Un informatiu no d'autor però "amb intenció"
Les 5 claus de la remodelació dels 'Telenotícies' de TV3
BarcelonaCoincidint amb el 30è aniversari del primer Telenotícies , TV3 renovarà a fons la seva oferta informativa. Toni Cruanyes, l'actual corresponsal a París, passarà a presentar -en solitari- el TN vespre , que mutarà de format i se centrarà en l'anàlisi i la contextualització. Ariadna Oltra deixarà Els matins per encarregar-se d'un programa de debat setmanal i el seu lloc l'ocuparà Lídia Heredia. I els Telenotícies cap de setmana passaran a ser editats i presentats per Ramon Pellicer. Aquestes són les cinc claus que expliquen la renovació.
1. Què? Una nova concepció de 'TN'
El nou Telenotícies vespre que editarà i presentarà Toni Cruanyes assumeix que, a les nou del vespre, molta gent ja coneix les principals notícies del dia. "Podem explicar les que hagin passat a la tarda i les d'última hora, que potser els espectadors encara no saben, però en les del matí, que ja les han sentit per la ràdio o les han llegit al mòbil, hem d'aprofundir-hi i aportar la qualitat que té una redacció com la de TV3", explica Cruanyes a l'ARA. "Hem d'explicar el perquè i les conseqüències que pot tenir aquell fet".
De fet, durant els últims mesos es parlava internament de fer un "telenotícies d'autor", però finalment aquesta noció la rebutjava explícitament el cap d'Informatius de TV3, Jaume Peral: en una reunió extraordinària celebrada dimarts, per informar dels canvis, va explicar a l'equip que no volia parlar del concepte "d'autor", però sí d'un telenotícies "amb intenció".
Per treballar l'anàlisi i el context, segons explica Cruanyes, "s'obrirà la porta del plató perquè hi puguin entrar els protagonistes de la notícia o especialistes que la puguin ampliar". Però el periodista afegeix que, llevat que calgui tractar temes molt específics, no es buscaran els col·laboradors "a fora", sinó que s'intentarà "treure més profit de la gent experta de la casa". En qualsevol cas, deixa clar que el TN no es convertirà en una tertúlia. "Hi ha gèneres d'opinió en totes les franges i totes les cadenes. En tenim a Els matins o al 2324, per exemple, i està molt bé que sigui així. Però el Telenotícies ha de ser una illa enmig d'aquest mar d'opinió", reflexiona.
"El format del Telenotícies té un avantatge: que la gent ja sap el que és i li agrada. Per tant, no farem ni un magazín ni un programa d'opinió", remarca. Sí que hi haurà, però, una evolució del format, que anirà "un pas més enllà" del que "ja funciona des de l'època de Francino", és a dir, que els presentadors es posin drets per introduir algunes informacions. "Hem de deixar enrere les cotilles a què estàvem obligats fins ara i introduir el màxim de formats clàssics del periodisme: l'entrevista, el cara a cara, el reportatge... Tot això hi ha de poder ser", diu Cruanyes. En aquest sentit, s'han pres com a referents els informatius nocturns de la BBC britànica i de la televisió pública francesa.
Introduir tots aquests elements nous en un informatiu que mantindrà, si fa no fa, la durada actual d'uns 40 minuts obligarà a "apostar" per explicar a fons alguns temes i a prescindir d'altres. Cruanyes, que a més de corresponsal a París també va ser-ho a Londres i va dirigir la secció d'Internacional de TV3, és "conscient" que s'ha de "treure el barret de corresponsal" per posar-se "el d'editor del Telenotícies vespre ". Tot i així, admet que té "certa debilitat" per la informació internacional i avança que aquests temes i els econòmics els cuidarà "molt especialment". Aquí hi ajudaran "els nous elements gràfics i tecnològics" del plató, que han de servir per fer més comprensible "la informació més dura, com ara l'economia".
2 . Qui? Tothom recol·locat
Els moviments sobre el taulell d'Informatius deixen, de moment, dues peces ballant. D'una banda, Joan Carles Peris, que deixarà de presentar el TN cap de setmana quan l'assumeixi Pellicer. Una de les opcions més plausibles és que se li proposi ser nomenat redactor en cap d'Informatius, com a part de la renovació generacional que s'ha impulsat en aquest nivell de l'organigrama. En els últims temps, s'han nomenat dos redactors en cap més també joves, en substitució d'altres de veterans. Sigui com sigui, la direcció d'Informatius compta amb ell per a algun lloc de responsabilitat i sap que té encara algunes setmanes per prendre la decisió.
Després, hi ha la corresponsalia de París. Toni Cruanyes fa les maletes aquest cap de setmana i, des de demà, començarà a preparar ja a Sant Joan Despí el nou format informatiu. La corresponsalia té molts prtendents, però la direcció d'Informatius, que encarna Jaume Peral, vol afinar bé i no té pressa per triar. Mentre pren la decisió -és qüestió d'algunes setmanes- si cal cobrir alguna cosa a París s'hi enviarà un periodista des de Catalunya o bé hi aniran els corresponsals de Londres o de Brussel·les.
Una altra corresponsalia en moviment és la de Washington. La cobrirà Raquel Sans, tal com s'havia anunciat, de manera que Esteve Soler, que l'ha estat ocupant de manera interina després del retorn d'Antoni Bassas a Catalunya, tornarà a ingressar al 3/24.
3. Com? Un encaix de peces difícil
Per aconseguir aquesta quadratura de persones i cadires, s'ha apostat per una solució interna, que juga només amb professionals de la casa. Però no era l'única opció que es va explorar. El nom de Ramon Rovira va sonar amb força per assumir l'informatiu nocturn. La cadena i el periodista van mantenir negociacions avançades. Fonts coneixedores de les converses expliquen que la decisió de no tancar un acord va ser mútua i que les qüestions econòmiques no han sigut el motiu del trencament. En tot cas, la situació actual de TV3, en què es negocia una rebaixa de sou per als treballadors que no han sigut afectats pel procediment d'acomiadament col·lectiu (PAC), dificultava fer fitxatges estrella. Rovira seguirà, per tant, com a director de comunicació de Banc Sabadell.
Aquesta és la tercera vegada en un any i mig que Ramon Rovira apareix en les travesses per tornar a TV3, on va assumir diferents càrrecs fins al 2007, com ara els de cap d'Informatius, conductor de l'Àgora o corresponsal a Washington. La primera ocasió va ser la primavera del 2012, com a possible director de la cadena, una posició que finalment va recaure en Eugeni Sallent. Rovira també va ser un dels més ferms candidats a fer-se càrrec de la direcció i presentació d' El matí de Catalunya Ràdio , però finalment la balança es va inclinar a favor de Mònica Terribas.
Una altra possibilitat que es va estar considerant va ser posar Ramon Pellicer al cap de la franja informativa d'Els matins. El sudoku de noms i franges buscava, a més, que tots els professionals de la casa veiessin el seu nou destí amb bons ulls.
4. Per què? L'amenaça de '8 al dia'
El lideratge dels Telenotícies a TV3 és indiscutible: cap cadena s'acosta als seus resultats d'audiència. Però, en els últims dos anys -coincidint amb les dues primeres temporades de Josep Cuní i el seu 8 al dia -, ha vist com el TN vespre patia un retrocés aproximat del 10% en audiència. Arrodonint, d'uns 620.000 espectadors de dilluns a divendres s'ha quedat en 570.000.
A més, l'expresentador d' Els matins de TV3 mostra una tendència ascendent. Durant la seva primera temporada a 8TV va aconseguir una mitjana de 112.000 espectadors diaris, que van pujar fins a 172.000 el curs passat. Per tant, no hi ha un transvasament directe -xucla espectadors de tots els canals-, però sí una erosió. Si s'analitza específicament la franja en la qual coincideix amb el TN , a partir de les nou del vespre, Cuní encara apuja més la mitjana. Aquesta setmana, per exemple, va aconseguir dilluns 229.000 espectadors i un 7,7 de share a la franja entre les 21 i les 21.45 h.
5. Per quant? El plató de la discòrdia
La posada en marxa de la nova oferta informativa coincidirà amb l'estrena d'un nou plató des d'on s'emetran els informatius i amb la renovació de la imatge i el grafisme dels telenotícies. El nou estudi té un gran croma de fons: la típica pantalla verda que fan servir els homes del temps on projecten els mapes, però gegant. I està equipada amb tecnologia que li permet recrear gràfics tridimensionals, semblants als que s'han fet servir, per exemple, les nits electorals.
Però aquest projecte ha topat amb una oposició forta dels treballadors. En uns moments en què es negociava la sortida de personal i la rebaixa dels sous, els representants de la plantilla han criticat que es destinin els diners a una millora dels aspectes formals, en comptes d'alleugerir l'impacte de la tisorada en el personal. La disputa és també pel cost. Els treballadors asseguren que els han dit que pujarà fins a sis milions, però des de la CCMA es recorda que el projecte total és de quatre milions i que, de moment, només se n'ha executat la primera fase, la del plató virtual, per un preu sensiblement inferior a 1,1 milions d'euros. Les fases posteriors encara no s'ha decidit quan s'executaran i inclouen la renovació del plató d'esports.
"Mai havíem estat tant de temps sense renovar la imatge dels Telenotícies : vuit anys. I vuit anys, en comunicació, són la prehistòria", argumenta una font de la direcció de la CCMA. "En canvi, tots els nostres competidors ho han fet en els últims dos anys". També es vol que siguin uns platós polivalents, ja que actualment els dels Telenotícies no es desmunten mai, de manera que la major part del dia no s'aprofiten.