Dígits i Andròmines
Mèdia17/09/2021

iPhone 13: si ja funciona, no ho toquis

Apple aplica renovacions menors als seus 'smartphones' 5G i presenta noves tauletes i rellotges intel·ligents

Durant uns anys, Apple va practicar la sinceritat en l’estricte cicle de renovació anual de l’iPhone, el telèfon que havia presentat el 2007 i que estava destinat a convertir-se en el producte estrella de la marca (li aporta més de la meitat de la facturació anual). Si un any canviava el disseny de la carcassa, la mida de la pantalla o alguna altra característica significativa, com la incorporació d’un lector dactilar, al següent els mantenia i millorava el rendiment general de l’aparell tant com ho permetia l’evolució natural dels components electrònics –processador, memòria, càmera– durant dotze mesos d’aplicació de la llei de Moore. I es limitava a afegir una lletra S al nom del model de l’any anterior. Així, a l’iPhone 3G el va succeir l’iPhone 3GS (2009); a l’iPhone 4, el 4S, i així fins a arribar a l’iPhone 6S, del 2015. La seqüència es va interrompre amb l’iPhone 7, del 2016, i el 8, del 2017, el mateix any en què es van saltar el previsible iPhone 9 traient també l’iPhone X, vinculat al desè aniversari del producte. Amb l’iPhone XS (2018) van tornar als orígens, però després ja van venir els iPhones 11 (2019) i 12 (2020).

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest apunt històric serveix per posar context a l’arribada dels iPhones 13, que Apple va presentar dimarts i que es poden reservar des d’ahir divendres (sortiran a la venda el dia 24 de setembre). Els habituals superlatius que els directius de l’empresa van fer servir per descriure les prestacions dels nous telèfons no poden amagar que en realitat podrien haver-los anomenat iPhone 12S: la gamma continua formada per quatre models 5G amb pantalles entre 5,8 i 6,7 polzades, amb el mateix disseny de carcassa d’angles cantelluts (d’alumini en l’iPhone 13 mini i el 13 i d’acer inoxidable en els iPhones 13 Pro i Pro Max), sense minijack d’auriculars i amb connector Lightning. S’han fet diversos retocs, com ampliar la varietat de colors disponibles i reduir un 20% la mida de la cella de dalt de la pantalla, que conté la càmera frontal i diversos sensors. Com és natural, també s’ha adoptat un processador més potent: segons Apple, el nou A15 Bionic és un 50% més ràpid que els de la competència, però significativament la firma ja no el compara amb l’A14 dels iPhones 12 i es limita a presumir dels 15,8 bilions d’operacions que pot executar cada segon.

Cargando
No hay anuncios

També s’ha ampliat la capacitat d’emmagatzematge: ara els models bàsics surten amb 128 gigabytes i el Pro Max té una opció d’un terabyte. I, mitjançant el repartiment de tasques entre els diferents nuclis del processador i l’activació selectiva de la connexió 5G –el telèfon funciona per defecte amb 4G i només encén la 5G si l'aplicació ho requereix–, s’aconsegueix optimitzar el consum del telèfon i així obtenir més autonomia: fins a dues hores i mitja més en els models Mini i Pro Max. I tot plegat als mateixos preus que els models equivalents de l’any passat, una fita tractant-se d’Apple.

Per ser justos, cal ressenyar que el fabricant sí que ha refinat alguns aspectes respecte als iPhones 12: les pantalles de tecnologia OLED són ara més lluminoses i, tot i seguir evitant la funció Always on Display de mostrar el rellotge i les icones de notificació en format simplificat mentre la pantalla està apagada, com fan la majoria de les marques rivals, s’ha augmentat fins als 120 Hz la freqüència màxima d’actualització, cosa que ofereix més fluïdesa en els videojocs i en la navegació tàctil. Probablement la millora més significativa dels iPhones 13 respecte als 12 sigui la modalitat cinematogràfica de les gravacions en vídeo, que gràcies a l’ús d’intel·ligència artificial és capaç d’enfocar automàticament el subjecte de l’escena, d’anticipar-se a l’entrada d’una persona en l’enquadrament, i fins i tot permet modificar l’enfocament a posteriori. No és forassenyat pensar que acabarem veient produccions audiovisuals de qualitat professional rodades amb iPhone 13 Pro en mans de directors de fotografia amb els coneixements i l’experiència necessaris.

Cargando
No hay anuncios

Dit això, no sembla que els propietaris d’un iPhone 12, que en les seves quatre variants ja és un telèfon magnífic, tinguin gaires incentius per canviar-lo per un iPhone 13. Els destinataris dels nous models són sobretot els usuaris d’iPhone que encara tenen un model 4G i vulguin gaudir de la cobertura 5G, si és que en tenen. Tot i això, cal dir que a molts d’ells se’ls obre també l’ocasió de comprar un iPhone 12 o 12 Mini una mica més bé de preu, perquè tots dos continuaran a la venda.

Un detall interessant de l’acte de presentació dels iPhones 13 és que són els primers que sortiran de fàbrica amb el sistema operatiu iOS 15, però Apple hi va passar relativament de puntetes. Potser per esquivar la polèmica sobre la nova funció que podrà buscar pornografia infantil dins de la memòria de l’aparell, una funció que finalment s’endarrerirà uns mesos. En tot cas, els usuaris d’iPhones anteriors –a partir del 6S– podrem actualitzar-los a iOS 15 a partir de dimarts que ve.

Cargando
No hay anuncios

Noves tauletes, rellotges i serveis

Tal vegada per evitar que es notés la relativa absència de novetats en els iPhones 13, Apple va acompanyar la seva presentació amb una quantitat inusitada de renovacions en altres productes del seu ecosistema. La tauleta iPad bàsica (des de 379 €) és ara un 20% més ràpida gràcies al processador A13 (el de l’iPhone 11) i la càmera frontal Center Stage segueix l’usuari en les videotrucades amb FaceTime i altres serveis. L’iPad Mini es posa per fi al dia, amb pantalla de 8,3 polzades, sense créixer en dimensions. També guanya un 40% de potència de càlcul, compatibilitat amb el llapis tàctil Apple Pencil, connectivitat 5G opcional i adopta el connector USB-C com la seva germana gran iPad Pro.

Cargando
No hay anuncios

L’altre producte que Apple ha renovat és el rellotge intel·ligent Apple Watch, que arriba a la setena generació amb una pantalla un 20% més grossa i un 70% més brillant que la del Watch 6. A més de nous colors de carcassa, incorpora el registre de nous tipus d’activitat física, tan específics com el pilates, el ioga i el ciclisme en bicicleta elèctrica. Tanmateix, a diferència de tots els altres productes que hem mencionat, el Watch 7 no es vendrà immediatament, diuen els rumors que per dificultats en la producció de la nova pantalla de cantells més arrodonits. Respecte a l’autonomia de la bateria, un dels principals punts febles del Watch per als usuaris d’altres rellotges, continua sent de 18 hores, però Apple assegura que ara es carrega un 33% més ràpid i que només cal endollar-lo vuit minuts per enregistrar vuit hores de son. En el pecat ja hi ha la penitència.