Javier Milei plagia un discurs d''El ala oeste de la Casa Blanca' quasi textualment
En la seva intervenció davant de l'assemblea de les Nacions Unides
BarcelonaL'art imita la vida... i la vida imita l'art. Javier Milei es va adreçar per primer cop a l'assemblea de les Nacions Unides el 24 de setembre. El president argentí va aprofitar aquella ocasió solemne per criticar l'Agenda 2030 i defensar la seva gestió al capdavant del país. Però el que més ha cridat l'atenció és que un dels moments més abrandats del seu discurs coincideix, a estones paraula per paraula, amb un diàleg de la sèrie de ficció El ala oeste de la Casa Blanca.
En concret, Milei diu: "Creiem en la llibertat de culte per a tots. I com que en aquests temps el que succeeix en un país impacta ràpidament en altres, creiem que tots els pobles han de viure lliures de la tirania i l'opressió. Ja que pren forma d'opressió política, d'esclavatge econòmic o de fanatisme religiós. Aquella idea fonamental no ha de quedar en meres paraules, s'ha de sustentar en fets. Diplomàticament, econòmicament, materialment". Totes aquestes frases, de manera literal o amb mínimes variacions, les diu el fictici president Josiah Bartlet, interpretat per Martin Sheen. La ironia és que, a la sèrie, es tractava d'un polític del Partit Demòcrata, amb un Nobel d'economia, que acaba reformant la Seguretat Social del seu país, a costa d'incrementar la despesa governamental. Milei, en canvi, ha pres el camí oposat i manifesta postures radicalment oposades a les de Bartlet.
El ala oeste de la Casa Blanca (The west wing, en el seu títol en anglès) és una de les sèries polítiques per excel·lència. Creada per Aaron Sorkin, va popularitzar el gènere walk and talk, que es basa en mantenir diàlegs frenètics mentre els personatges es van desplaçant, en aquest cas per les dependències de l'executiu americà. La principal crítica que va mantenir va ser una posició bonista sobre el paper mantingut pels presidents dels Estats Units. Es va emetre per primer cop a la NBC, del 1999 al 2006.