De primera mà: iPhone 7
Arriba la tardor, i arriba el nou iPhone. Ja fa uns quants anys que el ritual es repeteix a la casa de la poma mossegada, i enguany no ha sigut una excepció. Seguint el seu cicle de renovar l’estètica del terminal cada any parell, aquest any 2016, per tant, tocava, tot i que no ha sigut un canvi tan acusat com els últims que ens havia presentat Apple. Ja fa un parell de setmanes que anem pel món amb el nou terminal de Cupertino i us deixem aquí les nostres impressions de primera mà.
Començarem pel que primer crida la nostra atenció, que és l’exterior. L’iPhone 7 no és gaire diferent del seu predecessor, tot i que sí que presenta algunes peculiaritats que faciliten identificar-lo a simple vista. El terminal arriba, com ja és habitual, en dues versions: la normal i la Plus. L’iPhone 7 i l’iPhone 7 Plus són gairebé iguals, tret de la mida (tenen pantalles de 4,7” i 5,5”, respectivament) i de la càmera posterior, que en el cas del Plus és doble. Tots dos estan construïts amb alumini anoditzat i arriben en cinc colors diferents, dels quals destaca l’anomenat jet black perquè és la gran novetat respecte als models de l'any passat.
Per completar el repàs al seu exterior, també destaquem que el nou iPhone abandona per fi el botó home físic i el substitueix per un de tàctil. L’altra gran novetat en aquest apartat és que ara és resistent a l’aigua, i, si bé no podrem fer submarinisme amb l'aparell, estarem més que protegits contra qualsevol tipus d’accident relacionat amb aquest líquid. Dos grans encerts que des d’aquí celebrem. Ens hauria agradat que ho haguessin arrodonit incorporant-hi càrrega sense fil, però per ara haurem de seguir esperant.
Aquest any sembla el de l’enèsima revolució en les càmeres dels dispositius mòbils, i Apple no n’ha quedat al marge. Com ja ens té acostumats, la qualitat de les fotografies i els vídeos que enregistra l’iPhone estan al més alt nivell, i cada any es compta entre els aparells amb millors càmeres del mercat. Destaca especialment si ens agrada disparar en automàtic, en el mode que s'anomena "apuntar i disparar", on no té rival. Els dos models d’iPhone 7 compten amb estabilitzador òptic d’imatge, obertura f/1.8 i un flaix de True Tone que és un 50% més lluminós que el de l’iPhone 6S. La càmera frontal, anomenada Facetime HD Camera, captura imatges de fins a 7 Mpx, i pot fer servir la pantalla retina a manera de flaix en les situacions amb poca llum.
Però la càmera que crida l’atenció visualment és la de l’iPhone 7 Plus. Apple també s’ha sumat a la moda de les càmeres dobles, i això es veu a simple vista quan mires la part posterior de l’aparell. És curiós com, tot i que ja són diverses les marques que han decidit incorporar dues càmeres als seus telèfons mòbils, l’ús que en fa cada una és completament diferent de la resta. En el cas que ens ocupa, la companyia de Cupertino ha decidit que aquesta segona càmera sigui una amb teleobjectiu, per acostar-nos molt més al que volem fotografiar. Aquesta combinació ens permet, com podeu imaginar, capturar imatges i vídeos amb un zoom de molta més qualitat, ja que una part d'aquest zoom és òptic, i no tot digital com fins ara. Una altra de les possibilitats que ens ofereix aquesta càmera és la de fer fotografies amb profunditat de camp (o efecte bokeh), de manera que l’objecte en primer pla estigui perfectament enfocat mentre tot el que hi ha al seu darrere queda difuminat en un efecte molt vistós.
Pel que fa a les capacitats d’àudio, i tenint sempre en compte les limitacions d’un aparell d’aquestes característiques, s’agraeix el doble altaveu que Apple ha afegit als dos models d’iPhone 7. Ara és possible escoltar música amb una certa qualitat directament de l’aparell, tot i que, òbviament, encara queda lluny de la qualitat que rebrem si utilitzem uns auriculars. Un dels aspectes més polèmics, ara que parlem d’auriculars, d’aquest iPhone 7 és que no incorpora un port minijack per endollar-hi els auriculars. Apple ha pensat que aquest port molestava, i ha decidit eliminar-lo. A partir d’aquest model els auriculars s’endollen a través del port lightning, el mateix per on es carrega el dispositiu, que és propietat d’Apple i que només fa servir aquesta companyia. Per mirar d’acontentar tothom, a la capsa del mateix telèfon s’hi ha inclòs un adaptador que permet endollar els nostres auriculars de tota la vida, amb connector minijack, als nous telèfons d’Apple, de manera que no haguem de llençar a les escombraries tots els nostres dispositius d’escoltar música (alguns certament cars). Però, a causa d’això, ara no podrem carregar el telèfon i escoltar música a la vegada. Desconeixem quants usuaris d’iPhone tenien per costum fer aquestes dues activitats alhora, però hauran de canviar de costums a partir d’ara. Això sí, des de VaDeJocs sempre hem estat molt a favor dels auriculars sense fil, i potser aquest moviment d’Apple els potenciarà encara més entre els usuaris d’iPhone.
I, seguint parlant d’auriculars en general, i de sense fil en particular, hem tingut l’ocasió de provar breument els nous AirPods, que es van presentar a la mateixa keynote que l’iPhone 7. Els AirPods són uns auriculars sense fil pensats per ser utilitzats amb l’iPhone i que, per això, van molt bé amb aquest dispositiu (però que també funcionen amb qualsevol aparell amb connexió bluetooth, en teoria). Són lleugers i més còmodes del que semblen a simple vista, i reaccionen als nostres actes, de manera que reprodueixen o posen en pausa segons si ens els posem, si ens en traiem un, si ens els traiem tots dos o si els guardem a la capsa. Una capsa que, per cert, actua com a carregador extern, i els proporciona bateria addicional quan els tenim guardats. No els hem pogut fer servir prou per provar la qualitat del so en diferents entorns i situacions, ni per comprovar la durada de la bateria. Apple diu que unes 5 hores, però no us ho podem corroborar. Això sí, la primera impressió que ens hem emportat en provar-los ha sigut molt bona, són d’aquells dispositius que entren per la vista a la primera.
Pel que fa a versions disponibles, ens trobem que la capacitat d’emmagatzematge s'ha multiplicat per dos respecte a la generació anterior, i ara tenim a la nostra disposició models de 32, 128 i 256 GB. Recordeu que els iPhone no admeten targetes microSD per ampliar-ne la capacitat, o sigui que és molt important no quedar-se curt en relació a les nostres necessitats d’emmagatzematge presents i futures.
El 3D Touch, que va ser novetat a l’iPhone 6S, segueix present en aquest iPhone 7. Com que funcionalment no ha variat us adrecem a l’article de l’any passat per conèixer en detall les seves funcions, si és que no les coneixeu ja.
Si passem a les entranyes del nou iPhone 7, el primer que ens trobem és el nou xip A10 d’Apple. Com no podia ser d’una altra manera, estem davant de l’iPhone més potent que s'ha fabricat mai. Avui en dia els processadors més punters en telefonia mòbil són potents i eficients, i aquest A10 és un dels seus màxims exponents, especialment també pel gran nivell d’imbricació que aconsegueix Apple entre el seu maquinari i el seu programari. iOS 10 executat sobre aquest xip A10 proporciona a l’usuari una experiència fluida, potent i ràpida, que permet gaudir de tot tipus d’aplicacions, inclosos els videojocs més exigents, de manera totalment satisfactòria.
De fet, com ja hem comentat més d’una vegada, l’iPhone és segurament la millor videoconsola portàtil del mercat, i amb diferència, ja que a una potència fora de tot dubte suma un catàleg de videojocs que ja voldria per ell mateix qualsevol dispositiu de videojocs tradicional. Només hi hem d’afegir un dels comandaments físics per a videojocs que tenim disponibles al mercat i tindrem a les mans una quantitat ingent d’hores d’oci electrònic de la millor qualitat.
Pel que fa a iOS 10, tot i seguir mantenint la línia continuista que aquest sistema operatiu sosté des de fa bastants anys, hi trobem algunes novetats que val la pena ressenyar. La primera, abans fins i tot de desbloquejar el dispositiu, ja que ara podrem accedir de manera més ràpida a la càmera, els widgets. A més, al centre de control podrem ajustar certs valors mitjançant el 3D Touch de manera més ràpida, i el nou botó home tàctil també és configurable perquè s’adeqüi millor als nostres gustos personals. Finalment destaquem que Siri s'ha millorat i ens permet fer moltes més coses, però segueix, per desgràcia, sense estar disponible en català.