Programes

Interior va pagar 150.000 euros del cost de la docusèrie ‘Polis’ del 3Cat

El programa, que ofereix un retrat del vessant més assistencial dels Mossos, ha tingut un cost de 323.000 euros

'Polis', la sèrie documental sobre els mossos de TV3.
3 min

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra són els protagonistes de la sèrie Polis, estrenada dimecres passat a 3Cat, però en són també finançadors. El govern de la Generalitat, en sessió del 23 de juliol, va aprovar destinar 150.000 euros a l’impuls d’aquesta docusèrie: ho va fer mitjançant una transferència de crèdit a partir de la partida inicialment prevista per a “publicitat, difusió i campanyes institucionals”. Aquest doble rol de subjecte d’un programa de format documental i alhora copagador pot plantejar dubtes sobre si el retrat que es fa del cos pot resultar esbiaixat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es vol posar l’incís que la sèrie té “voluntat de servei públic”, segons declaraven a l’ARA fons de l’ens audiovisual: “Tots els capítols inclouen sempre històries sobre les quals cal encara conscienciar molt la ciutadania, com ara la violència masclista, els abusos i les estafes a la gent gran”. El programa, en tot cas, va ser un èxit d’audiència: va marcar 255.000 espectadors i una quota de pantalla del 14,4% en el debut i es va convertir en l’espai de prime time més vist de la jornada en una setmana en què La revuelta de David Broncano a La 1 va guanyar la resta de dies de dilluns a dijous.

Carles Torras, codirector de la sèrie per a la productora Magnòlia, declina comentar el model de finançament perquè aquests diners –que suposen aproximadament la meitat del cost– es van aportar directament a 3Cat. “Sí que puc dir és que la idea surt de nosaltres”, detalla a l’ARA. “I també que Interior en cap moment ens ha assenyalat els continguts, ni ens ha marcat cap orientació ni cap angle des del qual enfocar la qüestió. Ho hem decidit lliurement, d’acord amb TV3”. El cos de Mossos sí que ha ajudat a fer el càsting, que es va canalitzar a través dels conductes interns, i també ha facilitat la logística. “Però la tria dels personatges ha estat nostra”, explica Torras. “En cap cas han marcat quins departaments havíem de gravar”.

El director defensa també que la imatge positiva que s’ofereix del cos té a veure amb el tipus de plantejament que s’ha fet. “La sèrie explica com funcionen alguns serveis assistencials de la policia, que estan més en contacte amb la societat i amb persones en situació de vulnerabilitat. I també les debilitats a les quals s’enfronta aquesta policia”.

Fonts de la cúpula de la conselleria d’Interior d’aquell moment afirmen que aquesta és una dinàmica habitual a l’administració i defensen el pagament perquè el projecte tirés endavant. Les mateixes fonts insisteixen en el fet que l’aportació es va produir abans que la sèrie estigués feta i afirmen que des de la conselleria mai van entrar a modificar o proposar continguts.

Polis consta de quatre capítols, que han costat 323.000 euros. El d’aquest dimecres se centrarà en la tasca d’investigació i els delictes contra la gent gran, mentre que el tercer parlarà de violència de gènere i el quart el control del trànsit serà el protagonista. “El que tenen en comú tots aquests serveis és que suposen una gran feina assistencial”, detalla Torras. TV3 va abordar aspectes més controvertits del cos al documental Mossos d’Esquadra, llums i ombres, estrenat el 2020.

Fórmules heterodoxes

La crisi de finançament que va patir la Corporació entre els anys 2012 i 2022 –amb una retallada de més del 30% en l’aportació de fons públics procedents de Presidència– va fer que explorés fórmules alternatives per aconseguir tirar endavant projectes. Una de les que ha funcionat és la de pouar en els pressupostos particulars de determinats departaments, com el de Cultura i ara Interior. La productora Incís Films, per exemple, ha elaborat per a TV3 altres sèries sectorials, com ara Històries de la primària, centrada en els CAP catalans.

Ara bé, la comparativa amb aquell programa funciona fins a cert punt, perquè en aquella docusèrie, que efectivament oferia una visió pròxima i amable de la primera línia d’atenció sanitària, sí que hi havia una alerta on es consignava que part dels diners eren de procedència del ministeri del ram: “Aquest projecte ha estat finançat a càrrec dels fons per a les estratègies 2022 del ministeri de Sanitat que van ser aprovades al CISNS en data 15 de juliol del 2022, com a suport a la implantació del Pla d’Atenció Primària i Comunitària”. En el cas de Polis, en canvi, no hi ha un avís d'aquest tipus i el nom del departament d’Interior només figura, al costat d’altres, sota l’epígraf d’agraïments, sense especificar que, més enllà del suport logístic, també n’hi ha hagut d’econòmic.

stats