Tecnologia

Arriba l’anell connectat de Samsung, però aquí encara no

La marca coreana ha presentat aquest dimecres les novetats en mòbils plegables, rellotges connectats i auriculars

BarcelonaPotser sou dels que fa anys vau abandonar el rellotge de polsera perquè ja us anava bé mirar l’hora a la pantalla del mòbil. És possible que més endavant decidíssiu recuperar-lo, però ara en una variant connectada, precisament per no haver de treure l’smartphone de la butxaca o la bossa amb cada trucada o notificació. No esteu sols: cada any es venen al món més de 150 milions de rellotges intel·ligents. I si el vostre no és del tipus minimalista, probablement ja heu comprovat que haver-ne de carregar la bateria tan sovint és incompatible amb l’aspiració de monitorar la vostra salut a totes hores, fins i tot mentre dormiu. Afortunadament –ehem–, la indústria tecnològica arriba al rescat amb una solució: els anells connectats, farcits amb els mateixos sensors d’activitat i salut que els rellotges, però amb molta més autonomia gràcies a l’absència de pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Galaxy Ring és la proposta de Samsung per a aquesta categoria, en la qual fins ara només hi havia empreses incipients com Oura i Ultrahuman. El dispositiu –que vam poder veure, però no tocar, al MWC del febrer a Barcelona– ha estat el protagonista de la presentació de novetats, coneguda com a Unpacked, que la marca coreana ha fet aquest dimecres a París. Fet de titani i disponible en tres colors i nou mides, promet fins a set dies d’autonomia i ofereix funcions de seguiment avançat del son, de l’exercici, del ritme cardíac i del cicle menstrual, combinat amb les característiques d’intel·ligència artificial (IA) de l’aplicació mòbil Samsung Health, que en la nova versió afegeix una puntuació de vitalitat. El Ring també permet fer gestos per disparar fotos o apagar alarmes del telèfon.

Cargando
No hay anuncios

Dit això, l’anell no arribarà al mercat espanyol, si més no en la fase inicial. És un patró de distribució internacional progressiva que també ha començat a aplicar Apple, que no ha inclòs Espanya entre els primers països europeus on vendrà el visor de realitat mixta Vision Pro.

Més rellotges intel·ligents

En canvi, sí que surten ja a la venda els nous rellotges Galaxy Watch, que arriben a la setena generació. Equipats amb el sistema operatiu Wear OS5 de Google, són els primers de la marca que fan servir un processador de tres nanòmetres, cosa que els hauria de proporcionar més autonomia. Hi ha dos models, un amb esfera de 40 mil·límetres i un altre de 44, per 319 i 349 euros, respectivament (per 50 euros més hi ha variants amb eSIM per a connexió 4G). Els nous Watch 7 estan carregats de sensors, inclòs el poc habitual de tensió arterial –que cal calibrar periòdicament amb un tensiòmetre mèdic–, poden detectar l’apnea del son i guanyen un mode multiesport per enregistrar automàticament i de manera integrada activitats com el triatló.

Cargando
No hay anuncios

Però, en matèria de rellotges, la novetat més visible és el Galaxy Watch Ultra (699 euros, sempre amb connexió 4G). Comparteix característiques amb els Watch 7, però suposadament s’adreça a esportistes extrems: és submergible fins a 100 metres, funciona entre -500 i 9.000 metres d’altitud, admet temperatures entre -20 i +55 ºC i porta un receptor GPS de dues freqüències. Naturalment, la carcassa més robusta i voluminosa, de forma quadrada malgrat que l’esfera continua sent rodona, admet una bateria de més capacitat, fins a 100 hores d’autonomia. Samsung segueix així els passos d’Apple, que ja va comprovar que podia captar compradors amb rellotges que cal carregar cada dia i més endavant vendre’ls un model més gros per gairebé el doble de preu.

Naturalment, com correspon a l’edició d’estiu de la presentació de Samsung, la marca també ha renovat els dos smartphones desplegables, una categoria que domina a escala mundial malgrat que ja té alguns rivals xinesos. Tant el Galaxy Fold6, de format llibreta, com el Galaxy Flip6, de tipus closca, adopten la tercera generació del processador Snapdragon 8 de Qualcomm, posant-se així al nivell dels Galaxy S24 presentats al febrer. La marca assegura que el canvi millora respecte als models anteriors un 15% el rendiment de càlcul, un 25% el gràfic i un 41% el de processament neuronal, crucial per a les funcions d’IA.

Cargando
No hay anuncios

Precisament Samsung reforça amb els nous plegables l’aposta pel que anomena Galaxy AI, les funcions d’intel·ligència artificial que combinen els models Gemini de Google amb desenvolupaments propis de Samsung. En aquesta versió, el navegador web pot resumir el contingut d’una pàgina, capturar, copiar i traduir el text que contenen les imatges, i es pot veure en pantalla partida el resultat de la popular operació d’encerclar per buscar (amb el dit o amb el llapis tàctil S-Pen opcional).

Cargando
No hay anuncios

En matèria d’IA generativa, amb el Fold6 i el Flip6 es pot retratar una persona i obtenir diverses variants del seu rostre –còmic, aquarel·la, caricatura, etc.–, o bé esbossar elements sobre una imatge existent –posar ulleres a un gos, afegir un arbre– perquè l’aplicació els afegeixi respectant l’estil original. També podem confiar a Galaxy AI la selecció del millor enquadrament quan fotografiem una persona. L’aplicació de teclat de Samsung és capaç de redactar missatges detallats de correu o de xat formals a partir d’indicacions bàsiques: si li dius que no t’hi has presentat perquè has hagut de portar la mare al metge, et generarà dins de Gmail un missatge de dos paràgrafs explicant-ho i disculpant-se. Això pot fer-ho fins i tot en català.

En canvi, continuen sense preveure el nostre idioma les funcions de traducció i interpretació de trucades i converses en temps real. Això sí, els nous models perfeccionen l'operació mostrant a la pantalla exterior –la que veu la persona que tenim al davant– allò que li acabem de dir.

Cargando
No hay anuncios

El Fold6 (de 2.009 a 2.369 euros, segons la capacitat entre 256 GB i 1 TB) és ara gairebé un mil·límetre més prim i resulta més còmode a la mà, també perquè pesa 14 grams menys que el Fold 5. La càmera principal del Flip6 (1.209 euros amb 256 GB o 1.329 euros amb 512 GB) passa a tenir 50 megapíxels, respecte als 12 mpx del Flip5. I, en els dos casos, el plec central de la pantalla Super AMOLED interior (7,6 i 6,7 polzades, respectivament) és encara menys perceptible que abans.

Finalment, les novetats de Samsung es completen amb la tercera generació dels auriculars de botó Buds, disponibles en dues versions. Tant els Buds 3 (179 euros) com els Buds3 Pro (249 euros) abandonen el format anterior de mongeta i passen al més tradicional –a l’estil dels AirPods d’Apple, per entendre’ns–, en què del botó sobresurt un bastonet que evita que caiguin de l’orella i proporciona més espai a dins, per millorar tant l’autonomia com el volum dels sons més greus. Samsung assegura que la reducció de soroll ambient és més eficient i el doble amplificador de la variant Pro ofereix més qualitat sonora. Els haurem de provar.