"Un final combatiu" o "una oportunitat perduda de clavar l'estocada final": així veuen els diaris la inhabilitació
La premsa de Madrid critica la gestió de Torra i la reacció de Pedro Sánchez davant la sentència
BarcelonaLa inhabilitació fa aflorar les crítiques al Govern de Quim Torra i a la judicialització, però també a la gestió del govern de Pedro Sánchez per la seva connivència amb el poder judicial o per no haver sigut prou dur amb l'independentisme. Els diaris de Madrid i Barcelona han dedicat els editorials a la sentència del Suprem. Fem un recull dels més destacats:
"Sánchez no clava l'estocada final al separatisme"
L’editorial de l'Abc reparteix entre Quim Torra, a qui acusa d'haver maltractat els catalans, i Pedro Sánchez, que ha deixat passar l'oportunitat de "clavar l'estocada final" a l'independentisme al qualificar la decisió judicial de provocació, un fet que es descriu com "una perversió de la democràcia". A més, acusa el president espanyol de defensar els líders independentistes com a víctimes de jutges repressors i de presentar-los com a màrtirs del Codi Penal, i afegeix: “Ara ja se sap de quin bàndol està. Del constitucionalista, no".
"La maquinària més violenta de l’independentisme començarà a escalfar el carrer"
Govern, partits independentistes, associacions afins i mitjans públics s’expressen lliurement i ho fan “amb prepotència, sectarisme i intolerància”, exercint l'abús de poder i sense mantenir la neutralitat política. Aquesta és l’opinió de l’editorial de La Razón, que defensa que penjar una pancarta no és, “com el martirologi oficial del nacionalisme vol vendre, una forma de coartar la llibertat d’expressió, sinó l’ús electoralista d’un centre oficial”. El rotatiu preveu, però, que la sentència tindrà conseqüències –“la maquinària més violenta de l’independentisme començarà a escalfar el carrer”– i recorda que els tres últims presidents de la Generalitat han sigut inhabilitats.
"Un final combatiu a una gestió sense brillantor"
L’editorial de La Vanguardia vol recalcar que la condemna es produeix per un delicte de desobediència i no per una defensa de la llibertat d’expressió, però no vol deixar de qüestionar la severitat del poder judicial, que té els seus inicis en la sentència de l’estatut i que ha concedit al president “un final combatiu a una gestió sense brillantor”. “La severitat amb la qual el poder judicial tutela les institucions polítiques catalanes no té igual”, diu l’article, que considera que els llaços grocs contenien una simbologia més cívica que política.
"La via de l'escarment"
A l'editorial d'El Punt Avui, la inhabilitació és "una causa motivada amb l’objectiu d’aturar l’avenç polític del moviment independentista i fer-lo recular per la via de l’escarment". El rotatiu qualifica la inhabilitació d’"un nou atemptat de l’Estat i el seu poder judicial contra la sobirania dels catalans, d'una ingerència molt greu, emmarcada en el context de venjança i guerra bruta contra l’independentisme".
A la resta d'editorials, mentre El Mundo critica que la governabilitat d'Espanya depengui del " full de ruta kamikaze del secessionisme", El Periódico demana deixar de banda l'"incendiari simbolisme", acatar la sentència i convocar eleccions.