Júlia Otero, als Premis Nacionals de Comunicació: "No em va bé morir-me, m'he demanat una pròrroga de dues, tres o quatre dècades"

'Polònia', 'Crims' i 'Sàpiens' han rebut el guardó en la categoria de televisió, ràdio i premsa

Julia Otero
3 min

"La primera cosa que vaig pensar quan vaig saber que rebria la menció és que potser es pensaven que m'estava morint, però no. Aquesta vegada no em va bé morir-me, m'he demanat una pròrroga d'almenys dues dècades, o tres o quatre. La segona cosa que vaig pensar va ser que m'ho mereixo. El càncer ha fet que s'acabi la falsa modèstia", ha explicat Júlia Otero, que es recupera d'un càncer, a través d'un missatge enregistrat en què ha agraït la concessió d'una menció dels Premis Nacionals de Comunicació. Al missatge, un dels moments més emotius de l'acte, la periodista ha reivindicat que tota la seva carrera l'ha fet a Catalunya, mentre que molts companys han hagut de "claudicar" i anar-se'n a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Per a una nena gallega que quan va arribar a Catalunya només parlava gallec, aquest premi és un orgull", ha recordat la periodista, que ha estat glossada per Gemma Nierga, conductora de l'acte de lliurament. La filla de Júlia Otero, Candela Martínez Otero, que era present a l'acte i ha dirigit unes paraules al públic, ha destacat que la seva mare va triar que el català fos la llengua per a la seva feina, però també la que es parlés a casa seva.

L'acte de lliurament dels Premis Nacionals, organitzat com un programa de ràdio, ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en la seva intervenció ha parlat de la decisió del Suprem de tombar el recurs de la Generalitat contra la sentència del TSJC que imposava un 25% de presència del castellà a les aules. "El català a l'escola no es toca. El model d'immersió lingüística ha estat una garantia de cohesió social i d'igualtat d'oportunitats. Que hi hagi aquesta ingerència des dels tribunals crec que és una manca de respecte als docents", ha remarcat Aragonès, que ha assegurat que es treballarà des de totes les vies possibles per superar aquest "atac molt greu".

Premis de televisió, ràdio i premsa

En l'apartat de televisió, el Premi Nacional ha estat per al veterà espai satíric Polònia de TV3. Queco Novell i Roger Rubio, director del programa, han recollit el guardó i han valorat molt positivament com la classe política ha acceptat les paròdies que setmanalment fa l'espai. "Els polítics cada cop són més conscients que el que fan i diuen té repercussió i que s'ho han de prendre bé", ha remarcat Rubio.

Durant el lliurament dels premis, Carles Porta, que ha rebut el guardó de radiodifusió per Crims, ha assegurat que el secret de l'èxit del programa és "la curiositat i no el morbo". "La crònica negra ha agradat tota la vida, però l'impuls de Crims no es pot deure només al morbo, perquè nosaltres de morbo no en fem gaire", ha reflexionat.

Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, guardonada amb el Premi Nacional en la categoria de premsa, ha reivindicat la bona salut de les publicacions en paper. El guardó de mitjà de proximitat ha sigut per a Cugat Mèdia, representat a l'acte per la directora, Mònica Blanca.

Juan Carlos Tous, cofundador de Filmin, guanyador del Premi Nacional de mitjans d'arrel digital, ha remarcat que el doblatge i el subtitulat en català hauria d'estar a l'abast de tothom.

La segona menció d'honor dels premis ha sigut per a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb motiu del 50è aniversari, i l'ha recollit María José Recoder, degana de la facultat.

stats