Israel proposarà quatre possibles seus per a Eurovisió
Artistes i periodistes palestins demanen que es boicotegi la celebració del concurs
BarcelonaLa Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha aconseguit que Israel doni el seu braç a tòrcer i renunciï a imposar Jerusalem com a seu d’Eurovisió 2019, una opció que l’organització del festival no veia amb bons ulls a causa del conflicte polític que afecta la ciutat, que la comunitat internacional no reconeix com a capital del país. Després que la ministra israeliana de Cultura, Miri Regev, digués que Israel hauria de declinar ser l’amfitrió del festival si no es podia celebrar a Jerusalem, els diaris locals asseguren que, finalment, es proposaran tres possibles seus més. La terna de candidates estarà formada per Jerusalem, Tel Aviv, Haifa i Elat.
La presentació oficial de les candidatures, que faran conjuntament la televisió pública KAN i la UER, serà dimarts que ve, 18 de juny. L’organització del festival vol evitar que el certamen es converteixi en un instrument de propaganda política del govern de Benjamin Netanyahu, motiu pel qual han demanat que l’elecció de la seu es faci a través d’un procediment obert. De fet, algunes delegacions com Suècia, Irlanda o Islàndia han amenaçat en fer boicot si finalment el concurs se celebra a Jerusalem.
Si finalment fos la ciutat escollida seria la tercera vegada que Jerusalem acull el festival, ja que anteriorment ja ha sigut seu del concurs en dues ocasions, l'any 1979 i el 1999.
A banda del conflicte amb diverses delegacions, l'organització d'Eurovisió també ha topat amb el sindicat de periodistes palestins, que ha demanat que es boicotegi la celebració del festival a Israel per evitar que la marca del concurs "es taqui de forma irreversible" amb "l'expedient atroç" israelià en matèria de drets humans.
En una carta adreçada a la UER i als països participants, els signants a favor del boicot es pregunten si Eurovisió s'hauria celebrat en la Sud-àfrica de l'apartheid. Segons els impulsors del boicot, Israel "està utilitzant descaradament Eurovisió com a part d'una estratègia oficial per mostrar «el seu rostre més bonic» i encobrir i distreure l'atenció dels crims de guerra comesos contra els palestins".
La carta recorda que, des del 30 de març fins a principis de juny –mesos en què es van repetir a la franja de Gaza manifestacions contra el bloqueig israelià i pel dret al retorn–, més d'un centenar de palestins han mort pel foc israelià i 13.000 han resultat ferits.
Respecte a la possibilitat que el festival se celebri en una ciutat diferent a Jerusalem i que es busqui una opció que generi més consens, els signants de la carta es mostren taxatius. "Independentment que se celebri a Jerusalem, a Tel Aviv o en qualsevol altre lloc sota el control de l'apartheid d'Israel, el concurs ha de ser boicotejat per evitar ser còmplices", sentencia la carta.