GIRONA, ESCENARI D’UNA SÈRIE ÈPICA
Mèdia04/09/2015

‘Joc de trons’, de la A a la Z

Tot el que cal saber per sobreviure al rodatge d’una sèrie que, durant quinze dies, converteix el Barri Vell de Girona en un escenari de lluites i passions medievals amb ressons shakespearians

J. Vergés / G. Bagué / J. Pastells
i J. Vergés / G. Bagué / J. Pastells

GironaEl rodatge de 'Joc de trons' a Girona ja ha començat. La sèrie domina totes les converses de la ciutat, però els contertulians semblen dividir-se entre els devots que exhibeixen un coneixement enciclopèdic de la història i els que no han aconseguit empassar-se més de dos o tres capítols, rendits a la complexitat d’un argument amb múltiples trames i molts personatges. Aquest petit diccionari serveix tant de manual de supervivència com d’aproximació a la sèrie.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

ATTREZZO: Gàbies, bótes de vi, torxes, espases, vestits de nobles i plebeus. Tot el material es guarda a la Fira de Girona. El vestuari es cuida fins a l’últim detall, amb modistes que adapten la roba als actors i extres. En molts casos es fan fotografies prèvies per valorar el resultat final. Tot plegat intenta reproduir escenaris que recordin una indeterminada i màgica Edat Mitjana europea.

Cargando
No hay anuncios

CORBS: Són més forts i intel·ligents que els corbs reals. Un cop entrenats, envien missatges entre les ciutats i les fortaleses. De vegades poden imitar la veu humana.

CRÍTIQUES: Diversos carrers del centre de la ciutat patiran restriccions de trànsit fins al 16 de setembre, i cinc establiments hauran de tancar durant uns dies, però seran indemnitzats per la productora. Els veïns que viuen a la zona afectada pel rodatge es queixen que han de portar una acreditació per poder accedir al seu carrer (se n’han repartit 14.000). S’ha criticat també que l’Ajuntament perdoni les taxes d’ocupació de via pública i que temporalment s’hagin eliminat pilones, senyals de trànsit i qualsevol senyal de l’època contemporània. El consistori es considera “pagat” amb la promoció turística que comportarà el rodatge i amb l’ús que podrà fer en espots publicitaris d’algunes escenes de la sèrie.

Cargando
No hay anuncios

DRACS: Es creien extingits fins que la bella Daenerys Targaryen va aconseguir fer-los néixer de tres ous petrificats. Caminen sobre dues potes i volen amb dues ales. En sortir de l’ou tenen la mida d’un gat, però creixen fins a poder endrapar un mamut. Teixeixen llaços d’amistat amb els humans, com si fossin gossos, i els poden ajudar en les batalles.

EXTRES: Cobren uns 50 euros per llargues jornades que en alguns casos comencen a les cinc de la matinada. Han d’estar disponibles en tot moment durant els quinze dies del rodatge. La HBO ha triat gent prima i en bones condicions, ells amb cabells curts i elles, llargs. Ningú pot portar tatuatges visibles. Els càstings van ser multitudinaris, amb més de 4.000 aspirants. Alguns van decidir dormir al ras, a la Devesa, per aconseguir els primers llocs de les proves. Va ser la primera mostra de la febre que desperta la sèrie, que sap utilitzar aquesta devoció per fer-se promoció gratuïta als mitjans.

Cargando
No hay anuncios

FRACÀS: Una característica fonamental de la història és que la majoria dels personatges principals estan marcats pel fracàs. Malgrat les gestes, de vegades increïbles, que protagonitzen, són personatges que fracassen en un sentit o altre.

GRRM: Acrònim que utilitzen els seguidors per referir-se a George R. R. Martin (Nova Jersey, 1948), l’escriptor de la sèrie. El pare era estibador. Va estudiar periodisme a Illinois. Precoç autor de relats fantàstics, va fer de guionista a 'The Twilight Zone'. Va dedicar una colla d’anys a escriure per a Hollywood. Torna a la literatura i comença a escriure el cicle de 'Joc de trons' el 1996, quan es retira a Santa Fe (Nou Mèxic). Allà, el 2013, va adquirir el cinema Jean Cocteau, i el Coffee House, tancat des de feia anys, per modernitzar-los. Ha donat suport sempre al Partit Demòcrata.

Cargando
No hay anuncios

HBO: Productora nord-americana de la sèrie. Acrònim de Home Box Office. Propietat de Time Warner, amb seu central a Nova York, és un dels canals de televisió per cable i satèl·lit més populars dels Estats Units (gairebé 30 milions de subscriptors) i l’Amèrica Llatina. Entre les seves sèries destaquen 'Els Soprano', 'The wire' o 'Sexe a Nova York'. A mitjans dels 80 va ser la primera cadena a codificar l’emissió per als abonats. Les seves produccions es venen a 150 països arreu del món.

HUMOR: Malgrat la truculència de la sèrie i de les dosis d’erotisme que amaneixen contínuament la trama, l’humor sempre és present en la resolució de les situacions o en la manera que tenen alguns personatges d’agafar-se la vida.

Cargando
No hay anuncios

INCEST: Qualsevol gran història té un moment d'hybris'. A 'Joc de trons' n’hi ha una pila; tants, que de vegades sembla que un estigui davant de més d’una trama narrativa. Però l’incest entre Jaime Lannister i Cersei Lannister és un dels primers grans tabús que es trenquen en l’arrencada de la història i que activen bona part dels fils de la trama posteriors. El pecat original.

KHALEESI: Mare dels dracs, de bellesa captivadora i, segurament, objecte de culte diví d’unes quantes generacions futures. Daenerys Targaryen, encarnada per l’actriu Emilia Clarke (Londres, 1986), intenta reconquerir els antics territoris de la seva dinastia reunint un gran exèrcit. És l’única supervivent de la seva família i hereva de la sang del drac.

Cargando
No hay anuncios

MARXANDATGE: Nombrosos comerciants no han tardat a veure en el rodatge de Joc de trons una font de negoci i han incorporat als seus aparadors tota mena d’articles (samarretes, tasses, pins...) amb imatges de la sèrie relacionades amb la ciutat, com uns dracs sobrevolant la catedral gironina. A la gelateria que els germans Roca tenen al centre de Girona s’hi pot degustar el gelat ideat per Jordi Roca inspirat en la sèrie. Com en altres ciutats on s’ha rodat, segurament a Girona d’aquí no gaire temps s’hi organitzarà una ruta turística de Joc de trons que recorrerà els escenaris de la sisena temporada.

MORTALDAT: La sèrie s’ha fet famosa per la facilitat amb què moren, inadvertidament i en una acció violenta, alguns dels personatges amb qui l’espectador s’identifica. El primer de tots, possiblement, Eddard Stark, el senyor del Nord.

MUR: Immens obstacle de gel que, al nord de Ponent, separa els Set Regnes de les terres salvatges. Està protegit des que el temps és temps per la Guàrdia de la Nit, que està en hores baixes i només es dedica a tasques de manteniment i contenció.

Cargando
No hay anuncios

NUS: Bona part de les actrius de la sèrie, sobretot si són joves i atractives, apareixen en algun moment o altre ensenyant parts íntimes del cos, cosa que no succeeix amb els homes.

PONENT: Continent imaginari on transcorre la trama, amb reminiscències de l’Europa de l’Edat Mitjana. Les estacions duren dècades i els hiverns són duríssims.

RODATGE: S’ha iniciat aquesta setmana i s’allargarà fins al dia 18. Arrossega unes 400 persones de l’equip tècnic, al marge del miler de figurants i els fans de la sèrie que tafanejaran pel Barri Vell. Entre altres localitzacions emblemàtiques es rodarà a la catedral, els banys àrabs, el Call i el portal de Sobreportes.

Cargando
No hay anuncios

SECRETISME: Clàusules de confidencialitat per als extres, guardes de seguretat bunqueritzant els sets de rodatge i prohibició de fotografies busquen garantir que no es filtri res que pugui donar pistes sobre l’argument de la sèrie, amb una legió de seguidors a les xarxes disposats a especular sobre qualsevol fotesa. A més, en aquesta sisena temporada la trama de la sèrie ha avançat la dels llibres, i per això ningú sap per on aniran els trets (o les espases).

SHAKESPEARE: Akira Kurosawa va adaptar el 'Macbeth' de Shakespeare a la pel·lícula 'Tron de sang'. És difícil dir que Joc de trons s’inspira en l’una o l’altra, però hi ha moments de la sèrie que fan pensar en el llegat shakesperià, un llegat que la cultura anglosaxona porta a l’ADN. Quan la trama és una història de passions i errors, de fatalitats i fantasies, d’imaginació i crua realitat, d’emocions profundes i banalitats hilarants; quan la trama descansa sobretot en la força dels diàlegs entre els personatges, el ressò shakesperià sembla inevitable.

TYRION LANNISTER: Els espectadors esporàdics de la sèrie, que no coneixen el nom dels personatges ni comprenen l’argument, s’hi refereixen com "el nan". És un dels personatges més agraïts, però no pas dels més atractius, ja que a la novel·la se’l descriu com un ésser malgirbat, sense nas i amb una cicatriu a la cara. A la sèrie se li ha suavitzat la caracterització. L’encarna Peter Dinklage, un home amb nanisme que ja s’ha endut alguns premis per la interpretació d’un personatge que denota intel·ligència i bon cor, tot i que sovint sigui vist com un homenet mesquí i pervertit.

VIOLÈNCIA: En alguns moments la violència de la sèrie voreja la cruesa descarnada. S’hi veuen tortures, amputacions i tota mena d’actes sàdics.