SÈRIES
Mèdia17/04/2012

'Isabel', l'última damnificada per la retallada a RTVE

Diagonal TV, la productora de la sèrie Isabel, va oficialitzar que no tindrà segona temporada a TVE. L'estrena, prevista per al 30 de gener, encara no s'ha produït. És l'última afectada per la retallada a RTVE.

Natalia Araguás
i Natalia Araguás

BARCELONA.La crisi afecta tothom, fins i tot Isabel la Catòlica. Abans que TVE estreni la sèrie Isabel , protagonitzada per Michelle Jenner i Rodolfo Sancho, ja és oficial que no tindrà segona temporada. "Hem esperat prop de cinc mesos, però si no tenim cap notícia ens veurem obligats a destruir els decorats el mes que ve", lamenta en declaracions a l'ARA Jaume Banacolocha, productor executiu de la sèrie i soci fundador de Diagonal TV.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els tretze episodis de la primera temporada fa temps que estan a punt per emetre's. De fet, s'haurien d'haver estrenat el 30 de gener, després del final d' Águila roja . El debut es va ajornar i de moment Diagonal TV no té cap previsió. "No hi ha en aquest moment cap data d'estrena", confirmen des de Televisió Espanyola. Fonts del consell de RTVE creuen que la ficció veurà la llum, però "s'està retenint per escalonar els pagaments".

Cargando
No hay anuncios

La televisió pública també manté en un calaix les pròximes temporades de Cuéntame como pasó , Águila roja i Gran reserva . Evita així que es comptabilitzin com a despesa per a aquest exercici, ja que no es computen fins que no s'emeten. Així doncs, si es posposen els nous capítols fins al 2013, la cadena pot aconseguir quadrar els comptes d'enguany. Amb tot, les sèries "ja estan pagades", va explicar recentment el president de Productoras Asociadas de Televisión de España (PATE), José Manuel Lorenzo. Es tracta d'una qüestió formal. Isabel , que no ha tingut ocasió de passar la prova de l'audiència, té un pressupost d'uns 600.000 euros per capítol.

La retallada de 204 milions d'euros del pressupost de RTVE ja està inclosa en el projecte dels pressupostos generals de l'Estat i és inapel·lable. La pregunta és què passarà el 2013, ja que la situació no té perspectiva de millorar. "L'any que ve serà terrible, el 2012 com a mínim s'han de complir els compromisos adquirits abans", apunten des del consell d'administració de RTVE.

Cargando
No hay anuncios

"A tot Europa, on també tenen crisis, la televisió pública és el motor de la ficció i en general de l'audiovisual: anima les privades a invertir en aquest sector", argumenta Banacolocha. "La cultura també genera llocs de treball: RTVE dóna feina en total a unes 30.000 persones, entre les que hi ha a dins i a fora", defensa.

"Serveis molt més essencials"

Cargando
No hay anuncios

En canvi, fa tot just una setmana, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que la televisió pública no es pot permetre "pagar aquests sous o aquestes quantitats per emetre sèries". Montoro va qüestionar -tot i que una ficció registri un alt seguiment- si "cada minut surt al que realment necessitem, quan s'ha de dedicar a serveis molt més essencials". En la seva opinió, "no deixa de ser una sèrie d'oci per passar una bona estona davant de la televisió i no es poden pagar aquests preus".

Les ficcions televisives han donat bons rèdits d'audiència a TVE. Després de tretze temporades, Cuéntame como pasó va acomiadar-se el 3 de febrer amb un 26,5% de share i 5.316.000 espectadors. Com a contrapartida, el cost d'aquestes sèries ha estat últimament en el punt de mira d'Hisenda. Al febrer va transcendir l'informe provisional de la Intervenció General de l'Estat a RTVE per a l'exercici 2010 , que destacava el cost d' Águila roja (913.000 euros l'episodi, 11.400 el minut) i Cuéntame cómo pasó (853.000 euros, 12.100 el minut).