L'anacronisme de les cròniques taurines de l'agència Efe
BarcelonaEl meu connacional Manuel Vicent ha convertit en tradició la seva columna antitaurina coincidint amb la fira de Sant Isidre madrilenya, i a mi m'agrada destacar un fet segurament poc conegut pel lector. L'agència Efe, que paguem entre tots, manté un servei d'informació puntual sobre totes les corrides de toros (o corregudes de bous, com en diem al País Valencià) o de jònecs i festejos taurins diversos que se celebren per la geografia espanyola. Evidentment és una rèmora de l'època en què els diaris tenien seccions taurines i lectors que volien saber quantes orelles o rabos havia tallat tal o tal altre torero.
Ara, quan consulto els teletips de l'agència a la nit, encara apareixen aquestes minicròniques, gairebé minimalistes, que intenten resumir en poques línies el que ha succeït en una remota plaça espanyola, per exemple a Guadalajara dijous passat. I llavors et trobes amb aquest llenguatge només apte per a entesos: "Primera de feria. Tres cuartos. Cinco toros de El Pilar, de desiguales hechuras y remates, nobles y muy justos de fuerzas, de juego deslucido a excepción del buen cuarto. El quinto fue un sobrero de Luis Algarra, de gran fondo, ovacionado en el arrastre".
Em resulta curiós pensar que a cada plaça on hi ha toreig hi ha un corresponsal de l'agència Efe amb la missió de construir quatre frases sobre la faena que després l'agència distribuirà a tots els seus clients en un servei públic que ja resulta anacrònic i, ben segur, antieconòmic. El principal diari espanyol, El País, ja va suprimir la secció de toros de l'edició de paper l'any passat, i Movistar va eliminar el seu canal de tauromàquia. Els toros, afortunadament, van desapareixent, però els espanyols encara paguem cròniques taurines amb els nostres impostos.