Televisió
Mèdia16/02/2021

Jordi Basté i Mònica Terribas uneixen històries de vida amb 'Nexes'

El programa comptarà en cada episodi amb 100 persones anònimes que compartiran experiències

A terra del pavelló número 8 de la Fira de Barcelona s'estén una enorme superfície en forma de rusc amb 139 cel·les, un espai dissenyat i pensat per ser el tauler de joc que interconnectarà les històries de vida de les 100 persones anònimes que participaran en cada una de les entregues de Nexes. Capitanejat per Jordi Basté i Mònica Terribas, que comparteixen tasques de direcció i presentació, el nou espai de TV3, que s'estrena aquest dimecres, es defineix com un "mirall de la vida", un talk show que busca mostrar la diversitat de la societat catalana. Nexes, que compta amb el suport del departament de Cultura, és el primer nou gran format que posa en marxa TV3 en plena pandèmia, i per fer-lo realitat s'ha hagut de fer un esforç de producció: a més de comptar amb un plató polivalent de 2.500 metres quadrats, s'han extremat les mesures sanitàries per garantir la seguretat de treballadors i participants. Durant el temps que duri el toc de queda, el programa s'enregistrarà com un fals directe, però està previst fer-lo en directe quan les restriccions ho permetin.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A cada capítol de Nexes els presentadors plantegen als 100 participants una sèrie de preguntes agafant com a punt de partida un verb, com ara compartir, mentir, odiar o estimar. A l'hora de respondre les preguntes, els participants s'hauran de moure cap al sí o cap al no, cada opció representada per un dels presentadors. Els responsables del programa defensen que Nexes no és un debat, sinó un espai "per explicar-nos a nosaltres mateixos". "Som el que fem, el que compartim, i això és el que genera vincles i ens identifica com a persones, amb els nostres errors i encerts, les nostres debilitats i fortaleses", expliquen.

Cargando
No hay anuncios

De competidors a companys

Durant molts anys, Mònica Terribas i Jordi Basté es van disputar l'audiència dels matins de ràdio, ella des de Catalunya Ràdio i ell des de RAC1, on segueix presentant El món a RAC1. Malgrat la suposada rivalitat, els dos periodistes no han amagat mai la seva amistat i respecte professional. La parella es mostra il·lusionada de poder compartir un projecte televisiu ambiciós pel seu concepte i la seva complexitat visual.

Cargando
No hay anuncios

"Sempre he sentit un respecte reverencial per la Mònica, especialment des del punt de vista periodístic. Sempre m'ha semblat una professional molt ferma i em feia respecte treballar amb ella", confessa Basté, que assegura que no s'ho va pensar gaire quan li van proposar la possibilitat de fer un programa amb ella. "Vaig dir que sí al cap de tres segons", explica. Tant ell com Terribas han estat involucrats en la confecció del format, tot i que en el seu cas ha resultat més difícil per la seva dedicació a El món a RAC1. Per sort, la seva companya a Nexes coneix de primera mà què implica fer un matinal diari. "Segurament soc la persona de l'equip que millor entén què significa fer un programa matinal i intento facilitar al màxim la feina al Jordi", explica l'expresentadora d'El matí a Catalunya Ràdio.

Terribas assegura que el format del nou projecte la transporta a un altre moment de la seva vida professional, el dels anys de La vida en un xip. "És una etapa professional que em vaig estimar molt i que em va ocupar molts anys", explica Terribas, que reitera que no es tracta d'un debat sinó d'"un programa en què escoltem la gent". La presentadora assegura que endinsar-se en les experiències de la gent que ens envolta permet aprendre. "Parlar de la vida, parlar de les coses que passaran al rusc, et fa reflexionar i plantejar-te qui ets tu i les decisions que has pres a la vida".

Cargando
No hay anuncios

Un programa per a l'època de pandèmia

Per als dos presentadors, Nexes és un format que d'alguna manera dona resposta a les necessitats emocionals de la pandèmia. "Aquest programa arriba en un moment important, perquè tots necessitem, col·lectivament, mirar-nos una altra vegada als ulls i veure'ns somriure", defensa Terribas. Per a Basté, un dels elements claus de l'espai, parit i fet en època covid, és que tothom que hi participa té l'oportunitat d'explicar la seva història sense sentir-se jutjat. "És un programa en què no hi ha opinió ni jutgem. És un programa d'emocions, explicacions i accions", diu el periodista, que posa èmfasi en el fet que els presentadors no seran els protagonistes, sinó "un apunt a peu de pàgina".

Cargando
No hay anuncios

Un programa com Nexes és impossible sense les persones anònimes que hi participen, i això ha obligat l'equip de producció a pensar molt bé com s'havia de fer per no córrer riscos. "No volíem renunciar en cap moment que al plató hi haguessin les persones necessàries per fer-lo, perquè els protagonistes són els participants", explica Terribas.

Tot i arribar en un moment especialment delicat, els presentadors consideren que l'estrena del programa és un motiu per a l'optimisme. "Ens mereixem començar a caminar cap a la normalitat, que és tenir-nos a prop, encara que hi hagi distància, i ajudar-nos els uns als altres", conclou Terribas.

Cargando
No hay anuncios
Una producció ambiciosa

La pandèmia ha sigut fonamental perquè es decidís fer el programa des de la Fira de Barcelona, un gran espai que permet treballar amb seguretat però també oferir un espectacle televisiu ambiciós. "És un programa basat en el testimoniatge, en gent explicant les seves històries, i els has d'ajudar visualment", explica Paulí Subirà, realitzador de Nexes, juntament amb Gerard Cid. El plató anirà reaccionant a tot el que passa durant el programa, amb la llum, amb els recursos visuals projectats i amb veus en off, fotografies, documents, efectes de so i visuals. La intensitat de la llum, els moviments i els colors es treballaran en cada capítol per donar suport a les històries que es presenten. El programa, que ha comptat amb el suport d'Arena Sport Media, jugarà amb càmeres autònomes que entraran al rusc.