Jaume Peral: "Nosaltres no fem política, fem periodisme"

Peral és un veterà de la CCMA, on ha estat també cap d'informatius de Catalunya Ràdio i coordinador de Catalunya Informació.
i àlex Gutiérrez
19/01/2014
4 min

Jaume Peral (Figueres, 1960) és cap d'informatius de TV3 des del maig del 2012. En aquesta entrevista telefònica comenta la renovació que viuran demà els Telenotícies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Demà els TN estrenen plató, línia gràfica, sintonies... Què més s'ha canviat, a part dels aspectes formals?

Quan s'està al davant de l'oportunitat de canviar un plató o la línia gràfica, és bo fer l'exercici intern sobre quins canvis es poden fer en el funcionament de la redacció per millorar el producte que oferim. Nosaltres ho hem fet i hem arribat a la conclusió que volem una sola redacció d'informatius que sigui la generadora de continguts per a totes les finestres. Abans el 3/24 tenia redacció pròpia, ara no la tindrà. Així el producte serà més coherent i seguirà la mateixa línia informativa.

Mentre que els informatius de la resta de les cadenes han apostat per músiques estridents i colors agressius, TV3 ha optat per un estil més suau. Per què?

És una aposta de l'equip d'imatge. I nosaltres la compartim perquè volem que les notícies arribin a l'espectador sense estridències. Al final, la notícia la vens d'una manera o altra. I si els colors i la música ajuden que entri millor, amb més sensació de tranquil·litat, tot plegat flueix millor.

Durant la gestació del nou TN vespre se'n parlava en termes de telenotícies d'autor. Però finalment s'ha rebutjat aquest apel·latiu. Per què?

Mai en vam dir públicament telenotícies d'autor : nosaltres teníem molt clar que un telenotícies ha de ser informació i que no volíem trair aquest concepte. El que sí que hem volgut fer és un telenotícies amb una certa intenció. Que siguem capaços, a aquella hora de la nit, de donar un plus a la informació pura i dura que ja donem. Com? Treballant els temes més a fons.

I amb experts?

Sí, però amb els nostres. No els anirem a buscar fora, tot i que no vol dir que excepcionalment no n'acabem portant algun. Tenim un talent que l'hem d'aprofitar i el volem mostrar en pantalla. L'empremta del conductor compta, esclar. Per això hem de buscar un conductor únic. Però insisteixo: que tinguem una certa intenció, no vol dir opinió. No n'hi haurà mai, d'opinió en un TN. No volem que sigui un telenotícies habitual, sinó bastant diferent. Això sí: volem anar a poc a poc a l'hora d'introduir aquests canvis. Però l'espectador notarà des del minut zero que és diferent del que hem fet fins ara.

Quins referents internacionals han tingut presents?

Ens hem fixat en molts, sobretot de televisions europees. Però hem acabat fent un model que és propi. I que és l'evolució del model de TV3.

Els treballadors han protestat per la inversió del nou plató. No ho entenen, en un context de sacrificis laborals i amb uns TN que lideren amb comoditat.

És veritat que la situació per la qual passa TV3, com totes les empreses del país, és molt complicada. Però en televisió, o ets capaç d'evolucionar i fer-ho des del lideratge o... no diré que estàs mort, però aniràs perdent i cada cop més de pressa. Feia vuit anys i mig que no es tocava res; el període més llarg sense fer cap canvi. Estàvem obligats a evolucionar. La televisió no només és contingut: també és imatge. I ens havíem quedat a la cua. Si comparaves el plató del TN amb el de qualsevol televisió pública o privada... feia riure una mica, la veritat. Hi havia tantes limitacions que anava en contra del que volíem explicar. Això té uns costos, però no hi ha hagut una dotació extraordinària. S'ha periodificat i són els pressupostos d'inversió que té qualsevol empresa.

El ball de noms i cadires ha deixat sense ubicació Joan Carles Peris. ¿Se segueix comptant amb ell?

El Joan Carles Peris és un valor molt important que la casa no només no vol perdre, sinó que vol potenciar. Estem parlant amb ell de diverses possibilitats, que encara no podem avançar. Però la seva aportació periodística és un valor que la casa aprofitarà.

Cuní va guanyant audiència, si bé lentament. ¿Creuen que els pot disputar el lideratge?

Jo crec que no. A més, el que fa el Cuní és complementari a un Telenotícies. Són productes diferents. Per tant, del que es tracta és de sumar: com més espectadors hi hagi en televisions en català, millor. Nosaltres sempre estem atents, evidentment. El lideratge no està en perill.

TV3 està en el punt de mira d'alguns partits i mitjans, que l'acusen de ser proindependentista.

En el moment que està vivint el nostre país, som molt conscients que tothom ens mira amb lupa. Això ha de comportar un plus de responsabilitat. ¿Alguna vegada ens equivoquem? Segur. Però no tinc cap dubte que som la millor televisió, pública o privada, que millor informa i que ho fa de manera més plural. A aquestes crítiques és difícil respondre-hi, perquè utilitzen arguments polítics. Però nosaltres no fem política, fem periodisme. I generem atenció perquè som un mitjà amb molta capacitat de penetració: però estem segurs que fem la feina ben feta i que donem veu a totes les opinions.

stats