Iñaki Gabilondo investiga com serà el món quan ell ja no hi sigui

#0 estrena demà un format d’entrevistes a les persones que “cuinen” el futur

Iñaki Gabilondo, que ara té 73 anys, es pregunta com serà el món d’aquí un quart de segle al nou programa Cuando ya no esté. El mundo dentro de 25 años.
Albert Castellví Roca
15/03/2016
3 min

BarcelonaAra mateix ningú sap del cert com serà el món d’aquí un quart de segle, però sí que hi ha algunes persones que poden intuir, de manera més o menys aproximada, com hauran canviat alguns aspectes de la vida el 2041. Iñaki Gabilondo s’ha proposat parlar amb ells per recollir les seves hipòtesis sobre com serà la societat del futur en un nou programa que s’estrena demà a les 22.00 a #0, el canal generalista de Movistar+.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

D’aquí 25 anys, Gabilondo, nascut l’octubre del 1942, en tindria ja 98, i per tant el periodista és plenament conscient que hi ha moltes possibilitats que no sigui a temps de comprovar si els plantejaments dels seus convidats anaven ben encaminats. De fet, el títol del programa ja incideix en aquest punt: Cuando ya no esté. El mundo dentro de 25 años. “Quan explicava el tipus de programa que volia fer vaig dir que m’agradaria parlar amb les persones que estan cuinant el món que hi haurà quan jo ja no hi sigui, i van agafar aquesta frase per al títol”, explicava ahir Gabilondo durant l’acte de presentació del format.

“Després de 50 anys de vida professional, hi ha algunes curiositats que ja les tinc força atenuades, però en canvi no tinc atenuada la curiositat per saber què passarà demà. Ensumar això em ve de gust”, va explicar ahir el periodista en una entrevista a la cadena SER. Segons ell, es tracta d’una “curiositat natural”, similar a “intentar mirar pel forat del pany per veure allò que ja no tindrem ocasió de veure”.

Gabilondo remarca que el seu interès no es limitarà a la tecnologia, un dels camps en què els avenços són més ràpids i més evidents i en què, precisament per això, determinar on serem d’aquí 25 anys es fa més complicat. “Vull mirar com està canviant tot, acostar-me a la robòtica, la física, la genètica, la sociologia, la política, la medicina, les extraordinàries transformacions socials que s’estan produint”, diu el periodista, que es pregunta com viurà la humanitat en un món amb “9.000 milions de persones” i com s’afrontarà en aquest context “l’esgotament de recursos naturals”.

Per buscar resposta a aquests interrogants, Gabilondo visitarà universitats i centres de recerca d’arreu del món per parlar amb experts d’àmbits diversos, sovint espanyols. “Moltes de les coses que m’explicaran no es produiran. Però altres sí: hi ha coses que ara semblen de ciència-ficció, però la ciència d’avui semblava ciència-ficció en el passat”, reflexionava a la SER. El periodista deixa clar, però, que Cuando ya no esté no és un programa de reportatges, sinó un espai purament d’entrevistes, de “parlar amb gent”.

Per començar, Gabilondo conversarà demà amb el paleoantropòleg Juan Luis Arsuaga, la biòloga Cristina Garmendia i el filòsof Javier Gomá, en una tertúlia general sobre el futur que servirà de pròleg al programa i que donarà pas a una entrevistà amb el físic manresà Juan Ignacio Cirac. L’endemà, dijous, hi haurà una segona entrega en què Gabilondo parlarà amb José Luis Cordeiro, professor de la Singularity University, que entre altres coses planteja com una possibilitat real que d’aquí pocs anys la ciència hagi pogut vèncer la mort.

Després dels dos capítols inaugurals, Cuando ya no esté no mantindrà un calendari regular, sinó que se’n faran “tres o quatre” edicions cada trimestre. Gabilondo, que fins ara presentava, també a Movistar+, l’espai d’entrevistes Iñaki, assegura que dedicarà a aquest nou format la seva “penúltima energia professional”.

stats