DÍGITS I ANDRÒMINES

HarmonyOS: Huawei es desmarca de Google

El segon fabricant mundial de ‘smartphones’ segueix els passos de Samsung i LG i es prepara per al bloqueig dels Estats Units amb la creació d’un sistema operatiu alternatiu a Android

Richard Yu la setmana passada durant una conferència al Huawei Developer Conference del 2019.
i Albert Cuesta
16/08/2019
4 min

Després de la tirallonga primaveral de congressos empresarials (Facebook, Apple, Google, Amazon, Microsoft) per a programadors d’aplicacions, el més pertorbador per al conjunt de la indústria tecnològica ha tingut lloc en ple estiu: la firma xinesa Huawei va triar la seva Huawei Developer Conference (HDC) de la setmana passada a Dongguan per presentar HarmonyOS, la plataforma amb què pretén superar un eventual bloqueig comercial dels EUA, un bloqueig que -si s’acaba formalitzant- li impedirà disposar de les tecnologies d’origen nord-americà que ara fa servir en molts dels seus productes, inclosos els smartphones, dels quals és segon fabricant mundial.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

HarmonyOS és el nom comercial definitiu del que fins ara es coneixia com a HongmengOS, un sistema operatiu que Huawei porta sis anys desenvolupant internament per als xips que la seva filial HiSilicon ofereix a fabricants de tota mena de dispositius connectats per a ús domèstic i industrial. Però d’ençà que el govern de Donald Trump va anunciar al mes de maig l’aplicació de sancions comercials a Huawei, els directius de l’empresa xinesa han insistit que disposaven d’un pla B en cas d’haver de renunciar a Android. HarmonyOS és aquest pla B: un sistema operatiu nou, creat partint de zero i pensat per impulsar des d’electrodomèstics connectats fins a altaveus intel·ligents passant per cotxes, televisors i, esclar, dispositius mòbils. Segons Huawei, la nova plataforma oferirà un millor rendiment de les aplicacions, gràcies a la gestió dinàmica de l’execució de les feines i de la comunicació entre processos. També hi hauria d’ajudar que es tracta d’un programari molt lleuger, amb només una mil·lèsima part del codi del sistema Linux. Finalment, HarmonyOS també promet ser menys vulnerable als ciberatacs, un aspecte d’especial interès en l’àmbit dels objectes connectats.

Durant tot el HDC, els directius de Huawei han destacat la polivalència de HarmonyOS, explicant la possibilitat d’aplicar-lo als dispositius més diversos amb més coherència i facilitat de les que ofereixen les variants específiques de les plataformes de Google i Apple. Tot i això, han insistit que de moment segueixen confiant en Android per als seus smartphones, però, si haguessin d’abandonar-lo, podrien passar-se “immediatament” a HarmonyOS, i privar així Google de centenars de milions de punts de captura de dades per a la seva plataforma de rastreig personal.

Mentrestant, el primer producte que portarà HarmonyOS serà un televisor de Honor, la segona marca de Huawei: el Honor Vision és un aparell amb pantalla de 55 polzades que es vendrà, abans de final d’any i de moment només a la Xina, per un preu d’entre 500 i 600 euros al canvi. Després hauran de venir altres tipus de dispositius, cadascun amb la seva interfície d’usuari.

Si Huawei acaba adoptant HarmonyOS també als smartphones, ja tindrà feta una part de la feina: els seus telèfons actuals fan servir Android, però els usuaris hi accedeixen mitjançant la capa personalitzada EMUI, que segons l’empresa ja té més de 500 milions d’usuaris diaris, i al HDC hi ha presentat la nova versió 10, orientada sobretot al desplegament d’aplicacions multidispositiu. Canviant el nucli Android actual pel nou de HarmonyOS, els usuaris gairebé no notarien cap diferència. La firma també compta amb un altre element crucial de qualsevol ecosistema mòbil: els serveis. Els telèfons Huawei ja porten preinstal·lada una botiga d’aplicacions anomenada App Gallery que l’any passat va servir més de 1.000 milions de descàrregues fora de la Xina i inclou funcions que interessen als desenvolupadors, com el pagament a dins de les aplicacions; la marca també ofereix emmagatzematge d’imatges i altres dades al núvol, entre altres coses.

La feina més feixuga que li queda a Huawei per fer viable HarmonyOS als mòbils és atreure els creadors d’aplicacions. Per això en la presentació s’han destacat les eines de programació, especialment les que facilitaran convertir a la nova plataforma els títols que ja existeixen per a Android. La cirereta són els 1.000 milions de dòlars que l’empresa ha reservat per subvencionar la creació d’aplicacions noves i adaptades. En els pròxims mesos veurem si se’n surten. També convé tenir present que la creació d’un sistema operatiu local encaixa en l’estratègia del govern xinès, que aspira a reduir la dependència tecnològica d’Occident tant en xips com en programari, i per aquest motiu hi ha qui aventura que HarmonyOS també podria ser una alternativa a Android per a altres marques de mòbils del país.

En tot cas, Huawei no ho tindrà fàcil. Recordem que altres marques com Samsung i LG ja fan servir sistemes operatius propis en molts dels seus dispositius (rellotges, càmeres de fotos, televisors, neveres) però fins ara s’han abstingut de fer-ho en els mòbils. Esclar que cap de les dues ha estat mai amenaçada pels EUA de tancar-los l’aixeta de tecnologia nord-americana.

L’eventual aparició de HarmonyOS com a tercera plataforma mòbil seria un maldecap per als creadors d’aplicacions, que ara viuen relativament tranquils des de les desaparicions successives de Symbian, BlackBerry i Windows Mobile. Però des del punt de vista dels consumidors podria arribar a ser saludable perquè trencaria el duopoli que exerceixen Google amb Android i Apple amb iOS. Si més no, en el pitjor dels casos, almenys ens permetrà escollir si preferim que ens rastregin els ianquis o els xinesos.

stats