Mèdia04/12/2015

La Junta Electoral Central rebutja la proposta de la CCMA per flexibilitzar els blocs electorals

L'obliga, a instàncies del PP, a seguir criteris de proporcionalitat estricta en els temps i l'ordre i a aplicar-los també a entrevistes i debats

Albert Castellví
i Albert Castellví

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) va decidir aquest dijous a la nit, poca estona abans que comencés la campanya de les eleccions del dia 20, tombar el pla de cobertura electoral que havia presentat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i obligar-la a aplicar un criteri de proporcionalitat estricta a l'hora de repartir els temps d'informació entre els diferents partits i a ordenar les notícies també en funció dels resultats dels últims comicis.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En concret, la JEC va desestimar el recurs que havia presentat la Corporació contra la decisió de la Junta Electoral de Barcelona, que havia acceptat una petició del Partit Popular perquè es rebutgés la proposta de cobertura dels mitjans públics catalans, que preveia fer més flexibles els blocs. En un comunicat, la CCMA recorda que els criteris previstos en aquest pla eren "exactament els mateixos que es van utilitzar i aplicar en els plans de cobertura de les cinc últimes eleccions", i que fins ara mai havien estat "qüestionats ni impugnats pel Partit Popular".

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, segons la Junta, TV3 i Catalunya Ràdio s'han de cenyir estrictament als principis de pluralisme polític i social i als d'igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa a què estan obligats els mitjans públics especialment durant el període electoral, i que en el seu criteri són "principis que necessàriament han de prevaldre sobre qualsevol altre criteri innovador com el de proporcionalitat ponderada" que proposava el pla de cobertura de la Corporació.

Així doncs, la JEC obliga la CCMA a dedicar a cada partit un temps estrictament proporcional als resultats obtinguts a les eleccions espanyoles del 2011 i a ordenar aquestes peces, dins dels blocs electorals, "seguint un criteri de més gran a més petit". A més, aquesta norma s'haurà d'aplicar també als debats i entrevistes electorals, de manera que els partits que van tenir més suports fa quatre anys disposaran de més temps de paraula en aquests especials que els menys votats.

Cargando
No hay anuncios

El 19 de novembre, la Corporació havia aprovat el seu pla de cobertura de la campanya, que preveia "evitar l’aplicació d’una proporcionalitat matemàtica estricta" i substituir-la per una "proporcionalitat ponderada", en compliment de la petició del Síndic de Greuges en favor d'unes "formes molt més flexibles i respectuoses amb el dret a la informació". De fet, en la campanya del 27-S, TV3 i Catalunya Ràdio ja havien actuat en aquesta línia, de manera que la diferència de temps dedicat als partits més i menys votats es va reduir. La CCMA també volia que el temps global dedicat a la informació electoral pogués variar cada dia en funció de l'interès informatiu.

Així mateix, la CCMA preveia "no establir rígidament l’ordre de les notícies en els espais informatius", la qual cosa havia de permetre canviar aquesta seqüència "en funció de l’actualitat informativa, amb l’objectiu de facilitar als ciutadans la comprensió de les notícies interrelacionades". Això hauria permès que si un candidat d'un partit majoritari hagués contestat les declaracions d'un representant d'una formació menys votada, la resposta es pogués oferir en segon lloc, cosa que ara no serà possible.

Cargando
No hay anuncios

Igualment, la proposta de la Corporació contemplava que els criteris de proporcionalitat només s'apliquessin als informatius, mentre que a les entrevistes i debats tothom tingués el mateix temps de paraula, una fórmula que la CCMA ja havia aplicat anteriorment però que ara no podrà repetir.

La CCMA defensa que els criteris que havia fixat en el seu pla "són plenament vàlids, no són arbitraris ni vulneren la normativa vigent", i argumenta que la seva proposta era "la màxima expressió dels principis de pluralisme polític i social, d’igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa". De fet, la proposta tenia el vistiplau del Parlament, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Síndic de Greuges, unes institucions que, com recorda la JEC, no tenen competències a l'hora de definir el pla de cobertura electoral dels mitjans públics. A més, la Junta subratlla que "no hi ha conformitat amb les formacions polítiques incloses al pla de cobertura", en referència al PP.

Cargando
No hay anuncios

La Corporació avança que "recorrerà a totes les instàncies possibles per tal de defensar el Pla de cobertura que va aprovar inicialment". D'entrada, pot presentar un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem.