"Els catalans no tenim rei": la pancarta que la infanta Cristina va veure el dia del seu casament
Associated Press puja al seu canal de YouTube 1 milió de minuts d'imatges històriques, entre les quals una protesta independentista el dia del casament dels exducs de Palma
BarcelonaCada minut es pugen a YouTube 300 hores de vídeo. Amb aquest percentatge, ni tan sols el més àvid dels consumidors de vídeo del canal pot veure més que una ínfima proporció del material disponible. La majoria d'aquest material, però, és repetitiu i previsible. Gats que molesten gossos, nens que fan les coses que fan els nens, gent que cau… Però YouTube no és només un contenidor d'ocurrències i clips musicals, sinó que també s'hi poden trobar documents històrics. A partir d'avui, encara més.
Associated Press acaba de pujar a la web un milió de minuts d'enregistraments procedents dels seus arxius. AP és la més antiga de les agències de notícies del món. I, a més, és la més gran de totes les organitzacions de notícies. No és estrany, per tant, que els seus arxius continguin materials de gran importància. En difondre de forma gratuïta un milió de minuts de vídeos, l'agència fa del seu canal a YouTube una font bàsica de documents històrics.
Entre el milió de minuts hi ha documents de tot tipus, des d'un discurs de Benito Mussolini reclamant la pau al món fins a l'accident d'un avió a Tenerife l'any 1972 en què van morir 155 persones, o la mort a trets dels president Kennedy en braços de la seva esposa, Jacqueline. I entre el material fet públic aquest dimecres, un vídeo curiós, sobretot vist des del moment actual: la protesta independentista que, amb una pancarta on es llegia "Els catalans no tenim rei", va saludar el pas de la comitiva reial pel passeig de Gràcia. Al final de les imatges, una estelada, una senyera que aquell 4 d'octubre de 1997 encarnava un sentiment minoritari.
"Petit contingent pro català"
18 anys després d'estelades n'hi ha als balcons d'arreu del país, i els ducs de Palma ni són ducs ni reben els aplaudiments de la multitud, la qual cosa fa de les imatges d'AP un document no només històric sinó estrany. De fet, el text de l'agència afirma que "centenars de milers de persones" van saludar la comitiva reial al seu pas pels carrers de la ciutat —l'Ajuntament va donar la xifra oficial de més de 200.000 persones, inflant els càlculs de la Guàrdia Urbana, que parlava de 70.000.
Segons l'agència, la protesta, "petita però sorollosa", va ser protagonitzada per un "petit i trist contingent procatalà". La nota també explica que alguns ciutadans van llegir els fulletons proindependentistes, però que la majoria es van indignar amb els que protestaven. "Els membres del Partit per la Independència poden no voler un rei però la majoria de persones als carrers de Barcelona no van fer gala de res que no fos admiració per la família reial".