El PP i Vox agafen les regnes d'À Punt
Les dues formacions designen set dels vuit membres del nou consell d'administració i es preparen per fer importants canvis a la cadena
ValènciaPoques setmanes. És el que hauran d'esperar el Partit Popular i Vox per controlar À Punt i introduir-hi tots els canvis que els permet la llei que van aprovar al juny. Entre algunes d'aquestes modificacions hi ha la difusió de continguts en castellà i l'aplicació de més control de la programació i dels serveis informatius, en el que molts ciutadans temen que suposi un retorn a les pitjors èpoques de l'antic Canal 9.
Gairebé l'últim tràmit d'aquest procés el van fer els dos partits el 20 de desembre, quan van elegir a les Corts set dels vuit membres del nou consell d'administració. L'únic component que queda per triar el designarà la Federació Valenciana de Municipis i Províncies –també de majoria conservadora–. Durant la votació, el PSPV i Compromís van rebutjar presentar-hi candidats. Amb aquesta negativa, les dues formacions no van voler donar normalitat a un procés de renovació que gràcies a la nova llei no necessita els vots dels grups minoritaris. Es tracta d'un dels canvis més importants respecte a la normativa progressista. Amb la legislació anterior, per triar els membres del consell rector –la denominació d'aleshores– calia una majoria de tres cinquens (60 diputats). Aquest requisit feia imprescindible el suport de com a mínim un partit de l'oposició.
Els cinc representants designats pel PP són Vicente Ordaz, que actualment exerceix de cap d’informatius de la Cope a València; José Arambul, que va ser periodista de la Cope a Castelló de la Plana i en aquest moment forma part de l'equip de comunicació de l'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco; Alfonso Gil, que ha estat redactor en cap de l'agència Efe; Rosalía Major, presidenta de l'Associació de Periodistes de la Província d’Alacant, i Pilar Caro, que va ser directora general de la Fundació Conexus, que impulsa les relacions econòmiques entre la Comunitat de Madrid i el País Valencià.
Un representant que no utilitza el valencià
D'entre tots ells, sobresurt Ordaz, columnista de l'Abc i La Vanguardia i tertulià d’À Punt des del començament de la cadena. Ordaz destaca pel fet de no haver utilitzar mai el valencià en una cadena que fins ara ha tingut en el català la seva llengua vehicular. El seu immobilisme crida l'atenció davant l'esforç fet per altres tertulians que inicialment s'expressaven en castellà però que, progressivament, han introduït el valencià en les seves aparicions. Curiosament, Ordaz és qui, segons la majoria de les travesses, serà designat president del consell d'administració.
Entre els nomenaments populars també destaca Pilar Caro, ja que va ser responsable de comunicació de l'eurodiputat del PP Esteban González Pons quan va ser senador i conseller d'Educació, Cultura i Esport. A banda de mà dreta del polític valencià amb més pes a Madrid a les files populars, Caro va desenvolupar part de la seva carrera periodística a Canal 9 i Ràdio 9, on va ser delegada a Madrid. També va responsable de comunicació de l'empresa Merck i delegada del diari Las Provincias.
Segons el portaveu del PP a les Corts Valencianes, Juanfran Pérez Llorca, es tracta de "perfils professionals del sector amb àmplia trajectòria, que permetran incidir en els objectius de la televisió pública i en la seva vocació de servei públic, a més de contribuir a donar suport al sector audiovisual valencià i treballar per la pluralitat social i política de tot el territori autonòmic sense oblidar la seva rendibilitat".
Pel que fa als dos consellers designats per Vox, hi ha el madrileny Julio Utrilla, que va ser diputat al Congrés i patró de la fundació Disenso, destinada a difondre l'ideari de la formació ultra. L'entitat va ser objecte d'una important polèmica quan va ser acusada d'haver rebut de forma irregular més de quatre milions d'euros de Vox. Utrilla és enginyer superior en mines i amic del president del partit, Santiago Abascal.
Al costat del polític d'extrema dreta, Vox ha triat Susana Pérez González. Tècnica especialista en educació infantil, va cursar un màster en periodisme i comunicació en xarxes socials i ha format part de diversos mitjans de comunicació, com l'emissora local Ràdio Guadassuar, Eko Ràdio i Albereda TV. A més, ha treballat com a redactora i productora en diversos programes d'À Punt, com ara Nyas Coca i La terrassa. També en espais com Mujeres y hombres y viceversa. De la seva trajectòria, tamb destaca el fet d'haver participat en dues ocasions en el programa de cites First dates.
El director general de la cadena, pendent
Els vuit consellers tindran un mandat de cinc anys i hauran de proposar un director general per a la cadena, que haurà de ratificar el govern valencià. Pel que fa als seus reptes més immediats, hi ha aprovar una nova relació de llocs de treball en una radiotelevisió pública que les últimes setmanes ha vist sanejats els seus comptes gràcies a una injecció extraordinària de 37 milions d'euros de la Generalitat. La decisió contrasta amb el fet que la nova llei hagi eliminat l'obligatorietat que l'ens disposi d'entre el 0,3% i el 0,6% del pressupost de la Generalitat Valenciana. La nova norma no estableix cap finançament mínim.
Entre els canvis més immediats, el nou màxim òrgan podria redactar i aprovar un nou reglament per al consell d'informatius, modificant aspectes claus de l'actual, com el vistiplau de la plantilla al nomenament del cap d'informatius.