19/06/2024

L''Abc' ens il·lustra sobre l'austeritat de la monarquia espanyola

2 min
X aniversario de la proclamación del rey Felipe VI

BarcelonaAmb el permís de La Vanguardia, el diari més prominentment monàrquic de la geografia espanyola és l'Abc, i per això sempre és la millor font per aprendre sobre aquesta institució. A l'edició d'avui es pot llegir una peça molt il·lustrativa que porta el titular següent: "Per què Felip VI va ser proclamat rei d'Espanya i Carles III va ser coronat? Aquestes són les diferències". I a la peça descobrim que, al contrari que a la Gran Bretanya, en la monarquia espanyola les corones "no es consideren un símbol físic per legitimar el rei o la reina i es van deixar enrere com una tradició medieval". En el cas espanyol, la Constitució marca que el monarca ha de ser "proclamat davant les Corts", i això fa que la cerimònia tingui molta menys pompa que la que es va poder veure a Londres amb Carles III, on van acudir caps d'estat i de govern de tot el món en uns actes que es van retransmetre a tot el planeta i que van reunir 2.000 convidats a l'abadia de Westminster. I qui va coronar Carles III va ser l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby: la cerimònia també té un contingut religiós, ja que el rei és cap de l'Església anglicana.

Carles III sent coronat amb la corona de Sant Eduard per l'arquebisbe de Canterbury, el reverendíssim Justin Welby, durant la seva cerimònia de coronació a l'abadia de Westminster.

I és aquí on l'Abc revela que, així com la cerimònia britànica va costar 115 milions d'euros a les arques públiques, la proclamació de Felip VI va sortir pel mòdic preu de 133.000 euros, gairebé 1.000 vegades menys. També afegeix que la corona que es va mostrar damunt d'un coixí data del 1775 i el ceptre, que forma part de les Col·leccions Reials, del 1667. No queda clar, però, si a l'Abc li agradaria una mica més de pompa també en el cas espanyol, ja que tota la peça traspua una certa enveja per la magnificència britànica.

stats