La JEC expedienta TV3 pel documental 'Un procés dins el Procés'
El cas, originat per una denúncia de Ciutadans, podria acabar amb una multa de fins a 3.000 euros
BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient sancionador a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pel documental 'Un procés dins el Procés', que es va emetre dins del 'Sense ficció' el 9 d'abril, dos dies abans de l'inici de la campanya electoral del 28-A. Ciutadans va presentar una queixa contra aquest programa davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que la va desestimar, però el partit taronja va recórrer llavors a la JEC, que ara li ha donat la raó.
La Junta ha decidit obrir un expedient sancionador a TV3 que podria acabar amb una sanció d'entre 300 i 3.000 euros, perquè considera que l'emissió d'aquell documental (que mostrava com han afrontat psicològicament els familiars dels presos polítics el seu empresonament) vulnera l'exigència de neutralitat informativa a què estan obligats els mitjans públics durant el període electoral, que comença en el moment en què es convoquen formalment els comicis. TV3 té 10 dies per presentar al·legacions, i també té l'opció de recórrer la resolució de la JEC davant del Tribunal Suprem. Si reconeix "voluntàriament" la seva responsabilitat i renuncia a presentar recurs, la sanció es fixarà en 2.400 euros, però fonts de la cadena han avançat que tenen intenció de recórrer.
Dos criteris diferents
En la primera resolució, emesa el 15 d'abril, la Junta Provincial determinava, amb el vot en contra de dos dels seus membres, que 'Un procés dins el Procés' no infringia el deure de neutralitat perquè, entre altres coses, el documental es basa "en els sentiments i emocions que estan vivint els familiars" dels presos, sense que cap de les persones empresonades hi intervingui directament ni a través d'imatges d'arxiu "de tipus polític". "El programa no té una clara incidència electoral afavoridora de determinades candidatures", perquè la seva finalitat "no és la difusió de posicions polítiques ni la divulgació de programes electorals", afegeix la Junta, que remarca que "no es fa cap referència a les eleccions, ni a la condició de candidats" d'alguns dels presos.
En canvi, la JEC creu que el documental "ofereix una imatge de victimització d'un sector de la societat catalana que resulta obertament favorable" a les tesis dels partits independentistes que concorrien a les eleccions generals. Ho sustenta en algunes frases extretes del programa, com ara "Em sento part d'una causa col·lectiva, amb el suport de la ciutadania. La ciutadania dona suport tant als presos com a les famílies" o bé "Estàvem lluitant perquè poguéssim sortir a manifestar-nos, per poder expressar-nos, per poder demanar canviar les lleis, perquè les dones votin. Si ningú no s'enfronta als poders, no evolucionem".
Segons la resolució de la Junta Electoral, datada el 25 d'abril, el documental "transmet un missatge legitimador de la causa separatista, que és descrita com una causa justa", i presenta els presos polítics com a "víctimes d'una opressió abusiva i infundada". "El fet que no sempre siguin directament els candidats, sinó els seus familiars, els que emeten opinions favorables a un determinat posicionament polític no priva el documental de la seva eficàcia publicitària", afegeix la JEC.
La Junta no nega a TV3 el dret d'emetre el documental, però creu que hauria pogut fer-ho després de les eleccions (per bé que, fins després dels comicis municipals i europeus del 26-M, no s'acabarà definitivament el període electoral).
En una roda de premsa al Parlament, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha celebrat que la JEC hagi donat la raó a la seva formació i ha tornat a qualificar TV3 i Catalunya Ràdio d'"aparells de propaganda i agitació al servei del separatisme", per haver emès "un publireportatge amb el qual intentaven influir en els catalans amb una visió parcial de la realitat". "La utilització dels mitjans públics demostra que el Govern separatista està fent una patrimonialització de les institucions", ha lamentat el diputat.
En aquesta mateixa campanya, la JEC ja havia actuat contra TV3 per dos motius més: d'una banda, li va prohibir utilitzar expressions com 'exili' i 'presos polítics' (i més tard, també, 'prisis pilítics'), i de l'altra la va obligar (en contra també de l'opinió de la Junta Provincial) a compensar els partits unionistes amb un programa especial de dues hores per haver transmès en directe la manifestació en defensa del dret a l'autodeterminació que es va celebrar a Madrid el 16 de març, quatre setmanes abans de l'inici de la campanya electoral.