Tecnologia

IFA 2024: una rentadora per parlar per telèfon i un robot aspirador que puja graons

La fira berlinesa ha presentat alguns dels electrodomèstics més innovadors de les principals marques del mercat

BarcelonaDos esdeveniments marquen cada setembre l’inici del curs tecnològic a escala global: la presentació de novetats d’Apple i la fira IFA de Berlín. De la primera ja en vam parlar, però teníem pendent la segona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta edició de la fira berlinesa havia de ser obligatòriament emblemàtica, perquè celebrava el centenari. És un saló amb pedigrí: l’any 1930 hi va participar Albert Einstein, per promocionar els avantatges de la ràdio. Aquest any el ponent especial ha sigut de menys nivell científic: el canceller federal Olaf Scholz; fa pocs anys va ser-ho la seva predecessora, Angela Merkel. IFA, que l’any passat va canviar d’organització tot i quedar-se al recinte firal Berlin Messe, ha tancat amb 215.000 assistents, que són menys dels 245.000 prepandèmics del 2019, però en aquella ocasió va durar un dia més. Es demostra, doncs, que el mercat mundial de la tecnologia de consum encara és capaç de sostenir esdeveniments presencials. En aquest cas, parlem d’una indústria que l’any passat va facturar 1,1 bilions d’euros al món, tres quartes parts (834.000 milions) en electrònica de consum i la resta (290.000 milions) en electrodomèstics. Què han pogut veure els compradors, tant corporatius com individuals, als pavellons del recinte?

Cargando
No hay anuncios

El més vistós, com cada any, han sigut els televisors. Les marques competeixen per les pantalles més brillants, amb uns colors més fidels, els negres més negres, i naturalment, la mida més grossa. Les coreanes Samsung i LG i les xineses TCL i HiSense han coincidit a arribar a les 163 polzades, incompatibles amb els nostres minipisos però adients per a les àmplies llars ianquis. La marca Vestel fa una proposta interessant: quan la pantalla del seu Block TV comenci a semblar-te petita, podràs canviar-la conservant l’electrònica, que va integrada en el peu. Recordem que Samsung va fer –en una IFA anterior– la proposta inversa: conserva la pantalla i canvia-li l’electrònica. Però ho van deixar estar. Com a última innovació destacable: el televisor de HiSense amb imatges en tres dimensions sense necessitat de posar-te ulleres especials. Encara és només un prototip, però les imatges de prova –creades expressament– es veien sorprenentment bé.

Relacionat amb els televisors: l’empresa DTS ofereix la tecnologia Clear Dialogue, que fa més intel·ligible la veu dels actors gràcies a la intel·ligència artificial (IA). Ara només cal que alguna marca de televisors ho adopti. Vista la qualitat sonora dels doblatges que patim aquí, molts ho agrairíem.

Cargando
No hay anuncios

Com que la línia The Frame de televisors pensats com a objecte decoratiu li funciona prou bé, Samsung ha aplicat el mateix concepte a l’àudio: el Music Frame és un altaveu sense fils quadrat (36x36 centímetres) i pla que es pot penjar a la paret o posar sobre la taula com si fos un marc de fotos. Això sí, passiu: heu de triar la que us agradi i imprimir-la.

Tornant a la IA, era inevitable que fos protagonista de la IFA, començant pels ordinadors portàtils. Les marques principals han presentat els seus Copilot PC+ amb sistema Windows, mentre per sota s’agita la batalla dels processadors entre Intel, AMD i Qualcomm, que busquen abaixar els preus i el consum d’energia per ampliar l’autonomia de funcionament. En aquest segment destaquem dues curiositats: l’AutoTwist AI PC de Lenovo, amb pantalla motoritzada que no només s’obre amb ordres de veu sinó que també et segueix quan et bellugues pel despatx, i el DualPlay Project d’Acer, un portàtil per a fanàtics dels videojocs que porta integrat un comandament extraïble.

Cargando
No hay anuncios

Els telèfons mòbils mai han sigut protagonistes a IFA, però s’hi ha vist el model Fusion de la finesa HMD –fundada per exdirectius de Nokia–, que proposa recuperar el format de mòduls complementaris per afegir funcions: comandament de videojocs, funda robusta, miniprojector, segona pantalla de tinta electrònica i panell solar de recàrrega. Ara que Apple ha acostumat els usuaris a enganxar accessoris MagSafe als iPhones, potser tindran més èxit que els malaguanyats Motorola Mods i el Projecte Ara de Google.

Salut digital, el futur

Un dels segments de mercat on la indústria confia trobar vies de creixement és la salut digital, combinada amb la IA. Ara com ara, el producte més popular semblen els anells sensoritzats: el de la marca RingConn mesura la saturació d’oxigen i detecta els episodis d’apnea del son. Samsung ha connectat el Galaxy Ring a la seva plataforma domòtica Smart Things, de manera que els aparells domèstics compatibles saben quan t’has llevat o si ja dorms i activen operacions automàticament. Val a dir, però, que la marca coreana porta la connectivitat fins a extrems impensables: com que les noves rentadores porten micròfon per atendre ordres de veu, també et permeten atendre trucades de telèfon, per parlar amb la mama mentre mires com els calçotets giren a dins del tambor.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, els electrodomèstics són el que sempre m’ha fascinat més de la IFA. Aquest any hem pogut veure els primers aparells de cuina que no cal endollar, perquè s’alimenten sense fils posant-los sobre una placa d’inducció. Fan servir l’estàndard Ki del Wireless Power Consortium, que és com el Qi dels telèfons mòbils però amb 2.200 W de potència, i Midea ja ven la sèrie Celestial Flex, formada per batedora, arrossera i bullidor d’aigua.

A Berlín també s’ha començat a veure la llum al final del túnel de les aspiradores robòtiques: la capacitat de pujar i baixar escales. El ProLeap de la marca Dreame és un dels primers, tot i que només pot superar graons de tres centímetres. En matèria de neteja de la llar, crida l’atenció el K10+ ProCombo de SwitchBot, un estri que acull el ja clàssic aspirador robòtic (tipus Roomba, per entendre’ns) i un de format escombra, en una única base que en recarrega les bateries i en buida els dipòsits. Ara bé, per a automatismes, l’Evaporative Humidifier, també de SwitchBot, un humidificador que no cal reomplir d’aigua perquè ho fa automàticament un robot aspirador de la mateixa marca, que té, ell sí, la base connectada a la instal·lació d’aigua de la casa.

Cargando
No hay anuncios

Sense deixar els humidificadors ni la marca, SwitchBot en té un model que serveix de tauleta de nit, amb llum i carregador de mòbil sense fils integrats. Però el purificador més curiós és clarament el PuriCare de LG: a la part de dalt porta un seient per al gat, que va pesant l’animal i t’avisa al mòbil si detecta alguna anomalia.

I acabem amb la nova dèria per als localitzadors d’objectes: Satechi té una funda de pell vegana per al passaport que es carrega sense fils i pots trobar amb el servei Find Me d’Apple. Igual que el carregador múltiple PlugBug de l’empresa TwelveSouth –els mateixos que fan un adaptador per escoltar les pel·lícules dels avions amb uns auriculars Bluetooth– i que evita que oblidis el carregador a la cafeteria o a l’habitació de l’hotel. Però en termes d’alimentació, no podem deixar de mencionar la bateria portàtil Boostcharge Pro de Belkin, amb tres ports USB i 20.000 mAh de capacitat, suficient per alimentar no només el telèfon, sinó l’ordinador portàtil.