DÍGITS I ANDRÒMINES

La 5G ja va arribant

Vodafone ha encès aquesta setmana la seva xarxa mòbil de cinquena generació a l’Estat. Per gaudir-ne us caldrà tenir cobertura, tarifa i un telèfon compatible

La 5G ja va arribant
i Albert Cuesta
16/06/2019
4 min

Des d’ahir dissabte, els consumidors i les empreses d’aquí ja podem contractar serveis de telecomunicacions mòbils de l’anomenada cinquena generació (5G), que multiplicarà -respecte a l’actual 4G- per 100 la quantitat de dispositius que pot atendre cada antena i per 10 la velocitat de connexió a internet, i farà pràcticament instantània aquesta connexió. Tot i que aquests tres atributs fan de la 5G una tecnologia idònia per connectar sobretot objectes industrials, domèstics i urbans, inicialment s’aplicarà als telèfons intel·ligents, amb desplegaments d’abast limitat que encara trigaran ben bé un parell d’anys a generalitzar-se.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’usuari que vulgui disposar de 5G ha de complir tres requisits: cobertura, tarifa i un terminal compatible. En el nostre cas, això implica ara com ara ser client de Vodafone, l’única operadora que ha encès aquí les seves antenes de 5G, i ser en una de les 15 capitals de l’Estat on han activat el servei: Barcelona, València, Madrid, Sevilla, Màlaga, Saragossa, Bilbao, Vitòria, Sant Sebastià, la Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander. Ara bé, en totes aquestes ciutats la cobertura inicial abasta només les zones més poblades i amb més concentració d’empreses i arriba aproximadament a la meitat de la població, amb la intenció d’anar ampliant-la. En el mapa adjunt podeu veure la cobertura actual de la 5G de Vodafone a Barcelona.

La velocitat màxima de connexió és d’un gigabit per segon (Gbps), si bé està previst duplicar-la fins als 2 Gbps abans de final d’any. Val a dir, però, que per gaudir del servei en condicions òptimes cal ser al carrer o, si som a dins d’un edifici, a prop de la façana, perquè el desplegament inicial fa servir la banda de freqüències de 3,7 GHz, l’única que el govern espanyol ha licitat fins ara i que té menys capacitat per travessar parets. Per tenir bona cobertura en interiors caldrà esperar que l’administració subhasti entre les operadores una banda de freqüències més baixes, la dels 700 MHz, després d’haver-ne expulsat els canals de TDT que ara l’ocupen. Aquest procés, que s’anomena segon dividend digital, obligarà a resintonitzar els televisors i està previst que tingui lloc a mitjans del 2020.

Pel que fa a la tarifa, i com passa en cada canvi de generació de telefonia, totes les operadores del món estan experimentant la disposició dels clients a pagar més pel servei. Aquí Vodafone ha optat per no cobrar per la 5G cap suplement respecte a la 4G, però només hi pot accedir qui tingui contractada la tarifa més completa sense límit mensual de consum de dades que la companyia va introduir fa poques setmanes, en una de les dues modalitats: 50 euros al mes només al mòbil o 110 euros si també inclou connexió fixa de fibra òptica. A partir de l’estiu també s’oferirà cobertura 5G en itinerància al Regne Unit, Itàlia i Alemanya. A més, durant el primer any es podrà accedir de franc al servei Hatch Premium de videojocs en xarxa, que ofereix cent seixanta títols i és una de les poques maneres d’experimentar els avantatges de la 5G en matèria de baixa latència de connexió.

El tercer requisit, el de tenir un telèfon compatible, es pot complir amb un dels tres models que Vodafone ofereix: Xiaomi Mi Mix 3 5G, LG V50 ThinQ 5G i Samsung Galaxy S10 5G. Si bé els preus de venda al comptat van dels 600 als 1.200 euros, es poden pagar en 36 terminis d’entre 20 i 30 euros mensuals segons el model i la tarifa, assumint una permanència de 18 mesos. Curiosament l’operadora no ofereix cap telèfon Huawei, malgrat haver desplegat tota la seva xarxa 5G amb equipaments de l’empresa xinesa; són coses del boicot ianqui. En tot cas, també es poden fer servir altres mòbils 5G del mercat lliure, com els que ja ofereixen Oppo i OnePlus. Sigui com sigui, per accedir a la 5G cal tenir un mòbil amb sistema Android; no es preveu que Apple tregui el primer iPhone 5G fins al setembre del 2020.

Desplegaments incipients

El llançament comercial de la 5G per part de Vodafone situa l’estat espanyol entre els primers del món on la tecnologia arriba al públic: Corea del Sud va estrenar-la a l’abril, després de provar-la des del desembre del 2018 amb alguns clients empresarials; Suïssa, els EUA i el Regne Unit ho van fer al maig, i Espanya i Itàlia s’hi afegeixen aquest mes. En la majoria dels casos, els desplegaments són progressius, començant per grans nuclis de població, però als altres països hi participen diverses operadores, mentre que aquí només s’hi ha abocat Vodafone, aprofitant les possibilitats d’una modalitat híbrida anomenada NSA.

Les altres companyies espanyoles s’ho miren amb prudència, i no és d’esperar que comencin a vendre 5G fins a l’any 2021, quan ja estiguin disponibles les noves bandes de freqüència. Això no vol dir que estiguin aturades, sinó que es limiten a seguir fent proves pilot: Movistar té cobertura 5G a Talavera de la Reina i a Segòvia per provar aplicacions de cotxes connectats i ciutats intel·ligents; Orange prova a València el control remot de robots industrials i, d’aquí dues setmanes, MásMóvil i Cellnex demostraran les funcions de telepresència posant sobre un dels escenaris del festival Cruïlla de Barcelona una càmera de 360 graus que emetrà via 5G imatges esfèriques que es podran veure en directe des d’un altre espai del recinte.

Enmig de tot plegat, les operadores estudien diverses opcions per limitar el cost de desplegament de la 5G, entre les quals la possibilitat de compartir xarxes. I és que aquests desplegaments no són gens barats, començant per l’espectre radioelèctric: els estats no deixen passar cap ocasió d’ingressar, fins al punt que companyies com Deutsche Telekom i organismes com la GSMA denuncien que l’afany recaptatori dels estats representa un fre a l’extensió de les noves xarxes.

Tot i això, la 5G avança imparable. Les operadores coreanes han superat el milió d’abonats en dos mesos. Ericsson ha revisat a l’alça el seu pronòstic de línies 5G al món, que ara ja situa en 1.900 milions per a l’any 2024, un 27% més del que deia al novembre. I la Xina ha adjudicat les llicències d’espectre 5G mig any abans del que estava previst. Aquest any només un de cada 300 smartphones venuts al món serà compatible amb 5G, però probablement el pròxim que compreu ja ho serà.

stats