Obituari

La imaginació, de dol: mor Miquel Obiols, creador de ‘Terra d’escudella’ i ‘Juego de niños’

Nascut a Roda de Ter fa 79 anys, va ser autor també de literatura infantil i d'adults

Miquel Obiols en una imatge d'arxiu
2 min

BarcelonaMoltes criatures van viatjar a l’espai per primer cop gràcies al seu Planeta imaginari. Miquel Obiols era escriptor i guionista, però va ser la seva tasca de creació de programes de televisió la que el va convertir en un dels noms imprescindibles de l’audiovisual català. Televisió Espanyola va fer pública ahir a la nit la seva defunció, a 79 anys, i en reivindicava alguns dels formats més recordats, com Terra d’escudella, Juego de niños o Pínnic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Deixeble d’Emili Teixidor, que va ser professor seu quan només tenia cinc anys i estudiava a la seva Roda de Ter natal, va ser un afeccionat precoç a la lectura, gràcies en part als llibres que li deixava el cèlebre pedagog. El seu primer llibre, Ai Filomena, Filomena! i altres contes estava dedicat a la mare de Teixidor, que és qui li feia entrega d’aquestes lectures d’iniciació. Després d’estudiar a Vic va anar a viure a Barcelona per fer una carrera de Farmàcia que no va completar. En canvi, sí que va llicenciar-se en Filologia Romànica, i les lletres es van convertir no només en la seva passió, sinó també en camí professional.

Terra d’escudella (1976-1979) va ser el seu primer programa televisiu. Emès al Circuit Català de TVE, és recordat per fer bandera de la imaginació lliure dels infants, i també per uns decorats obra de l’aleshores incipient grup teatral Comediants. Aquesta visió juganera, no gaire allunyada dels preceptes del moviment literari Oulipo i les avantguardes, també es va deixar veure a Planeta imaginari. A Juego de niños, els concursants havien de recordar l’infant que van ser per endevinar quines paraules estaven intentant explicar les criatures que hi participaven, seguint sempre la meravellosa lògica de la canalla. D’ell van ser també els icònics personatges que servien com a punts, meitat gallina, meitat elefant, anomenats gallifantes.

"Començar el meu primer programa televisiu amb l’equip de l'Obiols i l'Amparo Solís va ser la millor manera d'iniciar-me en el mitjà", recorda en conversa amb l'ARA Xavier Sardà, presentador de Juego de niños. "Jo no volia fer televisió, perquè em produïa vertigen. Però amb aquest equip va ser un inici televisiu immillorable".

Algunes de les seves altres obres literàries van ser El misteri de Buster Keaton o Habitants de Bubo-Bubo. Un dels seus contes, "A l’inrevés", va formar part de l’espectacle Nit de Sant Joan, de Dagoll Dagom. I la col·lecció infantil Iris li va fer merèixer el premi Critici in Erba, a Bolonya, un reconeixement que acabaria sumant-se a altres distincions com els premis Josep Maria Folch i Torres, Joaquim Ruyra o el de la Crítica Serra d’Or. També va escriure literatura per a adults, com al recull 55 taques & gargots, i va explorar l’obra del poeta Miquel Bauçà en el documental que en van fer el cineasta Agustí Villaronga i l’escriptor Jordi Coca.

stats