DIVIDEND DIGITAL

Indústria vol reordenar la TDT sense impedir l'alta definició

La reubicació de freqüències de TDT que preveu el pla del dividend digital no impedirà l'alta definició, segons el secretari d'estat de Telecomunicacions. Indústria proposa que RTVE renunciï a un múltiplex.

Segons el Pla Marc per a l'Alliberament del Dividend Digital, els canals de TDT hauran de tornar a canviar de freqüències el juliol del 2012.
Natalia Araguás
09/05/2012
2 min
Regala aquest article

BARCELONA.El desenvolupament de l'alta definició no es veurà afectat per l'alliberament d'espai radioelèctric, que ara ocupen les televisions, per dedicar-lo a les noves tecnologies mòbils, l'anomenat dividend digital. Si més no, això va assegurar ahir el secretari d'estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo, en l'esmorzar informatiu Fòrum Europa. Les negociacions amb les cadenes i les empreses del sector continuen "obertes", tot i que Calvo-Sotelo espera "poder arribar a un acord en les pròximes setmanes". Abans del gener del 2014, la banda del dividend digital -freqüències de 790-862 MHz, ara destinades a canals de TDT- ha d'estar en mans dels operadors de telecomunicacions, que la destinaran a tecnologia mòbil 4G. Tot i que en principi la data prevista era el gener del 2015, al programa de reformes que ha enviat a Brussel·les, el govern espanyol preveu avançar el projecte un any.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Som conscients que qualsevol solució transitòria ha d'incloure la necessitat de desenvolupar a Espanya la televisió d'alta definició", va defensar ahir el secretari de Telecomunicacions. Una de les propostes que Indústria ha fet a les cadenes és promoure un canvi legal perquè RTVE renunciï a un dels seus dos múltiplexs, amb una capacitat de quatre canals normals de TDT cadascun, dos si són d'alta definició. Les autonòmiques, agrupades a la Forta, prescindirien d'un altre. Des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s'assegura que no han tingut cap comunicació oficial d'Indústria sobre que perilli algun dels dos múltiplex de TVC. Els sis operadors privats haurien de renunciar entre tots a l'espai de l'espectre restant, mantenint la seva actual oferta. Per fer-ho, les cadenes comercials haurien de comprimir el senyal dels seus canals. Una solució tècnicament possible però que limita la seva capacitat per emetre en alta definició, una tecnologia que consumeix més espai. Més perjudicada es veuria RTVE si finalment el seu espai es reduís a la meitat. Quan li van preguntar sobre aquesta qüestió, Calvo-Sotelo va dir ahir que "hi ha diferents variants", com "intentar concentrar les actuacions en aquelles freqüències amb més antenització". També va recordar que la tecnologia actual permet "en un espectre més reduït mantenir i fins i tot augmentar" el nombre de canals.

D'acord amb el Pla Marc per a l'Alliberament del Dividend Digital, desenvolupat per l'anterior govern socialista, les cadenes de TDT haurien de tornar a canviar de freqüència a partir del juliol del 2012. Això implicarà que aproximadament un milió i mig d'edificis col·lectius hagin de readaptar la seva antena o tornar a sintonitzar les seves televisions als domicilis individuals. Una mudança que suposarà un cost d'uns 800 milions d'euros, que l'anterior executiu va comprometre's a sufragar amb els més de 1.600 milions d'euros que va recaptar de la subhasta de les freqüències del dividend digital entre les empreses de telecomunicacions. No obstant això, Calvo-Sotelo va apuntar ahir que ja no es disposa d'aquests diners, ja que el govern socialista els va destinar a "disminuir el dèficit".

stats