‘Juego de tronos’ vindrà a Girona
BarcelonaGirona s’incorporarà -uns dies- al continent fictici de Ponent. La ciutat catalana ha sigut escollida per acollir part del rodatge de la sèrie Juego de tronos, tal com confirmava ahir la cadena HBO en un comunicat. Peníscola, al Baix Maestrat, també serà escenari d’aquesta ficció fantàstica que s’ha convertit en una de les sèries més seguides arreu del món.
La sèrie, creada a partir de la saga de novel·les de George R.R. Martin, emetrà l’últim capítol de la cinquena temporada diumenge de la setmana que ve, però el rodatge de la sisena temporada no es farà esperar i al juliol ja començarà la filmació, a Belfast (Irlanda del Nord). Els nous capítols -habitualment cada temporada consta de deu episodis- s’estrenaran la primavera del 2016.
El comunicat de la HBO no aclareix quants dies de rodatge es faran a Girona, ni quins entorns es reproduiran, de manera que només es poden fer conjectures sobre quins personatges visitaran la ciutat. L’equip encarregat de fer les localitzacions ja ha completat la seva feina, però no han fet públic quins paratges han escollit. La visita de la reina de dracs Khaleesi a Girona seguirà sent una incògnita. En tot cas, no es tractarà d’una visita llampec, segons ha pogut saber l’ARA. I el rodatge no es concentrarà en recintes tancats, sinó que algunes de les escenes tindran lloc als carrers de la capital del Gironès.
Secretisme màxim
De fet, la confidencialitat és divisa d’aquests rodatges i, per a aquesta sisena temporada, encara s’esperen mesures d’opacitat més fortes, ja que la sèrie ha avançat els llibres i, per tant, no hi ha cap pista sobre cap on poden evolucionar les trames i quins personatges poden morir inesperadament i contra les intuïcions dels seguidors (un dels segells de la sèrie).
En tot cas, els gironins que aspirin a fer d’extra a la sèrie més val que comencin a fer dieta i, en el cas dels nois, pelar-se. Quan Juego de tronos va rodar a Sevilla i Osuna, una de les escenes implicava un gran nombre d’extres. L’empresa que els buscava sol·licitava que estiguessin “prims i en bones condicions físiques”, “cabells curts per a ells i llargs per a elles” i, òbviament, que no tinguessin “tatuatges grans ni visibles”. Per cada dia de feina -i l’organització alertava que les llargues jornades començaven a les quatre de la matinada- cada extra es va emportar 50 euros. Es van rebre 86.000 peticions, de les quals finalment se’n van acceptar 500.
El rodatge de la sèrie a Andalusia va donar peu a estimacions massa eufòriques sobre l’impacte directe que podia comportar el rodatge. L’Andalucía Film Comission va xifrar en uns 98 milions d’euros el reguerol econòmic deixat per la sèrie. Però Fresco Film Services, l’empresa que gestionava el rodatge a Espanya, va emetre una nota per refredar qualsevol esperança de pluja de milions i va recordar que a Irlanda del Nord -base de la sèrie i on hi ha el gruix de contractats- en quatre anys s’han generat uns 100 milions d’euros per al país, de manera que no era realista creure que tres setmanes a Andalusia tindrien un impacte similar.
Carles Puigdemont, l’alcalde de Girona, no s’aventura de moment a fer estimacions sobre l’impacte directe. “Volem parlar amb ciutats que hagin acollit rodatges equivalents per veure què els ha suposat -explicava a l’ARA-. Estem interessants en el llarg termini i en els beneficis indirectes. Tenim enfocada la ciutat clarament cap a un turisme cultural i la sèrie ajudarà a potenciar-ho”. A banda de la promoció turística, també es vol que el rodatge de Juego de tronos serveixi per consolidar Girona com a ciutat de serveis audiovisuals. “En quatre anys la Girona Film Office ha desenvolupat més de 150 projectes, entre pel·lícules, anuncis i videoclips. Ara esperem que la productora sigui una bona prescriptora nostra i destaqui els valors afegits que ofereix Girona, en termes de col·laboració amb els projectes i amigabilitat”, explica Puigdemont.
La gènesi d’aquest futur rodatge arrenca amb una visita dels responsables municipals a una fira de Frankfurt al novembre. Diversos productors es van interessar en Girona i se’ls va organitzar una visita perquè coneguessin la ciutat. Fresco Film Services estava en aquest grup i va ser qui va acabar lligant els interessos de la ciutat amb els de la HBO. “L’elecció no ha sigut nostra, però sí que hi hem posat les condicions perquè s’hagin decantat per nosaltres”, explicava Puigdemont. Aquesta empresa serà qui, com en el cas d’Andalusia, coordinarà els serveis de producció mentre la sèrie rodi a Girona i Peníscola. Un altre factor que ha facilitat desplaçar part de la producció és l’última reforma fiscal, que inclou una deducció del 15% per a les productores estrangeres que portin els seus projectes a Espanya.
El rodatge de la sèrie es concentra majoritàriament a Irlanda del Nord i Croàcia, però també se n’han rodat escenes a Islàndia, el Marroc, Malta, Escòcia i els Estats Units, a banda d’Andalusia.