31/03/2015

La destitució de Jesús Cintora, un nou bumerang contra Mediaset

BarcelonaMediaset s’enfronta a una nova -i ja en són tres- onada de reaccions a les xarxes per culpa d’una decisió polèmica. En aquest cas es tracta de la destitució de Jesús Cintora com a presentador de Las mañanas de Cuatro, un moviment que ha sigut interpretat com el resultat de les pressions polítiques procedents del govern central, en concret de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La plataforma Change.org demanava que es restituís al periodista -que es caracteritzava per convidar amb assiduïtat els líders de Podem al magazín matinal- el seu lloc de treball. Mediaset no ha aclarit l’estatus actual de Cintora, però en una nota suggeria que podria comptar amb ell per a altres encàrrecs (sense concretar quins). Fins ahir la petició havia aconseguit recollir 75.000 signatures.

Cargando
No hay anuncios

El malestar per haver cessat Cintora es va colar fins i tot en antena: al programa Un tiempo nuevo, de la cadena germana Telecinco, l’actor i activista Willy Toledo va etzibar: “Em fa gràcia que estiguem parlant de llibertat d’expressió justament aquí, quan acaben d’acomiadar un company vostre per pressions polítiques”. Sandra Barneda, la moderadora del debat, no va admetre l’existència d’aquestes pressions, però tampoc no va aclarir quin era el motiu pel qual s’havia apartat el periodista. Un comunicat de Mediaset es limitava a indicar que Cintora no complia amb els requisits d’“objectivitat” que es volia per al programa.

Mediaset ja havia desfermat anteriorment dues onades de repulsa de les xarxes socials. La primera va ser el 2011: La noria va entrevistar la mare d’un dels implicats en l’assassinat de Marta del Castillo. El cas va generar una protesta a les xarxes que es va saldar amb la retirada de diversos anunciants del programa i, finalment, amb la cancel·lació de l’espai, que va deixar pas a El gran debate, presentat també per Jordi González. El se gon cop va ser pel tracte masclista aplicat a una concursant del reality Campamento de verano : deu anunciants van acabar retirant-ne la publicitat.

Cargando
No hay anuncios

Apartats en temps del PP

La destitució de Cintora suma un nou nom a la llista de periodistes que han perdut el seu lloc de treball per moviments atribuïts a les pressions polítiques del govern del PP. No es tracta només de professionals dels mitjans públics, com Ana Pastor o Cristina Puig: també en els privats hi ha hagut sortides derivades de la pressió de l’executiu Rajoy. És el cas de Pedro J. Ramírez, director d’El Mundo. De fet, dos diaris més -El País i La Vanguardia - van rellevar els directors en poc temps, uns moviments que es van atribuir a la voluntat d’aquests mitjans de no topar amb el govern central. A Mediaset, Hilario Pino també va ser despatxat fulminantment, una operació també atribuïda a pressions del PP.

Cargando
No hay anuncios

El consell d’informatius de TVE defensa Álvarez

El consell d’informatius de Televisió Espanyola ha defensat en un comunicat la corresponsal de la cadena a Jerusalem, Yolanda Álvarez, rellevada la setmana passada de les seves tasques. La periodista va ser atacada pel diputat del Partit Popular Agustín Conde, que va dir que “semblava de Hamàs”. L’organisme, format per periodistes de la televisió pública, manifesta “la seva màxima repulsa” per les paraules de Conde, considerades una “infame acusació”, i recorda que Hamàs és “una organització qualificada pels Estats Units com a terrorista”. Álvarez ja havia rebut crítiques públicament, mesos enrere, per l’ambaixada d’Israel a Espanya, que l’havia acusada de ser una “corretja de transmissió” de Hamàs.

Cargando
No hay anuncios

A més, el consell demana a la direcció d’informatius de TVE, encapçalada per José Antonio Álvarez Gundín, i al president de RTVE, José Antonio Sánchez, que “defensin” la periodista d’aquest “atac indigne” i que “exigeixin al diputat una rectificació immediata”.