catany de cultura–, aquest any l’Ara Balears ha fet entrega d’un nou reconeixement destinat a una personalitat que comparteixi els valors de la publicació. Així, el Premi Especial Ara Balears, que només s’entrega enguany, ha correspost, per decisió unànime del consell editorial, al grup Antònia Font, que va tornar als escenaris l’any 2022. Entre els motius que han portat la publicació a distingir la banda destaquen el seu compromís amb el territori i defensa del medi ambient, així com la seva capacitat per connectar amb generacions diverses. “Hi ha premis i premis. I, quan ens ho féreu saber, el bon acolliment va ser unànime. Nosaltres no som molt de fer comèdia i d’anar per allà. De fet, en qüestions de premis, normalment, els integrants del grup ens barallem per no anar-hi, i aquest no ha estat el cas. Ens ha fet molta d’il·lusió”, explicava Joan Miquel Oliver, músic i lletrista d’Antònia Font a l’Ara Balears sobre com van rebre la notícia del guardó. Durant la gala, ha recordat ben divertit com Damià Pons, membre del consell editorial, havia estat professor seu i que un cop li va dir que no sabia mai si posar-li un zero o un deu. El premi resol definitivament la disjuntiva.
Pel que fa a la resta de guardonats, el premi Bartomeu Picornell d’Educació ha recaigut en el CEIP Norai del Port d’Alcúdia, mentre que el premi Toni Catany de cultura ha estat per a Formentera Fotogràfica. El guardó a la iniciativa econòmica és per a la Fundació Deixalles, i el d’acció social, per a l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears.
La música de Júlia Colom
La vetllada ha estat amenitzada per la jove cantant Júlia Colom, que demà dijous llança el seu primer disc, Miramar (La Castanya, 2023), del qual ha avançat alguns temes durant la festa, i Martin Leiton.
La celebració del desè aniversari no s’ha limitat a l’entrega dels premis. Durant tot l’any, l’Ara Balears ha organitzat un conjunt d’actes que aposten pels dos eixos del diari: l’anàlisi de la realitat illenca i la cultura, amb debats arreu de les Balears centrats en qüestions de màxima actualitat com el medi ambient, el territori i la cultura.