UE

La justícia europea tomba la indemnització de 'Le Monde' al Madrid perquè vulnera la llibertat de premsa

Considera "desproporcionada" la quantitat de diners establerta en la sentència

El president del Madrid, Florentino Pérez, en una imatge d'arxiu.
04/10/2024
2 min

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest divendres que les corts espanyoles no haurien hagut d'haver obligat Le Monde i un dels seus periodistes a pagar una elevada indemnització perquè això "té el risc de dissuadir la premsa" de fer la seva feina i vulnera de manera "manifesta" la llibertat de premsa. "Quan la indemnització és manifestament desproporcionada amb relació al deteriorament de la reputació [...] té el risc de provocar un efecte dissuasiu sobre la cobertura mediàtica d'assumptes semblants en el futur", diu el dictamen de la màxima instància de la justícia europea.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest cas es remunta al 2006. Aleshores es va publicar un article que relacionava el Reial Madrid i el Barça amb el metge Eufemiano Fuentes, que estava involucrat en una xarxa de dopatge en el ciclisme. Tanmateix, el club blanc va denunciar el diari francès i l'autor de l'article perquè considerava que era difamatori. La justícia espanyola va donar la raó al Madrid ara fa deu anys i va condemnar el periòdic i el periodista a pagar una indemnització de 390.000 euros al club de futbol i de 33.000 euros al metge.

Ara bé, quan la justícia espanyola va traslladar a la francesa la indemnització que Le Monde hauria de pagar al Madrid, les corts gal·les no ho van veure clar i van traslladar a Luxemburg els seus dubtes sobre si es podria considerar una sentència que vulnerés la llibertat de premsa. No ha sigut fins aquest divendres, 18 anys després de l'article i deu anys després de la sentència espanyola, que el TJUE els ha donat la raó definitivament a Le Monde i al seu periodista. Aquest dictamen estableix jurisprudència a tota la Unió Europea i ara serà la justícia francesa la que l'haurà d'aplicar concretament en aquest cas.

De fet, la màxima instància de Luxemburg aquest divendres s'ha pronunciat en el mateix sentit que va expressar-se l'advocat general de la UE Maciej Szpunar. Tot i que el seu veredicte no és vinculant, sol alinear-se amb el del TJUE i ja apuntava que la quantitat de diners que la justícia espanyola li demanava a Le Monde era "manifestament irracional" i "provocava un efecte dissuasiu que afecta tant la llibertat de premsa com la d'informació".

stats