Estrena transmèdia

Juliana Canet i Marina Porras aboquen les seves obsessions literàries al nou 'Club Tàndem' de 3Cat

La plataforma estrena aquest dimecres un programa que resseguirà vuit clàssics de la literatura catalana del segle XX

Barcelona¿Cal guardar els secrets o és millor explicar-ho tot? S'ho pregunten Juliana Canet (Cardedeu, 1999) i Marina Porras (Rubí, 1991) amb la figura de Mercè Rodoreda com a pal de paller al primer episodi de Club Tàndem, el nou programa de literatura de 3Cat. Les dues amigues han convertit les seves obsessions literàries en el nucli d'aquest espai transmèdia que s'estrena aquest dimecres i que tindrà vuit capítols en vídeo d'una hora de durada. "Són converses entre amigues sobre relectures i vinculades a les nostres obsessions. A partir d'una pregunta inicial, xerrem sobre un clàssic de la literatura catalana del segle XX i, a través de tots els referents de cultura pop, cinema i cançons, intentem arribar a una resposta", explica Canet, que cita les sèries Mad men i Sex and the city i el músic Leonard Cohen com alguns dels referents.

Inscriu-te a la newsletter Els dies tontosTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Club Tàndem arrenca amb Mirall trencat i seguirà amb obres de Víctor Català, Gabriel Ferrater, Montserrat Roig, Josep Maria de Sagarra, Joaquim Ruyra i Llorenç Villalonga, a través d'episodis mensuals que comptaran també amb intervencions d'experts com Jordi Cornudella, Toni Sala, Mita Casacuberta i Bernat Dedéu. "Complementen la conversa amb informacions sobre els autors. Són píndoles extretes d'unes xerrades més llargues que també es publicaran en pòdcast a l'aplicació de 3Cat", diu Canet. El programa és una producció de Crisàlide –responsable d'altres espais com el concurs Pisos d'estudiants, a 3Cat; Que no surti d'aquí, a Catalunya Ràdio, i Loft, a iCat– que busca parlar de literatura de forma distesa i, això sí, amb els llibres ja llegits. "Farem molts espòilers, però són clàssics i donem per fet que la gent ja els coneix", diu Canet.

Cargando
No hay anuncios

La vida del programa serà virtual, ja sigui des de la plataforma de 3Cat o des de les xarxes socials, a través de les quals es penjaran reels i continguts relacionats amb cada episodi. Tot i això, Club Tàndem també busca la presencialitat. Per aquest motiu, i responent a l'essència de club de lectura de la proposta, cada entrega comptarà també amb un esdeveniment físic en una llibreria d'una ciutat diferent. El primer serà el 18 de desembre a les set de la tarda a La Documenta (Barcelona), i està pensat com un club de lectura amb inscripció prèvia gratuïta. Alguns d'aquests actes comptaran amb convidats especials per enriquir encara més les lectures.

La llengua i la cultura al centre

Club Tàndem s'emmarca dins dels projectes culturals de 3Cat, entre els quals hi ha el magazín Nervi que presenta Andrea Gumes i el programa literari d'entrevistes Tot el temps del món a càrrec d'Anna Guitart. El director de l'àrea continguts i programació de 3Cat, Cristian Trepat, explica que Club Tàndem "posa al centre la nostra llengua i la nostra cultura de la mà d’una creadora de continguts abastament coneguda i que ha creat una connexió evident amb el públic d’entre 16 i 35 anys i una crítica literària validada pel sector editorial" i recorda que "la promoció i normalització de l’ús de la llengua i la cultura catalana" són un dels objectius fundacionals de la plataforma. El programa utilitza "un llenguatge audiovisual que no s'allunya del públic general" i és transmèdia "per crear comunitat al voltant de la cultura catalana i en català".

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les propostes més recents de l'oferta cultural de 3Cat és la sèrie Nivell extra, que està conduïda per Joan Grivé i Laia Patau i s'acaba d'estrenar a la plataforma. Produïda per Themoff, Nivell extra gira al voltant de sis amics, tres dels quals amb discapacitat intel·lectual, que tenen els videojocs com a punt en comú. Les habilitats necessàries per jugar a cada videojoc són, per als protagonistes, habilitats de la vida real que els suposen una sèrie de reptes a superar en grup. Ho faran amb l'ajuda dels mentors d'acadèmia i altres experts. D'aquesta manera, la sèrie utilitza els videojocs com una eina d'aprenentatge i superació i es converteix en un format d'entreteniment basat en la inclusió. Entre els experts que han participat a Nivell extra hi ha el desenvolupador de videojocs i cofundador de Team Ugly Gerard Singuerlin, el periodista Albert Garcia, el creador de Bread & Fred Guillem Romero i el director creatiu de Gris, Conrat Roset.